IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Programlama C , C# , C++ , Java , Python , Php , Javascript , Matlab Örnekleri

3Beğeni(ler)
  • 1 Post By Artist
  • 1 Post By She
  • 1 Post By Sim


 
 
Seçenekler Stil
Alt 18 Temmuz 2021, 20:19   #1
Standart C++ Nedir

Çoğunlukla sistem kaynaklarına yüksek performansla erişim gerektiren, işlem hızı gereksinimlerinin yüksek olduğu, hafıza yönetiminin elle yapılabildiği düşük seviyeli ve birden fazla programlama yaklaşımına destek veren bir dil olarak nitelendirilebilir.


C++ Nedir

Başlangıç olarak C dilinin üzerine nesne yönelimli programlama yaklaşımının uygulanması fikri ile tasarlanılmaya başlayan C++’ya zaman içerisinde exception, template metaprogramming, smart pointer, asenkron ve paralel işlem desteği gibi eklentilerle oldukça çok geniş ve derin bir detay seviyesine erişmiştir.

Temelinden ötürü hemen hemen her C programı, C++ derleyicisi aracılığıyla da derlenebilmektedir.

Derlenen programlar, direkt hedef sistemin işlemcisi tarafından işlenebilen yönergeler barındırdığı ve manuel hafıza yönetiminden ötürü kullanımı oldukça zor, hata yapma riski doğru programlama disiplinleri uygulandığı durumlarda dahi yüksek bir dildir.

Fakat bunlarla beraber, çalışma zamanı performansının yüksek kesinlikte öngörülebilmesi sayesinde interaktif ve yüksek görsel içeriğe sahip uygulamalarda veya çalışma performansının kestirilebilir davranış sergilemesi gereken senaryolarda kullanımı için oldukça idealdir.

Saydığımız özellikler ve çok daha fazlası zaman içerisinde dil standardına eklendiği için, eğitimlerimizde çoğunlukla C++14 ve C++17 standartlarına uyan yaklaşımlarla örnekler vermeye gayret edeceğiz. Dilin en güncel sürümü olan C++20’ya sade bir lisanla nadiren değinmeyi hedefliyoruz, zira çoğunlukla kullanılan derleyiciler tarafından henüz yeterince desteklenmemektedir.

Kullanım Alanları

Yüksek performans gereksinimi olan uygulamalarda, sistem kaynaklarının diğer programlama dillerine nispeten daha açık bir yöntemle yönetilmesi gereken senaryolarda çoğunlukla kullanım gören C++, ekseriyetle bilgisayar destekli tasarım ve mühendislik uygulamaları, endüstriyel, medikal ve benzeri gömülü sistemlerde kullanılmaktadır. Bu programlama dilini kullanarak tasarlanmış olan uygulamalara örnek olarak:
  • Bilgisayar oyunlarının büyük bir kısmı
  • Grafik motorları(Unreal Engine, CryEngine, Unity)
  • Solidworks, Catia, Ansys, Matlab/Simulink gibi mühendislik uygulamaları
  • Windows işletim sistemi(Kernel ve bazı düşük seviye kısımlar hariç)
  • İşletim sistemi kütüphaneleri
  • Donanım sürücülerinin bir kısmı
  • Tensorflow (Backend)
  • OpenCV
  • Veritabanı yönetim sistemleri(MySQL, MS-SQL)

Her ne kadar yukarıda tanımladığımız uygulamalar C++ kullanıyor olsa da, kimi kısımlarında farklı programlama dilleri de kullanılmaktadır. Mesela, işletim sistemi çekirdeklerinin en kritik kısımları assembly ve C ile birlikte tasarlanırken, daha dış seviyelerde ise zaman zaman C++ kullanılmaktadır. Benzer şekilde, veritabanı yönetim sistemlerinin bazı kısımları C ile yazılırken, diğer kısımlarında C++’dan da yararlanılmaktadır.

Gömülü sistemlerde C++ kullanım oranı yıllar geçtikçe bilhassa daha güçlü sistemlerin tasarlanmasıyla yükselse de, düşük güç tüketimli sistemlerde kullanım oranı C’ye nispeten oldukça düşüktür.

Bu durumun önündeki en büyük engel derleyici desteğinin zayıflığı ve derleme sonrası oluşan programda istenilmeyen kodların oluşması denilebilir. Bu duruma örnek olarak geçici nesne içeren fonksiyon bloklarında oluşturulan construct/destruct çağrıları ve exception mekanizmasının kod yapısını muğlak bir vaziyete getirmesi verilebilir.

Derleyiciler ve Hata Ayıklayıcılar

C++ dili, günümüzde ISO tarafından yönetilen bir standart olduğundan ötürü farklı kurumlar ve gruplar tarafından tasarlanmış derleyiciler aracılığıyla derlenebilir.

Mesela, Microsoft ve Intel kurumları ile GNU ve LLVM projelerinin farklı standartları destekleyen(C++11,17 gibi) derleyicileri mevcuttur. Malesef, standartta açıkça belirtilmeyen kısımlardan ötürü dilin davranışı derleyiciler arasında farklılık gösterebilmekte, hatta derleyiciler standartta belirtilmeyen ek dil ve kütüphane özelliklerine de destek vermektedirler.

Bu yüzden birden fazla platform için C++ tabanlı uygulama geliştirilmesi kodun birden fazla derleyiciyle derlenmesini ve program davranışlarının doğrulanmasını gerektirir.

Windows ve alakalı işletim sistemlerinde kullanılabilen Microsoft Visual Studio aracılığıyla hem derleyici (MSVC++) hem de hata ayıklayıcı birlikte gelmektedir.

Linux eksenli açık kaynak kod dünyasında genellikle kullanılan derleyici GNU projesi tabanlı g++ iken, GDB de hata ayıklayıcısıdır.

Microsoft ve GNU eksenlerine paralel olarak açık kaynak kodlu LLVM projesine bağlı clang derleyicisi ve LLDB hata ayıklayıcısı örnek verilebilir.

Belirttiğimiz bu derleyicilerin dışında çeşitli gömülü sistem veya entegre devre üreticilerinin de kendilerine has derleyicileri mevcuttur, fakat dilin güncel standartlarına destekleri masaüstü veya mobil platformlardaki kadar iyi değildir.

Modern C++ Eğitim Planı

Eğitim daha ziyade dilin teknik özelliklerine odaklanacağı için, eğitim öncesi başka herhangi bir programlama diliyle tecrübeniz olmasını tavsiye ederiz.

Konuların incelenmesini birkaç başlık altında toplarsak:

Temel C++ Dili
  • Basit Program Yapısı, Temel Değişken Tipleri ve Fonksiyonlar
  • Standart Değişken Tipleri ve Operatörler
  • Kontrol ve Döngü İfadeleri
  • Temel Kompozit Yapılar
  • Exception Mekanizması
  • Program Hafıza Modeli ve Hafıza Yönetimi
  • Sınıf Yapısı, Kalıtım ve Erişim Seviyeleri
  • Derleme ve Bağlama Modeli
  • Tip Dönüşümleri
  • Operator Yükleme
  • Template Tanımları
  • STL Bileşenleri
  • Iterator Yapıları


Orta Seviye C++ Dili
  • Program Arayüz Tanımlama ve Name Mangling
  • Constexpr ve Preprocessor Tanımlama
  • Derleme Zamanı Hata Ayıklama Tanımları
  • Otomatik Hafıza Yönetimi
  • Otomatik Tip Döndürme
  • Lambda İfadeleri
  • Arayüz ve Fonksiyon Bağlama İfadeleri


İleri C++ Dili
  • Type Traitler ile İleri Template Sınırlama
  • Gelişmiş STL Hafıza Yönetimi
  • Gömülü Assembly ve Intrinsic İfadeler (x86_64)
  • Rvalue/Lvalue Referanslar, “Move” Mekanizması
  • Attribute Tanımları


Yazılım Araçları
  • Hata Ayıklayıcılar ve Sembol Çözümleme
  • Performans ve Davranış Analizi
  • Derleme Yönerge Sistemleri


Alıntı:
mobilhanem


C ++ öncesi

C, programlamanın algoritma tarafını jenerik programlama gibi vurgulayan bir prosedür dilidir. C mirası, donanıma yakınlaşma olanağı sağlayan düşük seviyeli donanım erişimi sağlar. Örneğin baytın 1010011 ila 0 no'lu adrese ayarlanması. Bir bilgisayarın gerçekleştirmesi gereken eylemleri bulmayı ve sonra bu eylemleri uygulamak için programlama dilini kullanmayı içerir.

C ++ 'a Giriş

Bjarne Stroustrup tarafından tasarlanan bir bildiri ile, “Ana amacı iyi programlar daha kolay ve bireysel programcı için daha keyifli yazma yapmaktı”. C ++ bir değişkenin değerine birini ekler C artım operatörü ++, geldi; öyleyse, genişletilmiş bir c.

C ++, C'nin bir üst kümesidir; bu, herhangi bir geçerli C programının ideal olarak geçerli bir C ++ programı olması gerektiği anlamına gelir. C'den farklı olarak, C ++ programlama verilerinin altını çizer, dili soruna sığdırmaya çalışır. C ++, bir problemin temel özelliklerine uygun veri formları tasarlama fikrini içerir. Bu yüzden, büyük projeleri yönetmek için nesne yönelimli bir programlama dilidir. C bileşenini önemli ölçüde değiştirmeden C'yi desteklemek için hem nesne yönelimli programlama özellikleri hem de genel programlama içermiştir.

C ++ ve uygulaması

C ++, nesne yönelimli, prosedürel, işlevsel ve genel programlama dahil olmak üzere farklı kodlama paradigmalarını destekleyen güçlü ve esnek bir genel amaçlı programlama dilidir. 30 yılı aşkın bir süredir dünyanın en popüler dillerinden biri olmuştur. Bunun nedeni, bellenim, işletim sistemleri ve büyük ölçekli uygulamalar dahil olmak üzere her seviyedeki uygulamaları olabilir.

C ++, Java, PHP, Perl ve Python gibi modern dillerle karşılaştırıldığında eski bir dil olabilir. Ancak, bu programlama dilleri C veya C ++ ile yazılmıştır. Benzer şekilde, çok sayıda orta ve büyük ölçekli uygulama ve projeler C ++ ile yazılmıştır. Örneğin, Adobe Photoshop, Illustrator ve InDesign, Firefox, Google Chrome, Amazon, Facebook ve Google gibi büyük web siteleri ya yazılmış ya da C ++ ile yazılmış önemli arka uç kaynaklara sahip.

Bir bilgisayar programı, gerçek hayattaki bir problemi, bilgisayar tarafından alınacak bir dizi eyleme dönüştürür. C ++ 'nın nesne yönelimli yönü, dile sorunla ilgili kavramlarla ilişki kurma becerisini verirken, C ++' nın C kısmı, donanıma yaklaşma yeteneği verir. Bu yeteneklerin birleşimi, C ++ 'nın yayılmasını sağlamıştır. Ayrıca, bir programın bir yönünden diğerine geçtiğinizde viteslerin zihinsel olarak kaymasını da içerebilir.

Kaynak : [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
________________

06/02/2023 İnsan olan herkesin kalbi acıdı.

Konu ExCaLuBuR tarafından (11 Mart 2023 Saat 00:40 ) değiştirilmiştir..
 
Alt 18 Temmuz 2021, 20:27   #2
Yanlış Bildiğin Yolda; Herkesle yürüyeceğine Doğru Bildiğin Yolda; Tek başına yürü..
Artist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emegine saglik

________________

C++ Nedir
 
Alt 19 Temmuz 2021, 18:31   #3
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Paylaşım için teşekkür ederiz

________________

~ E & B ~
 
Alt 26 Temmuz 2021, 14:34   #4
Sim
civciv~🐥
Sim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

emegine saglik

________________

Hope. . . ✨
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:27.