IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 14 Kasım 2022, 12:18   #1
YiLDiZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Sosyopat Nedir, Kime Denir?

Birçoğumuzun aklına “sosyopat” denilince Sherlock gelse de, aslında bu kelime çok daha derin anlamlara sahip. Üstüne birkaç tane de alt dalı var (yüksek işlevli sosyopat, narsist sosyopat gibi.) Dilerseniz çok uzatmadan bu kavramların ne anlama geldiğini anlatmaya çalışalım.

Bir sosyopatı tanımlamak için kullanılan resmi bir kriter yoktur, ancak psikoloji alanında yaygın olarak kabul edilen bir anlamı vardır. Bu terim genellikle, başkalarının duygularını veya refahını göz ardı etmek de dahil olmak üzere, kişilik bozukluğunun aşırı antisosyal özelliklerini gösteren bireylere uygulanır. Sosyopat terimi genellikle psikopat ile birbirinin yerine kullanılırken, aslında ikisi arasında önemli farklar vardır.

Sosyopatların Genel Özellikleri
Bir sosyopatın birincil özellikleri, davranışları toplumlarındaki diğer üyelerinkiyle karşılaştırarak göreceli olarak tanımlanır. Bazen son derece benmerkezci davranışlarda kendini gösteren küçük bir ahlak duygusuna sahip olarak tanımlanırlar. Sosyopatlar, bu eylemlerin diğer insanlar üzerindeki etkisi hakkında çok az endişe duyarak onlara fayda sağlayan şeyleri hissedebilir, yapabilir veya söyleyebilir. Bu özellikler daha yüksek bir, kötü niyetli veya suçlu davranış riskine yol açabilirken, tüm sosyopatik bireylerin yasadışı faaliyetlere eğilimi yoktur. Atipik bir ahlak duygusuna rağmen, bu bireyler genellikle sosyal durumları ve diğer insanları, bilgisi olmadan ustaca manipüle edebilirler.

Psikopat ve Sosyopat Arasındaki Fark Nedir?

Hem sosyopati hem de psikopati antisosyal kişilik bozukluğunun başlığı altında incelenebilir, ancak teknik olarak aynı değildir. Sosyopatların aksine, psikopatisi olan insanlar genellikle bu şekilde doğarlar. Genetik veya alınan bir hasardan kaynaklanan fiziksel anormallikler, beynin standart işlevini değiştirerek, kişinin akranlarıyla aynı duyguyu ve reaksiyon aralığını yaşamasını önler. Genetik, sosyopatide bir faktör olarak kabul edilirken, bugün psikolojiye göre, bu durum genellikle daha “önlenebilir bir sorun” olarak görülüyor.

Nedenleri ve Risk Faktörleri
Sosyopatinin gelişimi genellikle sosyal ve çevresel tetikleyicilerle bağlantılıdır, ancak bu her zaman böyle değildir. Ciddi travma, özellikle çocukluk döneminde uzun süreli istismar veya ihmal, genellikle durumun birincil nedeni olarak adlandırılır. Bu bozukluk, özellikle manipülatif, aldatıcı veya kötü niyetli davranışlar için tekrar tekrar ödüllendirilen gençlerde “öğrenilmiş davranışların” bir sonucu olabilir. Bu eğilimler, bir ebeveyn, vasi veya terapistin müdahalesi olmadan zamanla daha ciddi bir duruma gelebilir. Sosyopati sadece söz konusu bireyin etrafındaki insanlar için risk oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda riskli eylemlerde bulunma ve tehlikeli derecede “pervasız davranışlar” gösterme potansiyelini artırır.

Yüksek İşlevli Sosyopat Nedir?
Yüksek işlevli sosyopatlar, rutin hayatlarında yapılması gereken her şeyi yerine ve zamanına göre yerine getirir. İş ve maddi hayatlarında başarılı olabilen, iç dünyalarını insanlardan ustalıkla gizleyen, sosyal, girişken ve en önemlisi tamamen normal bir insan gibi davranan sosyopatlardır. Çok sıkça karşılaşılan bir durum olsa da tespit etmesi çok zordur, çünkü oldukça normal bir insan grafiği çizerler. Bir de narsist sosyopat adlı bir grup var ki, onlar tamamen bireysel düşünürler, övgüden hoşlanırlar ve en ufak kötülemeye gelemezler.

Sosyopatinin Belirtileri ve Tedavisi

Kendini tanımlayan ve teşhis edilen sosyopatlar genellikle klinik bir ortamda antisosyal kişilik bozukluğu (ASPD) tanısı alırlar. Aşırı antisosyal davranış, fiziksel beyin hasarı veya dejeneratif bilişsel bozukluklar gibi diğer, fiziksel veya zihinsel sağlık bozukluklarından da kaynaklanabilir. Birçok sosyopatik davranış biçimi terapi ile kontrol altına alınabilirken, zaman zaman ek müdahaleler gerekebilmektedir. Bununla birlikte danışmanlık seansları, bilişsel davranış terapileri ve çeşitli profesyonel müdahale biçimlerinin, bu bozukluğa bağlı olumsuz özelliklerin ele alınmasında etkili olduğunu kanıtlamıştır.

Çoğu psikolojik terapi biçimi, hastanın gönüllü katılımını gerektirdiğinden, ciddi sosyal bozukluğu olan kişileri psikolojik yardım istemeye teşvik etmek genellikle arkadaşlara ve aileye bağlıdır. Bir sosyopatı tanıma yeteneğine sahip olabilirseniz, çevrenizdeki sosyal ilişkileri iyi olmayan herkes için faydanız olacaktır.

Sorumluluk Reddi: Amacımız, size en alakalı ve güncel bilgileri sağlamaktır. Ancak, hastalıklar, semptomlar, ilaçlar ve maddeler her kişiyi farklı şekilde etkilediğinden, bu bilgilerin olası tüm bilgileri içerdiğini garanti edemeyiz. Bu bilgi, tıbbi tavsiye yerine geçmez. Olası sorunları, yan etkileri, hastalıkları ve semptomları her zaman tıbbi geçmişinizi bilen bir sağlık uzmanıyla görüşün. Dusge.com’da paylaşılan bilgiler, tıbbi tavsiye yerine geçmez. Detaylı bilgi için: tıbbi sorumluluk reddi.

(Alıntıdır)
________________

Seviyorum içimdeki alıngan ama haylaz çocuğu..
Sever, kırılır, küser..
Ama göz ucuyla hep bir gülücük bekler...
 
Alt 20 Kasım 2022, 11:07   #2
Yanlış Bildiğin Yolda; Herkesle yürüyeceğine Doğru Bildiğin Yolda; Tek başına yürü..
Artist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Önce bir kendine bakılmalı

________________

Sosyopat Nedir, Kime Denir?
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:02.