IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Otomobil Haberleri Otomobil Dünyası

 
 
Seçenekler Stil
Alt 30 Haziran 2020, 15:37   #1
Banlı Üye
Allecra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Elektrikli Araçlar İçin Yeni Vergi

Elektrikli Araçlar İçin Yeni Vergi

Elektrikli Araçlar İçin Yeni Vergi

Yeni yayınlanan Resmi Gazete ile birlikte getirilen gümrük vergileri hakkında detaylar ortaya çıktı. Birçok farklı ürüne gelen yeni gümrük vergileri arasında, en çok şarj edilebilir lityum iyon batarya düzenlemesi dikkatleri üzerine topluyor. Buna göre elektrikli otomobil batarya bileşeni almak isteyen kullanıcılar, ek vergiler ile karşı karşıya kalacak.

Elektrikli otomobil batarya bileşenine ek gümrük vergisi geldi
30 Haziran 2020 tarihli ve 31171 numaralı Resmi Gazete’de yer alan İthalat Rejimi Kararına Ek Karar kapsamında gelen yeni vergiler arasında, şarj edilebilir lityum iyon piller için ayrı bir başlık bulunuyor. Söz konusu bu lityum iyon batarya tanımlamalarından anlaşıldığı kadarı ile temel hedef, elektrikli otomobil batarya bileşeni olacak.

Elektrikli Araçlar İçin Yeni Vergi

8507.60.00 bölümünde yer alan detaylara göre lityum iyon şarj edilebilir bataryaların muaf tutulduğu durumlar da ifade ediliyor. 700 mm veya daha fazla olan ancak 2820 mm seviyesini geçmeyen, genişliği 935 mm ve üstü olan ancak 1660 mm seviyesini geçmeyen, yüksekliği 85 mm ve fazla olan ancak 700 mm seviyesinden fazla olmayan, ağırlığı 250 kg ve üstü olan ancak 700 kg seviyesinden ağır olmayan, 175 kWh seviyesinden daha yüksek olmayan ve nominal voltajı 400 V olan bataryalar için yüzde 1.3 gümrük vergisi alınacak. Bu detaylar dışındaki batartalar kapsam dışı olacak.

Elektrikli Araçlar İçin Yeni Vergi

Bu kısıtlamalardan anlaşıldığı kadarıyla söz konusu gümrük vergisi getirilen bataryalar, temel olarak elektriki araç batarya modülleri ile sınırlı kalacak gibi görünüyor. Nitekim özellikle mobil cihazlarda tercih edilen lityum iyon bataryalar ile ilgili bir geçerlilik söz konusu değil. Söz konusu bu durumun doğrudan doğruya elektrikli araç fiyatlarına etki edip etmeyeceği konusu da netlik kazanmış değil. Eğer bu gümrük vergisi, sadece harici batarya ithalatı için ise doğrudan araç fiyatlarına etki etmeyebilir. Ancak elektrikli otomobil batarya gümrük vergisi araçların içinde yer alan üniteler için de geçerli olacaksa, doğrudan fiyatlar da artacaktır.

Söz konusu bu kararın 1 Temmuz 2020 tarihi itibariyle yürürlüğe gireceği bilgisi bulunuyor. Yıl sonuna kadar bu gümrük vergilerinin uygulamada olacağı, 2021 yılında devam edip etmeyeceğinin kararırın ise daha sonradan alınacağı yönünde bilgiler bulunduğunu da ifade etmekte fayda var.

alıntı
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:22.