IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Otomobil Haberleri Otomobil Dünyası

 
 
Seçenekler Stil
Alt 22 Temmuz 2021, 23:16   #1
18-02-2020
Sterben - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Lightbulb A1 Ehliyeti Nasıl Alınır, Hangi Tür Araçları Kullanabilir?

Motor ehliyeti olarak da bilinen A1 ehliyeti almak için sürücü adaylarının uyması gereken bazı kurallar ve girmesi gereken sınavlar vardır. A1 ehliyeti ile tüm motosikletler sürülmez, bu konuda da belirli kurallar vardır. Gelin A1 ehliyeti nasıl alınır, bu ehliyet ile hangi araçlar kullanılabilir tüm detaylarıyla inceleyelim.
Motor ehliyetlerini temel olarak 5 sınıfa ayırmak mümkündür. M, A1, A2, A ve B1 . A1 ehliyeti ülkemizde en yaygın kullanılan motosikletlere uygun ehliyet sınıfıdır ve bu nedenle pek çok kişi bu sınıftadaki ehliyeti almaktadır. A1 ehliyeti nasıl alınır sorusu ise her dönem en çok arananlar arasındadır. Çünkü ehliyet alma şartları, sınav kuralları, ücretler ve gerekli belgeler zaman zaman ya da yıllık olarak değişmektedir.
A1 ehliyeti nasıl alınır sorusunu cevaplayacağız ama ondan önce bu sınıfa ait ehliyeti almak isteyen sürücü adaylarının dikkat etmesi gereken bir noktayı hatırlatmalıyız; A1 ehliyeti ile her motosiklet kullanılmıyor. Bu nedenle A1 ehliyeti almadan önce satın almak istediğiniz aracın özelliklerini inceleyin ve eğer uygun değilse farklı bir araç ya da ehliyet tercih edin. A1 ehliyeti hakkında bilmeniz gereken tüm detaylara yakından bakalım.
A1 ehliyeti hangi tür araçları kullanmanızı sağlar?

A1 Ehliyeti Nasıl Alınır, Hangi Tür Araçları Kullanabilir?
A1 ehliyete sahip sürücüler silindir hacmi maksimum 125 cc olan, maksimum 11 kw gücünde ve güç / ağırlık oranı 0.1 seviyesini geçmeyen sepetli ya da sepetsiz iki tekerli motosikletlerle beraber maksimum 15 kw gücünde üç tekerli motosikletleri kullanabilirler. Bu üç özellik uygun olduğu sürece A1 ehliyeti ile farklı özelliklere sahip motosikletleri kullanabilirsiniz.
A1 ehliyeti nasıl alınır?

A1 Ehliyeti Nasıl Alınır, Hangi Tür Araçları Kullanabilir?
İlk kez A1 ehliyeti alacaksanız öncelik şu belgeleri eksiksiz şekilde tedarik ederek Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren bir sürücü kursuna başvurmalısınız;
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Diploma ya da öğrenim belgesi fotokopisi ve aslı
  • Ehliyet almanıza engel olmadığını gösteren adli sicil kaydı
  • Aile hekimi, uzman hekim ya da pratisyen hekim tarafından verilmiş sağlık raporu
  • Başka bir sürücü belgeniz varsa fotokopisi
  • En geç son altı ay içinde çektirmiş olduğunuz iki tane biyometrik fotoğraf
  • 18 yaşından küçükler için veli muvafakatnamesi
  • Sınav ücretinin yatırıldığına dair makbuz
16 yaşını doldurmuş olan ve ehliyet almasında bir sakınca olmayan herkes buradaki belgeleri toplayarak en yakın sürücü kursuna A1 ehliyeti almak için başvurabilir. Başvuru sonrası adaylar trafik bilgisi, araç tekniği, ilkyardım ve direksiyon dersi alırlar.
Tüm bu dersleri eksiksiz bir şekilde tamamlayan aday, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen tarihlerde yazılı ve uygulamalı sınava girer. Teorik sınavda 12 ilkyardım, 9 araç tekniği, 23 trafik bilgisi ve 6 trafik adabı sorusu üzerinden 70 puan ve üzeri alan aday başarılı olmuş olur.
Eğitimini tamamlayan ve teorik sınavdan geçen sürücü adayı, direksiyon sınavına girmeye hak kazanır. 5 dakikalık özel parkurda başarılı olan sürücü adayları 30 dakikalık trafik içi sınava girerler. Sınav boyunca sürücü adayının yanında olan gözetmen, adaydan belirli hareketler yapmasını ister. Eğer gözetmen, adayın konuya hakim olduğuna kanaat getirirse sınav başarıyla tamamlanmış olur. Sınav ve eğitim ücretleri yıllık olarak değiştiği için sürücü kursundan bilgi alabilirsiniz.
Sınav sonuçları aynı gün ya da birkaç gün içinde sürücü adayına bildirilir. Birkaç hafta sonra adaylar sürücü kursundan ehliyet için gerekli dosyayı alabilirler. Dosyaları ile birlikte il emniyet müdürlüklerinin trafik şubesine giden adaylar buradan ehliyetlerini alarak trafikte sürücü olarak bulunmaya hak kazanmış olurlar.
A1 ehliyeti direksiyon sınavı hakkında bilmeniz gerekenler:

A1 Ehliyeti Nasıl Alınır, Hangi Tür Araçları Kullanabilir?
Eğitimini tamamlayan ve teorik sınavda başarılı olan sürücü adayları iki aşamalı direksiyon sınavına girmeye hak kazanırlar. 30 dakikalık trafik içi olan ikinci aşama gerçek bir sürüş deneyiminde neler yapacağınızı gösterir. 5 dakikalık ilk aşama ise özel bir parkurda yapılır ve sürücü adayından 7 temel aşamayı geçmesi istenir.
  • Motoru çalıştırma ve hareket ettirme
  • Sıralı koniler arasında slalom yaparak geçme
  • Sabit hızda 8 rakamı çizme
  • Sarı çizgiler üzerinden dengeli geçiş
  • Fren yapma becerileri
  • Kontrollü engellerden kaçma
  • Ani fren yapma
A1 ehliyeti direksiyon sınavının özel parkurda yapılan 5 dakikalık ilk aşamasında sürücü adayından bu 7 aşamadan oluşan hareketleri yapması istenir. Gözetmen insiyatifine göre adaya ikinci bir şans verilebilir ancak asıl istenen, sürücü adayının tüm bu aşamaları ilk seferde eksiksiz bir şekilde geçmesidir.
A1 Ehliyeti için motor tavsiyeleri:

A1 Ehliyeti Nasıl Alınır, Hangi Tür Araçları Kullanabilir?
  • KTM 125 XC-W 2017 Enduro / 124.8 cc
  • Yamaha YBR125 / 124 cc
  • Vespa GTS 125 ABS Settantesimo 2016 Scooter / 124 cc
  • Honda CRF 110F 2017 Cross / 109 cc
  • Suzuki GSX-S 125 ABS 2017 Naked / 124.4 cc
  • KTM 125 RC 2016 Super Sport / 124.7 cc
  • Sherco 125 ST Factory 2016 Trial / 123.7 cc
  • Yamaha Crypton 115 2016 Commuter / 114 cc
  • Hyosung GT 125 R 2015 Super Sport / 125 cc
  • Honda Vision 2017 Scooter / 108 cc
A1 ehliyeti nasıl alınır, hangi araçlarda kullanılır gibi merak edilen soruları yanıtladık ve A1 ehliyeti ile kullanmak isteyebileceğiniz bazı motosikletleri listeledik. Sınav ve eğitim süreci hakkında yapılan olası değişiklikleri Milli Eğitim Bakanlığı internet sitesinden ya da sürücü kurslarından öğrenebilirsiniz.

Alıntıdır.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:52.