IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Kilitli
 
 
Seçenekler Stil
Alt 15 Mayıs 2020, 11:06   #1
Banlı Üye
Allecra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart 15 Mayıs Yeryüzü İklim Günü

15 Mayıs Yeryüzü İklim Günü

15 Mayıs Yeryüzü İklim Günü

İklim Değişiminin İlk Etkileri

Dünya İklim Gününde Dünya’ya dair pek iyimser bir tablo çizemiyoruz, zira son yıllarda giderek gündem olmaya başlasa da iklim değişikiliği hızını durdurmuş değiliz.

Zira son 150 yılda, ortalama sıcaklık dünya genelinde 0,8 derece, Avrupa’da ise yaklaşık 1 derece arttı. Küresel ısınmada, özellikle son yıllarda görülen hızlı artış küresel tehdit boyutuna ulaşmış durumda. Bu sorunun önümüzdeki yıllarda da kendini önemli ölçüde hissettireceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Sıcakılık artışının ilk sonuçlarından biri buzullarda erime, son 30 yıldır, her 10 yılda ortalama %2,7’lik bir azalma tespit ediliyor, yani 30 yılda özellikle deniz buzullarında %8’lik bir azalma mevcut. bu alan azalmasının yanı sıra bir de dikey azalma mevcut, yani buzullar ortalama 2-3 metre seviye kaybetmiş durumda.

Küresel deniz seviyesinin de son 100 yılda 10-15 cm yükseldiği tespit edilmiştir (Gel-git hareketleri nedeniyle kesin tespit yapılamamaktadır.) ancak önümüzdeki 100 yılda deniz seviyesinin 50 cm kadar daha yükseleceği hesaplanmaktadır.

Dünya yağış iklimi de önemli derecede değişmiş durumda, Avrupa gibi Kuzey Yarıkürede bulunan bölgelerde yapış artarken, Güney yarıküre’de ve özellikle Afrika’da yapışlarda önemli derecede azalma ile birlikte kuraklık kendini hissettirmekte.

İklimdeki bu değişikliğinin en çok kutupları, okyanus kıtalarını ve yoksul ülkeleride etkileyerek açlık, susuzluk, deniz seviyesinde yükselme, sel ve göç gibi problemleride ardından getirmesi yani küresel ekosistemi etkilemesi ise doğal bir sonuç olarak karşımıza çıkıyor. Tarım arazileri ve ürünleri de iklim ani farklılıklarından direkt olarak etkilenmektedir.

15 Mayıs Yeryüzü İklim Günü
 
Kilitli


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:11.