IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Okul Öncesi Eğitim ve Öğretim Okul öncesi eğitim ve öğretime dair tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Gökçen


 
 
Seçenekler Stil
Alt 07 Mayıs 2020, 22:17   #1
Standart Çocukları Güçlendirmek

Ebeveynler çocuklarına nasıl disiplin vermeleri gerektiği konusunda o kadar çok endişeleniyorlar ki, en az onun kadar önemli bir adımı unutuyorlar: Sonrasında ne yapmalı?

Gelişim psikoloğu Ashley Soderlund, çocukların davranışlarını değiştirmek istiyorsak onları “güçlendirmemiz” gerektiğini söylüyor.

“Çocuklar ‘burada ve şu anda’ yaşarlar ve özellikle küçük çocuklar ‘sabit’ bir zihin yapısıyla düşünürler. Yani doğal olarak bir şeylerin değişebileceğini ya da değişeceğini varsaymazlar. Bu yüzden onlara davranışlarını değiştirebileceklerini ve büyüyebileceklerini öğretmeliyiz.”

Peki bunu nasıl yapabiliriz?

Çocuğunuz yanlış bir şey yaptığında, Soderlund bu davranışı düzeltmek için birkaç basit adım öneriyor. Örneğin eğer çocuğunuz başka bir çocuğun oynadığı bir oyuncağı onun elinden kaparsa ve karşıdaki çocuk buna çok üzülürse, o zaman davranışı düzeltme ve alternatif çözümler sunma gibi disiplin yöntemlerini kullanmalısınız.

Ama tekrar oyuna dönmelerinden önce çocukları değişmek konusunda güçlendirmeli ve negatif duygularını dağıtmalısınız. Soderlund bunun için şunu söylemeyi öneriyor:

“Bir dahaki sefere hatırlarsın.”

Ya da bu durum için daha spesifik olup, “Bir dahaki sefere kendi sıranı beklemeyi hatırlayacaksın merak etme” diyebilirsiniz. Soderlund bu basit cümlenin çocuklara çok şey ifade ettiğini söylüyor.

“Bu onlara, bugünkü hatalarının değiştiremeyecekleri kalıcı bir hata olmadığını söyler ve aynı zamanda onlara odaklanabilecekleri pozitif bir şey verir. Ayrıca mevcut duygularının çözülmesini de sağlar. ‘Şu an kendimi kötü hissediyorum ama bir dahaki sefere daha iyi olabilirim’ duygusu onlara bir rahatlama hissi ve bir dahaki sefere deneme arzusu verir.”

Kendisi de bir anne olan Soderlund, bu sözün en çok 3 yaş civarı küçük çocuklarda etkili olduğunu söylüyor:

“Küçük çocuklar kolay hatırlayamazlar. Eğer onları her seferinde sözlerinizle güçlendirirseniz, bu davranışları içselleştireceklerdir.”

Alıntı
________________

Asalet; başınla dik durup, yüreğinle eğilebilmektir...!
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:53.