IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Yazgı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 29 Mart 2021, 16:59   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Gulmek Ciddi Bir PsIkolojik Rahatsizliga Isaret Edebilir Mi?

Gulme eylemi, cogu kisinin mutluyken yaptigi ve cogunlukla olumlu olarak gorulen bir reaksiyon olarak degerlendirilir. Dostlarla beraber, aile icinde, bir arkadas ortaminda kisilerin birbirleriyle konusup gulusmesi hos vakit gecirmenin belirtisidir. Ancak kisilerin ciddi olmalari gereken ortamlarda da gulme reflekslerine hakim olamamasi, cogunlukla sosyal iliskiler ve is iliskileri acisindan olumsuz etkiler olusturmaktadir. Kisilerin bu davranislari nedeniyle cogu ortamda munasebetsiz ya da dengesiz olarak degerlendirilmelerine yol acmaktadir. Ancak bunun istemsiz bir davranis olmasi ve kisinin beyin kimyasindaki bir bozulmadan ileri geldigi genellikle kimsenin aklina gelmemektedir. Hatta reflekslerini kontrol etmede zorlanan kisiler bile bu durumun bir rahatsizliga isaret ettigini dusunmeyebilmektedir. Bu sebeple gulme reflekslerini kontrol edemeyen kisiler, magduriyet yasamakta hatta kendini toplumdan soyutlamaya kadar giden ciddi durumlar ortaya cikabilmektedir.


Kisilerin depresif ruh halleri, moral bozukluklari kolaylikla gozlemlenebilirken ve bunun depresyona ya da farkli bir ruhsal rahatsizliga isaret ettigi dusunulebilirken yersiz gulme eylemi icin boyle dusunuldugu cok nadir olmaktadir. Ancak gulmek de cogu zaman depresyonu baskilayan bir maske gorevi gormekte hatta mutsuz olan insanlarin daha cok guldugu tespit edilen bilgiler arasinda yerini almaktadir. Kisilerin mutsuzluk ve cokkun ruh haline karsi gelistirdigi bir savunma mekanizmasi olan bu istemsiz gulme, uzmanlarca bipolar bozukluk belirtisi olarak nitelendirilmektedir. Bu hastaligin iki zit evresi ya da gostergesi olarak belirtilebilen asiri nese ve enerji hali ya da tam tersi dibe cokme, mutsuzluk ve kendi icine kapanma hali olarak 2 farkli sekilde yasandigi ancak kisiler arasinda da bu belirtilerin farklilik gosterdigi ifade edilmektedir. Herkeste farkli belirtiler gosteren bu rahatsizlik psIkolojik hastaliklar grubunda yerini almakta ve tedavi edilmezse intihara kadar gidebilen ciddi sonuclar dogurmaktadir.



Hastaligin iki farkli zit evresi su sekilde kendini gostermektedir: Hastaligin kisilerde asiri mutluluk hali olarak ortaya cikan belirtileri mani donemi olarak bilinmektedir. Bu donemde kisilerde asiri enerjik olma durumu, ureticilik ve yaraticilik gucunun birden artmasi, saldirganlasmaya egilimin artmasi, kisinin normalden daha konuskan bir hale gelmesi gibi durumlar gozlemlenmektedir. Bunlara ilave olarak seslere karsi asiri duyarlilik gostermeye baslama, baska bir dunyaya ait oldugu dusuncesine kapilma, goruntu, ses, koku ve dokunma gibi duyularda bozulma, kisinin olmayan sesler duyma, olmayan seyler gorme, derisinde sanki birisi ona dokunuluyormus hissi olusmasi ve olmayan kokulari algilama durumu gosterme bu kisilerde rastlanilan durumlar arasindadir. Uyku ihtiyacinda gorulen azalma, cinsel istekte artma, kisinin kendini ustun ve onemli gormesi buna ilaveten dusundugu her seyi yapabilecek olduguna inanma durumu, gelisi guzel para harcama istegi neticesinde dusuncesizce alisveris yapma, gunluk yasama uyum saglamada zorluk cekme de bipolar bozuklugun mani evresinde gorulen belirtilerdir. Bunlarin yaninda ayrica gorulen, yogunlasma guclugu cekme, huzursuzluk hissinde artma, sinirlilik durumu, gunluk yasamin seyrine uymada zorluk mani evresinde gorulen bipolar bozukluk gostergeleri arasinda sayilmaktadir.


Depresyonun belirtileri olarak su durumlar gozlemlenebilmektedir: Kiside surekli yorgunluk hissi, bitkin hissetme durumu, enerji dusuklugu, dinlenmeye olan ihtiyacin gittikce artmasi, kisini kendine olan ozguveninin azalmasi akabinde gelen gelecek kaygilari ve surekli olumsuz durumlarla karsilasilacagi endisesi depresyon evresinin belirtileri arasinda gosterilmektedir. Ayrica kisinin onceden zevk alarak yaptigi aktivitelerde azalma gorulmesi, dalginlik hali, surekli dusunceli olma durumu, asiri duyarli olma ve her seyi uzerine alinma egiliminde artis gosterme, gunluk yasamin seyrinde yasanan dalgalanmalar, uykuya dalamama ya da derin uyuyamama gibi problemlerin kisilerde gozlenmesi durumu bu evrede gorulen belirtiler arasinda yer almaktadir. Ilaveten gunluk yasam icinde yapilmasi gereken temizlik, kisisel bakim gibi islerin kisi tarafindan yapilamaz bir hal almasi, ortaya cikan bedensel rahatsizliklar bu evrenin belirtileri olarak gorulmektedir.


Bipolar Bozukluga Yatkinlik ve Risk Faktorleri

Bu hastalik daha cok genclerde ortaya cikmakla birlikte nadiren orta yasli ve yasli insanlarda da gorulmektedir. Genetik yatkinliga bagli olarak da ortaya cikabilen hastalik tam olarak genetik baglanti ile aciklanamamakta ve istatistiksel olarak her 100 kisiden 1 ya da 2’sinde gorulebilecegi belirtilmektedir. Kadinlarda ya da erkeklerde daha cok goruldugune dair bir ayrim ise bulunmamaktadir. Her iki cinste de ortaya cikabilen bir hastalik olan bipolar bozukluga cogunlukla genclerin yakalanma riskinin yuksek oldugu belirtilmektedir. Bipolar bozuklugun ortaya cikmasina sebep olan diger faktorler ve risk gruplari soyledir:

Bipolar bozukluk gecmisi olan ailelerde genetik olarak suregelme durumu gorulebildigi vurgulanmaktadir.



*Birinci dereceden akrabalarda hastaligin gorulmesi durumunda diger akraba uyelerinin bu hastaliga yakalanma ihtimali bulunmaktadir.

*Antidepresan kullanan kisilerde yan etkiye bagli olarak ortaya cikma durumunun mevcut oldugu vurgulanan bilgiler arasindadir.

*Mizacta dikkat cekici dalgalanmalar yasanmasi, ruh halinde yasanan guclu dalgalanmalar ve asiri enerjinin verdigi yerinde duramazlik durumu bipolar bozuklugun isaretleri arasinda degerlendirilmektedir.

*Mevsimlere gore degisen dalgali ruh halleri, kisilerde bipolar bozukluk habercisi olarak gorulmektedir.


*Cocukluk ya da ergenlik doneminde ortaya cikan depresyonlar, bipolar bozukluk icin tetikleyici etki yapabilmektedir.

Ancak bu kisimda sayilan risk faktorleri, hastaliga yonelik hafif belirtiler ya da ihtimaller olarak degerlendirilmektedir.

Hastaligin Tedavisi Icin Kullanilabilecek Yontemler

Gulmek Ciddi Bir PsIkolojik Rahatsizliga Isaret Edebilir mi?Bipolar bozukluk, kisilerin gunluk hayatlarini cok onemli olcude etkileyen kendilerine olumle sonuclanabilecek bir sekilde zarar vermelerine yol acan bir hastaliktir. Bu nedenle kesinlikle kontrol altina alinmali, kisilerin gunluk hayata uyumlu hale gelmesi saglanmalidir. Bu hastaligin tedavisinde cogunlukla ilac kullaniminin ise yaradigi bilinmekle beraber kisilerin sosyallesmeye tesvik edilmesi ve surekli olarak uzman doktor kontrolunde olmasi hastaliginin seyrinin iyilesmesi acisindan azami onem gostermektedir. Kisilerin grup terapilerine de yonlendirilerek sosyal bir alan olusturmasi ve sosyallik ile ilgili yasadigi problemleri asmasinin kolaylastirilmasi, hastaligin kontrol altina alinmasini saglamaktadir. Ancak bu hastalik kisi ile beraber yasadigindan dolayi surekli ilac kullanimi gerektirmektedir.


Ilac kullaniminin buyuk olcude fayda sagladigi tedavi yontemlerinin yani sira bazi kisilerde ilaca tepki vermeme durumu gorulebilmekte bu nedenle bu kisilerin hastanede tedavi gormesi saglanmaktadir. Bu sayede ozellikle intihara meyilli kisilerin kendine zarar vermesi engellenebilmektedir.
Kisilerin ilac tedavisi ile iyilestirilememesi ya da hastaligin kontrol altina alinamamasi durumunda ise kisilere elektrokonvulsif tedavi uygulanmaktadir. Bu tedavi yonteminin halk dilindeki adi elektrosok olarak aslinda bircok kisi tarafindan da yanlis sekilde bilinmektedir. Bu islem bir anestezist ve psIkiyatristin ozel mudahale odasinda beraber bulunarak yaptiklari tibbi uygulamadir. Hastanin aci duymamasi icin anestezi yoluyla uyutulmasi saglanmaktadir. Tedavi, alnina konan bir elektrot yardimiyla toplamda 5 dakika suren 5 saniyelik kisa akimlarla beynin uyarilmasi sekilde gerceklesmektedir. Verilen elektrik miktari hastanin beynine ve bedenine zarar vermeyecek duzeyde ayarlandigi icin onemli yan etkileri bulunmadigi belirtilen ifadeler arasinda yer almaktadir.


Kisa sureli ve yakin zamanda yasanan olaylara iliskin detaylarin hatirlanmamasi gibi kucuk yan etkilerin en fazla 1 yil icinde ortadan kaybolacagi da soylenen ifadeler arasindadir. Tedavi, kisiler uzerinde gosterdigi etkiye bagli olarak 1-3 seans seklinde degisIklik gostermektedir. Bu tedavi, ilaca cevap vermeyen ve hem cevresine hem de kendine karsi tehlikeli davranislarda bulunabilecek kisilerde cabuk iyilesme saglamak icin basvurulan bir yontemdir. Cogunlukla kisa surede etki gosterdigi vurgulanmaktadir.

Hastaligin tedavisinde kullanilan bir baska yontem ise tarnskraniyal mantyetik uyarim olarak bilinmektedir. Sacli deri uzerinden uygulanabilen bu yontemde ise hastanin uyutulmasina gerek kalmamakta ve islem sirasinda hasta ya hic aci duymamakta ya da akim verilen bolgede cok hafif bir rahatsizlik hissetmektedir. Elektriksiz uyarim seklinde yapilan bu tedavi yonteminde hastanin kafasina yerlestirilen elektromanyetik bobin yardimiyla guclu ve kisa bir manyetik akim iletimi saglanmaktadir. Boylece beyin aktivitesinin istenen duzeyde degistirilmesi ve iyilestirilmesi saglanmaktadir.

Bipolar bozukluk beyinden kaynakli bir hastaliktir ve toplum tarafindan maalesef psIkolojik rahatsizliklara karsi gerekli anlayis seviyesine ulasilmis degildir. Kisi soguksa ya da yerli yersiz guluyorsa ortamdaki kisilerden farkli hareket ediyorsa yaftalanarak soyutlanmaya baslanmakta ve yalnizliga itilmektedir. Bu tur rahatsizliklari olan kisilerin ozellikle aileleri ve yakin cevreleri kisilere karsi tutumlarini degistirmeli ve karsisindaki kisinin hasta bir insan oldugunu dusunerek onunla empati icerisinde etkilesim kurmalidir. Unutmayin, kimse hasta olmak ya da toplum icinde garip bir duruma dusmek istemez. Hayatta karsilasilan bazi durumlarin sonucu olarak ortaya cikan bu hastaliklar, kimsenin hatasi ya da sucu degildir. Bu kisilere tedavi surecinde destek olunmasi onlarin hayatlarini kurtarmak ve yasama yeniden uyum saglar hale gelmelerini saglamak acisindan son derece onem tasimaktadir.


ALİNTİ ~
 
Alt 29 Mart 2021, 17:36   #2
Huysuz ve tatlı kadın..
Yazgı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Onca devrin arasında gülmenin bile hastalık sayıldığı bir devre nasıl denk geldim.

 
Alt 29 Mart 2021, 18:48   #3
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
Yazgı Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Onca devrin arasında gülmenin bile hastalık sayıldığı bir devre nasıl denk geldim.
Guldurmuyolar bile : )

 
Alt 25 Nisan 2021, 12:29   #4
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğinize sağlık paylaşım için teşekkür ederiz

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:12.