IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 22 Kasım 2022, 02:48   #1
Standart Ghosting nedir ve nasıl baş edilir?

Ghosting nedir ve nasıl baş edilir?

Son dönemde iyi başlayan ilişkilerde bir tarafın birden ortadan kaybolması çok sık görülmeye başlandı. Ağırlıklı olarak erkeklerin yaptığı bu davranışa ‘ghosting’ deniyor. Daha çok terk edilme korkusu olan ya da ‘dışarıda daha iyilerinin olabileceği’ düşüncesine kapılanların sergilediği bu tavır, maruz kalanları derinden yaralayabiliyor. Oysa, ghosting’e maruz kaldıysanız; o kişide takılıp cevaplar bulmaya çalışmaktansa, olabildiğince hızlı bir şekilde hayatınıza kaldığınız yerden devam etmeye çalışmalısınız.

Ghosting nedir ve nasıl baş edilir?

Son yıllarda ilişkiler; çoğunlukla iki kişinin tanışması, yakınlaşması ve sonrasında taraflardan birinin –özellikle de erkek olanın– hiçbir sebep göstermeden ortadan kaybolması üçgeninin dışına ne yazık ki pek çıkamıyor. İnsanlar uzun soluklu ilişki yaşayabilecekleri kişilerle tanışmakta zorlanıyor, ilişkiler daha başlamadan sonlanıveriyor. ‘Ghosting’ olarak tanımlanan bu durum, ‘lovebombing’ ile başlayabilir. Lovebombing; ilişkide ortadan kaybolan kişinin ilişkiye, deyimi yerindeyse sevgi bombardımanı ile başlaması olarak da bilinir. Lovebombing yapan kişi, daha ilişkinin en başında, karşısındaki kişiyi iltifatlara, hediyelere boğabilir. Çoğunlukla sık sık arayıp mesaj atarak onunla iletişimde kalmaya çalışır. Lovebombing’de amaç, karşısındaki kişinin gönlünü fethederek ilişkideki kontrolü ele geçirmektir. Yoğun ilgi yerini zamanla ilgisizliğe, soğuk davranmaya, hatta ghosting’e yani birden ortadan kaybolmaya bırakabilir.

Terk edilme korkusu olabilir
Bir insanın yakınlık kurduğu bir insana herhangi bir açıklama yapmadan ortadan kaybolması, olgunlaşmamış duyguların belirtisi olduğu gibi pasif agresif bir tutumdur. Ghosting yapan insanların bağlanma problemleri ve dolayısıyla terk edilme korkuları olabilir. İlişkiye kendilerini verdikten sonra terk edilmektense, haber vermeden ilişkiyi terk etmeyi kendi adlarına daha güvenli bulabilirler.

Bir benzerimizi buluyor olabiliriz
İlişkilerde sık sık ghosting’le terk edilen kişiler; kendi ilişkilenme biçimlerinde de bir problem olduğu için benzer kişileri buluyor olabilirler. Yani, eğer bir insanın yakın, sağlıklı ilişki kurabilmekle ilgili bir problemi varsa; kendisiyle benzer problemi yaşayan bir başkasını bulması oldukça olasıdır. Kişi, her ne kadar ciddi bir ilişki istediğini düşünse bile -farkında olmadan- kendisinin fazla yakınına gelmeden ya da yakınına geldikten hemen sonra uzaklaşan insanlarla ilişki kurmaya çalışır. Bu durumda, psikolojik destek alarak bağlanma problemlerinin üstesinden gelinmesi oldukça yardımcı olur.

‘Daha iyisi vardır’ düşüncesi etkili
Ghosting’in günümüz ilişkilerinde sıklıkla görülmesinin tek sebebi elbette ki bağlanma problemleri değil. Teknoloji ve sosyal medyanın gelişmesi, insanların dating uygulamaları üzerinden tanışması ve aynı anda birden fazla insanla konuşması; her konuşulan kişiye bir açıklama yapmaktansa, birden ortadan kaybolmayı –istemeden de olsa- normalleştirdi. Değişen dünya düzeniyle, insanlığın haz almayı yüceleştirmesi, tüketime olması gerektiğinden fazla anlam yüklemesi; ‘Dışarıda bir yerde daha iyisi vardır’ düşüncesini de beraberinde getirdi. Böylece, ilişkilerde de insanlar dışarıda bir yerlerde daha iyisi vardır düşüncesiyle elindekini çabucak tüketip atmaya ve başka arayışlara girmeye başladı. Oysa, insanlar zamanla birbirini tanır ve zamanla ortak bir noktada buluşup buluşamayacaklarına karar verirler. Yani ilişkiler zaman ve emek ister.

Duygusal istismar ve psikolojik şiddet
Ghosting, bir çok kaynakta duygusal istismar ve psikolojik şiddet olarak da geçiyor. Özetle, ghosting’i günümüz ilişkilerinin doğal bir parçası olarak tanımlamak doğru olmaz. Ghosting’e maruz kalan kişi, ‘Ben nerede hata yaptım?’ diye kendisini sorgulayabilir, kendisinin yeterince iyi olmadığını düşünebilir. Yoğun öfke ve üzüntüyü aynı anda hissedebilir. Ortadan kaybolan kişiyle iletişime geçmeye ve sorunun ne olduğunu anlamaya çalışabilir. Bazen, ortadan kaybolan kişiye karşı daha da fazla ilgi duyulabilir ve onun ilgisini çekebilecek bazı şeyler yapabilir. Tüm bu çabalar çoğunlukla sonuçsuz kalır.

Ghostinge maruz kaldıysanız; o kişide takılıp cevaplar bulmaya çalışmaktansa, olabildiğince hızlı bir şekilde hayatınıza kaldığınız yerden devam etmeye çalışın. Karşınızdaki kişinin bağlanma problemleri olabilir, ki bunu siz çözemezsiniz. Bu davranış, karşınızdaki kişinin hadsizliği de olabilir. Yine bu durumda siz bir şey yapamazsınız, insanları değiştiremezsiniz. Eğer size iyi gelecekse, bu tutumun sizi kırdığını söyleyebilirsiniz. Ama bu, durumu değiştirmez; sadece sizin rahatlamanıza yardımcı olabilir. Değiştiremeyeceğiniz durumlar için enerjinizi boşuna harcamayın. Kendinize ve hobilerinize zaman ayırın. Arkadaşlarınızla zaman geçirin. Eğer bu süreçte çok zorlanırsanız, mutlaka psikolojik destek alın.

Alıntı.
________________

İnsan bütün sıkıntılarını tek başına atlatınca,
kimseye ihtiyaç duymuyor.


Ghosting nedir ve nasıl baş edilir?
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:17.