IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


10Beğeni(ler)


Kilitli
 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Mart 2022, 08:34   #1
Banlı Üye
Aykut - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Berat Kandiliniz mübarek olsun

Berat Kandili nedir, ne demek? Berat Kandili anlamı ve önemi hakkında merak edilenler...


Berat Kandili, müminler için önemli günler arasında yer alıyor. Berat Kandili anlamı ve önemi ile ilgili bilgiler araştırılmaya başlandı. Müslümanlar her sene bu mübarek zamanı heyecanla bekliyorlar. Berat Kandili 2022 yılında 17 Mart tarihinde idrak edilecek. Bu gecede yapılan ibadetlerin faziletinin çok büyük olduğuna inanılır. Berat Kandili yılın üçüncü kandilidir ve şaban ayı içerisinde yer alır. Peki, Berat Kandili nedir, ne demek? İşte Berat Kandili anlamı ve önemi


Berat Kandili anlamı ve öneminin ne olduğu araştırılıyor. Berat Kandili için heyecan başladı. Diyanet tarafından yayımlanan takvime göre üç aylar içerisinde yer alan Berat Kandili bu sene 17 Mart tarihine denk geliyor. Berat gecesi perşembeyi cumaya başlayan akşam idrak edilecek. Bere/beraet kelimesinin Türkçeleşmiş hali olan Berat kelimesi, iki şey arasında ilişki olmaması; kişinin bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğünün bulunmaması anlamına gelmektedir. Beratın en derin anlamı af ve bağışlanmadır.


BERAT KANDİLİ NEDİR?


Berat Arapça berâe/berâet kelimesinin Türkçeleşmiş şeklidir. Berâet, “iki şey arasında ilişki olmaması; kişinin bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğünün bulunmaması” anlamına gelir. Şâbanın on beşinci gecesinde Müslümanların Allah’ın affı ve bağışlaması ile günah yükünden kurtulacağı umularak bu geceye Berat gecesi denmiştir. Berat gecesi için Arapça eserlerde “şabanın ortasındaki gece”, “mübarek gece”, “rahmet gecesi” ve “sak gecesi” manalarına gelen terkipler kullanılmaktadır.

Berat gecesi Müslümanlarca kutsal sayılmış, bu gecenin diğer gecelerden farklı bir şekilde geçirilmesi, bu gecede daha fazla ibadet edilmesi âdet halini almıştır. Hz. Peygamber’in, “Allah Teala -rahmetiyle- şabanın on beşinci gecesi dünya semasında tecelli eder ve Kelb kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar” buyurduğu rivayet edilmiştir.


Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi içerisinde yer alan bilgilere göre, Duhan suresinde (44/3) Kur’an’ın “mübarek bir gecede” nazil olduğu ifade edilmektedir. İslam âlimlerinin çoğunluğuna göre burada işaret edilen gece Kadir gecesidir. Çünkü diğer âyetlerde Kur’an’ın ramazan ayında (el-Bakara 2/185) ve Kadir gecesinde (el-Kadr 97/1) indirildiği belirtilmektedir. Tâbiîn âlimlerinden İkrime’nin de dahil olduğu bir grup âlim ise Duhan suresindeki ayetle Berat gecesine işaret edildiği kanaatindedirler. Bu takdirde Kur’an’ın tamamının Berat gecesi levh-i mahfuzdan dünya semasına indiği, Kadir gecesinde de ayetlerin peyderpey inmeye başladığı şeklinde bir yorum ortaya çıkmaktadır. Nitekim bazı müfessirler bu görüşü benimsemişlerdir (bk. Elmalılı, V, 4293-4295).


Berat Kandiliniz mübarek olsun

BERAT KANDİLİ ANLAMI VE ÖNEMİ


Kurtuluş, af ve arınma anlamlarına gelen Berat, Müslümanlara kulluk bilinci ve hesap verme şuuruyla; hata, suç ve yanlışlardan kaçınmayı, günahlardan arınmayı; affedilmenin yanında affedici olmayı da, bağışlanma isteğinin yanında bağışlayabilme şuurunu da kazandırır.

Hazreti Muhammed'in, Berat Kandili'ne ilişkin şöyle buyurduğu ifade ediliyor:

"Şaban ayının 15'inci gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim. Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim. Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim' buyurur."


Kandiller ve benzeri geceler; iman, ibadet ve düşünce hayatımız bakımından kendimizi yenilememiz, geçmişimizi muhasebe etmemiz, geleceğimizi planlama ve ümitlerimizi tazelememiz için büyük bir fırsattır. Bu gece münasebetiyle, içimizdeki manevi duyguların sesine kulak vererek günahlarımıza tövbe etmeli, tüm Müslümanlar ve insanlık için Allah’a dua ve niyazda bulunmalıyız. Yüce Allah, bu gecede ilahi rahmetini bol bol indirmekte, rızık ve şifâ kapılarını sonuna kadar açarak, bizleri sonsuz ikramlarına davet etmektedir. Berat kandilinin aydınlattığı manevi ortam, bizlere dengeli bir hayat kurma bilinci sağlamakta, kendimizi gözden geçirme ve yenileme imkanı sunmaktadır.


Bu vesile ile İrcrehberi.net ailesi olarak , tüm inananların ''Berat Gecesi'' mübarek olsun.


Berat Kandiliniz mübarek olsun

''Alıntı''

Konu Aykut tarafından (17 Mart 2022 Saat 09:01 ) değiştirilmiştir..
 
Alt 17 Mart 2022, 09:11   #2
Standart

Berat Gecemiz mübarek olsun, herkese hayırlı kandiller.

 
Alt 17 Mart 2022, 09:21   #3
Guest
Beatrice - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Kandiliniz mübarek olsun İrcrehberi ailesi

 
Alt 17 Mart 2022, 09:36   #4
Hayat Çok Kısa
Sihirbaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Kandilimiz mümarek olsun

 
Alt 17 Mart 2022, 10:08   #5
Sim
civciv~🐥
Sim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

kandilimiz mübarek olsun

________________

Hope. . . ✨
 
Alt 17 Mart 2022, 11:04   #6
Özel Üye
Lareina - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Hayırlı kandiller.

________________

“Size kafamda bir hüküm giydirmedim bayım. çünkü benim kafamda cezanız idamdı. ama sizden kafamda dahi öldüremeyecek kadar nefret ediyordum. Çünkü ölüler kokardı ve zihnimde ölünüzün kokusunu dahi istemiyorum...”
 
Alt 17 Mart 2022, 11:12   #7
Standart

Hayırlı kandiller

 
Alt 17 Mart 2022, 11:40   #8
✰ ÖzeL..
oMeN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Kandiliniz mübarek olsun

________________

Edep; aklın Tercümanıdır. İnsan edebi kadar akıllı, Aklı kadar şerefli, Şerefi kadar Kıymetlidir. Massive..




~ E & B ~
 
Alt 17 Mart 2022, 11:59   #9
MaviRuhluAdam
CaNeRR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Kandilimizz Mübarek Olsunn. . .

 
Alt 17 Mart 2022, 12:03   #10
Cumhuriyet Kadını
Reyhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Berat gecemiz mübarek olsun, herkese hayırlı kandiller diliyorum

________________

bazen insanlar iyilesmek istemez.
cünkü ,
icindeki acı sevdiklerinin son hatirasidir..


per aspera ad astra ✨
 
Kilitli


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:50.