IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Okul Öncesi Eğitim ve Öğretim Okul öncesi eğitim ve öğretime dair tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 08 Mart 2020, 21:24   #1
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Okul Öncesi Eğitimi Hakkında En Çok Merak Edilenler

Soru 1: Okul öncesi eğitimi kaç yaşında başlatılmalı?

Bu sorunun cevabı, çocuğun gelişim düzeyine ve aile yapısına göre farklılık gösterse de genel kabul görmüş uzman tavsiyeleri şu şekildedir:

Çocuğun 3 yaşına kadar bizzat ilgi ve şefkat görebilmesi için ebeveyni devamlı yanında olmalıdır. Yaşamın ilk 3 yılında temel güven duygusunun gelişecek olması ve temel bakım ihtiyaçlarının eksiksiz karşılanabilmesi için bu süre zarfında okul öncesi eğitim kurumlarına başvurmak önerilmiyor.

Anne-baba çalışmak zorundaysa kreş önerilir. Kreş, anaokulundan farklı olarak 3 yaş altı çocukları kabul etmektedir. 36.Aydan itibaren okul öncesi eğitim planı yapmaya başlayabilirsiniz. Araştırmalara göre aileler, okul öncesi eğitimi genellikle 4-5-6 yaş dönemi için tercih ediyorlar. Çalışan annelerin olduğu ailelerde, 3 yaş altı çocukların da kreşe gönderilme oranı bir hayli fazla.

Bunlarla beraber, eğitimin her yaşta önemli olduğunu ve 1 yaşındaki çocuğun dahi ebeveyni tarafından eğitilebileceğini hatırlatmakta fayda var. Bu da demek oluyor ki, okul öncesi eğitim anne-baba ile başlar; ilkokul seviyesine gelene kadar çeşitli yöntemlerle devam eder.

Soru 2: Okul öncesi eğitimi çocuğa neler kazandırır?

Okul öncesi eğitimi ile çocuğun ilgi alanları ve öne çıkan yetenekleri tespit edilebilir. Gözlemlenen çocuğun sahip olduğu bireysel farklılıklar göz önünde bulundurularak fiziksel ve zihinsel gelişimlerine destek vermek kolaylaşır. Bu süreç, nokta atışı çözümleri de beraberinde getirir.

Okul öncesi eğitimi çocuğun duygusal, fiziksel, zihinsel, dil ve sosyal gelişimi açısından yüksek öneme sahiptir. Çocuğa özel kişiselleştirilmiş süreçler içereceğinden, edinilen beceriler çocuğun bir ömür yaşam kalitesine yansımaktadır.

Okul öncesi eğitimi alan öğrenci:

Sahip olduğu yetenekleri erken fark eder, zeka potansiyelini etkin kullanır.Özgüveni yüksek olur.Okul eğitimine yabancılık çekmez, öğrencinin isteksizlik oranı düşük olur.İletişim becerileri gelişmiş olurPaylaşmayı öğrenmiş olur.Okuma yazmayı daha kolay öğrenir.Problem çözme becerileri gelişmiş olur.Sorumluluk almayı öğrenmiş olur.Toplu yaşamın kural ve gerekliliklerini öğrenmiş olurEl becerileri gelişmiş olur.Eşleştirme, gruplandırma gibi matematik becerileri gelişmiş olur.Dikkat süresi gelişmiş ve konsantrasyon yeteneği yüksek olur.

Soru 3: Okul öncesi eğitim zorunlu mu?

Hürriyet Gazetesi'nin resmi internet sitesinde 04 Ekim 2016 tarihli haberine göre, Binali Yıldırım'ın okul öncesi eğitim hakkında açıklaması şu şekilde:

Binali Yıldırım, 2019 yılına kadar ikili öğretime son verileceğini, öğrencilere yarım gün yerine tam gün eğitim verileceğini ve okul öncesi eğitimin zorunlu hale getirileceğini belirtti.

Soru 4: Okul öncesi eğitim kurumları nelerdir?

A) Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Kurumlar:

Bağımsız anaokullarıİlköğretim bünyesindeki anasınıflarıKız meslek liselerinin bünyesindeki uygulama anaokulları

B) Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumlarına Bağlı Olanlar:

Çocuk bakım evleriÇocuk kulüpleriÇocuk yuvaları

C) Üniversite ve Özel İşletmeler Bünyesinde Bulunan Okul Öncesi Eğitim Kurumları:

Çalışan personellerin çocuklarına hizmet eden özel eğitim alanları.

Soru 5: Okul öncesi eğitim neden yüksek öneme sahiptir?

İnsanlarda zihinsel gelişimin en aktif olduğu dönem 17-18 yaşa kadar olan dönemdir. Bu dönem de kendi içinde çeşitli periyotlara ayrılır.

Konumuzla alakalı kısmı, insanlarda zihinsel gelişimin %50’si ilk 4 yılda; +%30’u ise 8 yaşına kadarki süreçte tamamlandığıdır. Dolayısıyla, okul öncesi eğitimden bahsederken çocuğun kendi zeka potansiyelini keşfedip geliştirebileceği en önemli dönemlerden bahsetmiş oluyoruz



Alıntı.
________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:28.