IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 15 Kasım 2022, 15:52   #1
YiLDiZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Pistanthrophobia : İnsanlara Güvenme Korkusu

Pistanthrophobia nedir?
Pistanthrophobia, başka insanlarla güven ilişkisi kuramama, samimiyetten uzaklaşma ve yeni insanlara karşı güven duymada zorluk olarak tanımlanır. Genellikle geçmişte yalanan başarısız arkadaşlıklar veya travmalarla tetiklenir ve bu korkunun ağırlığı, yeni arkadaşlıkların önüne geçer.
İnsanlara güvenmekte zorluk çeken insanlar, kime güvenirse güvensin er yada geç bir gün hayal kırıklığı yaşayacağı veya yaşatacağını düşünür. Ve bu hayatlarında temkinli olmaları, her insana şüpheyle bakmalarına neden olur. Daha önce arkadaşlarından yedikleri darbelerden dolayı bir daha aynı şeyi yaşamaktan çekinir ve buna izin vermemek için insanlarla olan iletişimini en aza indirger ve sosyal ilişkilerden biraz gerilerler.

Pistanthrophobia hastalarının hayattan soğuması.

Pistanthrophobia hastaları genellikle “Neden hep ben?”. “Neden sadece bana denk geliyor?”. “Ben ne zaman mutlu olacağım?” “Hiç mutlu olamayacağım”. “Hep yalnız kalacağım” gibi tekrar eden cümleler geçer ve hayatlarını bu bakış açısıyla şekillendirirler.
Bazen bu cümlelerin tersine hareket etseler de çoğu zaman en ufak bir olumsuzlukta tekrar bu düşüncelerini kazık çakma misali sağlamlaştırarak ilerlerler. Hayal kırıklığı, isteksizlik, üzüntü, aşırı düşünceler, öfkelenmede artış, suçluluk duygusu hissederler.


Pistanthrophobia kişilerinin hareketleri
İnsanların elinde olmayan nedenlerden dolayı çoğu zaman güven duygularının zedelenmeleri oldukça kolaydır. Pistanthrophobia rahatsızlığından muzdarip kişilerin sadece duygusal etkileri değil aşk ve iş hayatında da bazı kısıtlamalar yapmasına gidebilir.

Yakın ilişkilerden kaçınmaları en büyük yan etkileridir.
Genellikle dıştan gelen yorumlara kapalıdırlar. Çünkü kendilerini dışarı açmaktan kaçınırlar ve yargılanmaktan korkarlar.
Tanımadığı kişilerin olduğu ortamlara girmekten çekinirler, girseler bile çok yüzeysel cevaplar vermek ve olabildiğince az insanla tanışıp olabildiğince, daha az bilgi vermeyi seçerler ki sonunda aldatılma ihtimalleri az olsun.
Çoğu zaman başka insanlarla tanışma ihtimalleri, kişiyi hayattan soğutan en büyük korkularıdır. Samimi ilişkiler kurmak yerine yüzeysel ilişki kururlar.
Hayatlarında genellikle çok güvenip fakat çok büyük kazık yedikleri bir insanı illa ki vardır.

Pistanthrophobia neden olur?
Güven problemi. Önce kendine güven
Hayattaki bütün psikolojik problemler önce insanın kendisinde başlar. Başka insanlara güvenmekte zorluk çekenlerin genellikle kendilerine olan güvensizlikleri ön plana çıkmaktadır.
Bu kişilerin öz güvenleri düşüktür, sezgileri yüksektir fakat sezgilerine güvenmeleri genellikle düşüktür. Kuşkusuz her insanın sezgileri vardır ve bu hastalıktan muzdarip olmayan kişiler de sezgilerine güvenmekte güçlük çekebilirler. Ama şüphe duyduklarında ellerinde yeterli veri yoksa, genellikle tavırlarını güvenmemekten yana kullanırlar.
Sezgilerimize olan güven eksikliği sadece bununla sınırlı kalmaz, insanın diğer becerilerine de yansır. Kendimizi savunmamız gerektiği durumlarda bile, savunmasız olduğumuzu düşündüğümüz zaman kendimizi korumamız da bir nebze zorlaşacaktır.
Depresyon hastasının karamsarlıktan dolayı evden dışarı çıkmayı istememesi gibi, çoğu arkadaşlık veya aşk ilişkisine daha başlamadan bir son verirler. İçinde oldukları ilişkileri de içindeki umutsuzluklarla beraber sürdürürler ve son çarede bir anda aniden ilişkileri kesip bir son verirler. Daha fazla çabalamalarına gerek yoktur çünkü her halükarda karşındaki insan güvenilmezdir.

Pistanthrophobia tedavisi için terapi şart
Pistanthrophobia veya diğer psikolojik rahatsızlıklar bir günde ortaya çıkan bir durum değildir dolayısıyla tedavisi için yine uzun bir zaman gerektirir. Zamanla azalır ama bir anda bitmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Bu konuda terapi almanız, duygusal çökkünlüklerinizi tedavi etmede yardımcı olacaktır.

Yeniden güvenmek için eski deneyimlerin, eski kişilere ait olduğunu unutmamak gerek. Eski kişilerin yasını tutmayıp tamamiyle unutmak birinci şarttır. Bize herşeyi yaşatan en etkili güç duygularımızdır. Duygularımızı görmezden gelmemek gerek. Problemlerimizi küçümsememek gerekir.
Genellikle zaman ve ruhsal dinginlik gerekir. Bunun için ilişkilerinize belirli bir ara verip biraz geri çekilip arkanıza bakmanız belki insanları bir yere yazıp kimin ne durumda olduğunu değerlendirmek gerekir. Yeni ilişkilere başlamak hemen önerilmeyen bir durumdur.
Karşınızdaki kişiye, ona kendinizi zora sokacağını düşünmediğiniz bazı bilgiler verin ve karşı tarafı test ederek adapte olmaya başlayabilirsiniz. Fakat bunu uzun süre kullanmayın.

Güvenmek güç de olsa, insanın hayatını etkileyen en büyük ihtiyaçlardan birisidir.

(Alıntıdır)
________________

Seviyorum içimdeki alıngan ama haylaz çocuğu..
Sever, kırılır, küser..
Ama göz ucuyla hep bir gülücük bekler...
 
Alt 15 Kasım 2022, 15:55   #2
Zerya
Zeytin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Nazım'ın da dediği gibi;

Küstürmeyin insanları hayata. Sonra her şeyden vazgeçiyorlar. Yaşamaktan, güzel olan her şeyden. Bir odada yalnızlığı; bir dağ başında kalmayı, bir adada mahsur kalmayı, nerede bir yalnızlık varsa onu istiyorlar. Küstürmeyin işte bazı insanları...

________________

Eski bir kadınım ben,
Siyah-Beyaz fotoğrafları,
45'lik plakları özlüyorum...
Yine bir gül nihal alıyor gönlümü
eteklerim uçuşarak vals yapıyorum..
Beyoğlu'nda gezerken Pera'yı düşlüyorum
Yelpaze ile serinlemek,
Naif birkaç sözcükle ısınmak istiyorum.
Yüzüne bakmaya utandığım,
elimi tutmaya kıyamayan,
Aşklar hayal ediyorum...
Eski bir kadınım ben,
İnce bir dantel gibi işlemeden hayatı,
Ölmek istemiyorum...
 
Alt 15 Kasım 2022, 16:10   #3
Standart

Acı çekmekten O kadar korkuyoruz ki...

 
Alt 20 Kasım 2022, 11:06   #4
Yanlış Bildiğin Yolda; Herkesle yürüyeceğine Doğru Bildiğin Yolda; Tek başına yürü..
Artist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

İnsanlığın yeni vebası bu zaten

________________

Pistanthrophobia : İnsanlara Güvenme Korkusu
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:07.