IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 09 Nisan 2021, 11:34   #1
Standart 3D Baski Yuz Protezi Baski Ve Imalat Asamasi

Geleneksel protez uretim yontemleri kokludur ve gunumuzde bile kullanilmaktadir. Bunlar arasinda bir olcu alma, bir alci uretme ve nihayetinde silikon bazli veya benzeri bir malzemeden bir protezin elle islenmesi yer alir. Protezlerin bu sekilde saglanmasi, bircok hastaya yillarca onemli olcude rahatlik ve destek sagladi ve onlarin normal gunluk aktivitelerine devam etmelerine ve sosyal etkilesimlerini gelistirmelerine izin vermektedir.

Bu yontemin saglayabilecegi avantajlara ragmen, uygulamasi bazi sinirlamalar ve eksIklikler gostermistir. Bunlar oncelikle isleme stratejisi, gerekli teknik uzmanlik, zaman, caba, maliyet ve elde tutma sorunlari ile ilgilidir. Ayrica, genel asinma ve yipranma ve ultraviyole radyasyona maruz kalma nedeniyle nispeten kisa bir hizmet suresinden sonra malzeme bozulmasi ve renk solmasi nedeniyle dayaniklilik sorunlari vardir. Bu nedenlerden dolayi yuz protezleri, hem hastalara hem de protez uzmanlarina yuk getiren maliyetli ve zaman alici bir surec olan yenilenme ve periyodik degisim gerektirir.3D Baski Yuz Protezi Baski ve Imalat Asamasi



Son on yilda, uc boyutlu (3B) baski dahil olmak uzere katmanli uretim teknolojisi onemli olcude gelismistir. Renkli 3B baski da bir dizi malzeme kullanarak tam spektrumlu renkli kati nesneler uretmek icin gelistirilmistir. Cesitli 3B goruntuleme tekniklerinin evrimiyle, hedef nesne geometrik verilerinin dogru sekilde alinmasi ve 3B dijital modellere donusturulmesi saglanabilir. 3D goruntu yakalama ve baski tekniklerini birlestirerek, gorulen bir seyin aynisinin basilmasi yani islemesini elde etmek icin buyuk bir potansiyel vardir. Daha da onemlisi, gelismis uretim teknikleriyle dogrudan baglanti kurma yetenegine sahiptir, yuksek dogrulukta ozellestirmeye izin vererek hem zamandan hem de maliyetten tasarruf saglar.

Hizli prototip olusturmada yaygin olarak kullanilmis, tip bilimlerinde basariyla uygulanmis ve multidisipliner uygulamalarda populerlik kazanmistir. Tip icin, yakalanan dijital 3B modeller buyuk dogruluga sahiptir ve birkac yildir yuz sekil bozuklugunun teshisi, cerrahi planlama ve tedavi sonuclarinin degerlendirilmesi icin etkin bir sekilde kullanilmaktadir. Ek olarak, yuz protezleri icin bu otomatik katki maddesi uretim teknolojisini gelistirme potansiyeli vardir.


Gelenek sel goruntu yakalama teknolojisi ile karsilastirildiginda, 3B goruntu aygitlari arasindaki goruntu isleme cok daha karmasIk calisma sureclerine sahiptir. 3B baski icin, 3B yazdirilan nesnelerin kalitesi yalnizca ciltleyici / alt tabaka etkilesimi ve yazici cozunurlugu dahil olmak uzere yazdirmanin kendisinden degil, ayni zamanda baski malzemesinden ve herhangi bir islem sonrasi veya son islem asamasindan da etkilenir. Bu nedenle, belirli bir protokol olmadan, 3B nesneler genellikle dusuk guvenilirlik, dogruluk ve kalite ile uretilebilir. Dahasi, 3B goruntu uretimi acisindan, 3B goruntuleri bir 3B kameradan 3B yaziciya donusturmek icin goruntu isleme yontemleri, 2B teknolojisini kullanan mevcut islemlerden cok daha az gelismistir.


Ayrica, yuz protezleri icin dogru renk reproduksiyonu son derece arzu edilmektedir ve cilt rengi reproduksiyonunun kalitesi, yuz protezlerinin genel kalitesini onemli olcude etkileyebilir. Bu nedenle, dogru renk yonetimi surecleri yalnizca gerekli olmakla kalmaz, ayni zamanda kullanilan belirli 3B uretim surecleriyle birlikte yurutulmesi gerekir. Son zamanlarda, hassas 3 boyutlu renkli goruntu reproduksiyonuna oncelik veren yuz yumusak doku protezlerinin uretimi icin yeni ve yenilikci yontemler gelistirildi ve ozel 3B isleme icin bir cerceve ve protokol tasarlanmistir. Ek olarak, renk yonetimi surecleri gelistirilmis ve 3D goruntuleme cihazlarina ve uretim sureclerine basariyla uygulanmistir.


3D Renkli Baski Asamasi
Tam renkli 3B baski, surekli olarak gelistirilen ve gelisen farkli 3B renkli baski teknolojileriyle ileri teknoloji olarak kabul edilir. Yaygin bir tam renkli 3B baski teknolojisi, toz baglayici baski olarak da bilinen 3DP TM baskisidir. Massachusetts Institute of Technology’de gelistirilmistir ve Z Corporation ve 3D Systems lisansina sahip olan surecin kendisi, tozun ardisIk katmanlar halinde biriktirildigi ve daha sonra secmeli olarak renkli baglayici ile murekkep puskurtmeyle birlestirilen murekkep puskurtmeli baskiya dayanmaktadir. Uc (CMY) veya dort (CMYK) renkli baglayici, seffaf bir baglayiciyla birlikte karistirilarak toz malzemeyi katman katman tam renkli bir spektrumda yazdirir. 3B baskidan sonra, asiri kullanilmamis tozun giderilmesi ve sizma dahil olmak uzere son islemenin genellikle nihai modeli uretmek icin yapilmasi gerekir.



Tozlar farkli turden malzemelerden yapilabilir. Alci, oncelikle plastik toz ile birlikte kullanilir. Ancak nisasta, seramik, cam ve diger toz halindeki malzemeler de islenebilir. Yuz protezleri uretmek icin, biyouyumlu nisasta tozuna renk basmak icin Z Corp Z510 3D yazici (3D Systems Inc., Rock Hill, SC, ABD) dahil olmak uzere 3D yazicilar kullanilabilir. Bu durumda baski sonrasi islem gereklidir. Esnek, hafif ve gercekci bir yumusak doku protezi uretmek icin uygun elastomerik polimer ile sizma daha sonra gerceklestirilebilir. Daha yakin zamanlarda, dogrudan biriktirme ve filaman baskisi dahil olmak uzere diger elastomerik 3D baski islemlerinde gelisme olmustur. Bununla birlikte, ana dezavantaji, yazdirabilecekleri sinirli renk spektrumudur.3D Baski Yuz Protezi Baski ve Imalat Asamasi


Yuz Protezinde Sizma Temel Tasarimi
Baski isleminin kendisi, eksIk yuz kisminin oldukca hassas bir kati modelini uretecek ve basili pudra ve ten rengi baglayicidan olusacaktir. Ortaya cikan yapi goz onune alindiginda, baski sonrasi islemenin, gerekli role, dogasi geregi hafif, esnek ve dayanikli – kendisini odunc verecek ozelliklere sahip uygun bir malzeme ile modele sizmasi gerekir. Dogrudan protez baskisi icin gereken baski sonrasi islem nedeniyle, etkilenen ve bitisIk alandan modellenmis bir sizma tabani olusturulmalidir.


Etkilenen alanin sahasi, uygun bir CAD yazilim programi kullanilarak surece tek bir yuzey olarak aktarilir. Daha sonra, son protez bir kilavuz olarak kullanilarak, infiltrasyon tabani, protezi desteklemek icin ve temas noktasini tanimlamak veya son yerlestirme icin tuylu bir kenar saglamak icin gereken herhangi bir cevresel uzantiyi desteklemek uzere kirpilabilir. Protezin her bir gereksinimi, degistirilecek yuz kisminin tipine ve cevresindeki dokunun ozelliklerine bagli olarak cevrenin tam dogasi ile destek icinde gelistirilebilir. Duzgun cevresel yuzeyler tuylu kenarlara daha uygun olurken, sinirlari iyi belirlenmis kirisIkliklar veya daha yakin yerlestirme icin iyi tanimlanmis bir kenara cerrahi kenar bosluklari daha uygun olacaktir. Sizma tabanindaki nihai tasarim ozellikleri, eksIk yuz kisminin geometrisine bagli olacaktir.

Imalat

Modelin ve son protezin tasariminin CAD manipulasyonunu takiben, veriler yaziciya aktarilmak uzere .zpr dosyalarina donusturulebilir. Yine bu, uygun yazilim kullanilarak gerceklestirilebilir. Biyouyumlu toz ve renkli baglayici ile katmanli uretim kullanilarak protez, uygun bir elastomerik polimer ile infiltrasyon dahil olmak uzere herhangi bir son islem icin hazir basilabilir. Cogu durumda, sonucta elde edilen basili modelin, baglayicinin tamamen kurumasina izin vermek icin bir sure dinlendirilmesi gerekir ve fazla tozun nazikce cikarilmasi, dogru son islemeye izin verir. Daha once detaylandirildigi gibi, yuz dokusunun onemli kisimlarinin yerini alacak sekilde tasarlanmis buyuk modeller icin, bu islem sirasinda bozulmayi veya sarkmayi onlemek icin bir infiltrasyon tabani gerekli olabilir.

Protez Infiltrasyonu
3D baski, nihai yapiyla yakindan iliskili fazla toz iceren modeller uretir. Elde edilen toz, uygun bir malzeme ile suzulmeden once nazikce cikarilmalidir. Daha sonra protez, infiltrasyon tabani ile veya infiltrasyon tabani olmadan infiltrant icine daldirilabilir ve tam saturasyon icin bir sure izin verilir. Bu islem, yazdirilan modelin kalinligina ve sizintinin viskozitesine ve ayar ozelliklerine bagli olacaktir.


Kesin protezlerin uretilmesinden once hepsinin degerlendirilmesi gerekecektir. Ideal olarak, karsilastirilabilir bir protez yapmak icin mevcut uretim yontemlerinde kullanilanlara yakin ozelliklere ve ozelliklere sahip malzemeler kullanilmalidir. Normalde, kullanilan malzemeler dogada silikon, akrilik veya polivinil olacaktir. Bu malzemelerin ozelliklerindeki degiskenlik goz onune alindiginda, uzun sureli daldirma veya basinc altinda sizma dikkate alinmalidir. Bu islemin ardindan, fazla sizintinin acikliklar, delikler ve baglanti yuvalari gibi kilit alanlardan cikarilmasi ve ardindan tamamen sertlesmesi ve kurumasina izin verilmesi gerekir. Bu islem normalde yaklasIk 24 saat surer.3D Baski Yuz Protezi Baski ve Imalat Asamasi

Son Hazirliklar
Protezin uretimini takiben son uygulama icin anaplastologa teslim edilebilir. Uretilen cevrenin dogasi ve karsilastirilabilir bir malzeme ile sizma goz onune alindiginda, normal durus ve islevde tam bir uyum ve renk uyumu elde etmek icin hem cevresel uydurma yuzeyinde hem de renkte ayarlamalar yapilabilir. Bu degisIkliklere ek olarak, baglanti bilesenleri uygun yapistiricilar kullanilarak protez icindeki yerine sabitlenebilir.


Son olarak, matlastirici maddeler veya dis renklendiricilerin eklenmesiyle doku ve yuzey gorunumunde kucuk degisIklikler de yapilabilir. Ikincisi, daha dogal bir bitise izin verecektir. Protez daha sonra hastaya takilabilir. Miknatis ekleri tarafindan tutulan 3 boyutlu baskili bir burun protezini gosterir. Bu temassiz yaklasim kullanilarak uretim ve son teslimat 48 saat icinde gerceklestirilmektedir. Herhangi bir tek baskinin tek seferde 60-80’e kadar protez uretebilecegi dusunuldugunde, birden fazla hasta icin yuz protezi uretmek icin gereken goreceli sure onemli olcude azaltilabilir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 18 Nisan 2021, 09:16   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Paylaşım için teşekkür ederiz @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:44.