IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Ödev ve Tezler Ödevler ve tezler ile alakalı tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

4Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By Tweety
  • 1 Post By Tonyukuk
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 25 Aralık 2020, 12:55   #1
Standart Egitimde Elestirel Dusunmenin Onemi

Literature gore, elestirel dusunme becerilerinin onemi, gelisimlerini kolaylastiracak onlemleri uygulama ihtiyacindan ve faydalarinin farkindaligindan bahsedildigi akademik ve mesleki baglamlarda kabul edilmektedir. Elestirel dusunceye yonelik, bazilari daha belirsiz, digerleri daha objektif olmak uzere cesitli yaklasimlar buluyoruz, ancak bunlar arasinda, ne tanim acisindan, kullanilan terminoloji acisindan ne de onu gelistirmek icin tasarlanan metodoloji turu acisindan kolayca bir fikir birligi yapilmaktadir. Elestirel dusunme etrafinda daha fazla edebi uretim ve arastirma bulana bilenecek bilimsel alanlar felsefe, psIkoloji ve egitimdir.
Elestirel dusunceyi tanimlama girisiminde yukarida belirtilen disiplin alanlarindan farkli katkilar bulunulmaktadir ve bu yazarlarin cogu gelistirdikleri arastirma acisindan alanlari gectigi icin yalnizca bir veya baska alana uyan tanimlamalar yoktur. Elestirel dusuncenin en iyi tanimini, hatta en eksIksiz olanini bulmak hedef degildir. Cesitli teoriler, farkli yonlere odaklanir, farkli kosullara odaklanir, her zaman rizaya dayali ve hatta bazen uzlasmaz bir sekilde kavramsallastirilir. Farkliliklara ragmen, bu tanimlarda, elestirel dusuncenin gercekte ne olabilecegine dair bir algiya sahip olmamiza izin verdigini dusundugumuz yakinsama noktalari bulunabilir.


Bir arguman, oncullerden sonuca gider ve varsayimlarin dogru olmasi icin iyi nedenlerin oldugu ve ayrica oncullerin sonucu desteklemek veya desteklemek icin iyi nedenleri oldugu bir argumandir. Baslangicta, acik bir muhakeme ve analize degil, bir durumun butunsel degerlendirmesine odaklanir. Baska bir deyisle, bir durumun farkli kisimlarini anlamli bir butun haline getirmek, anlamli olmasina izin vermek icin gerekli tumevarimsal veya tumdengelimsel baglantilari kurarlar. Bir kisinin yasadigi ve karsilastigi her durum farkli olabilir, ancak bununla ilgilenmeye baslamak icin butunu genel olarak anlamaya yetecek kadar taraf bilmek zorunludur.
Elestirel dusunmenin temeli, elestirel dusunmeyi su sekilde tanimlar:
Dusunenin, yetkin bir sekilde analiz ederek, degerlendirerek ve yeniden insa ederek dusunme kalitesini gelistirdigi herhangi bir konu, icerik veya sorun hakkinda dusunme turudur. Elestirel dusunme, kendi kendini yoneten, oz disiplinli, kendi kendini denetleyen ve kendini duzelticidir. Siki mukemmellik standartlarina riza gostermeyi ve kullaniminin bilincli bir sekilde kontrol edilmesini gerektirir. Etkili iletisim ve problem cozme becerilerinin yani sira dogal benmerkezciligimizi ve sosyomerkezciligimizi asma taahhudu anlamina gelir.


Egitimde Elestirel Dusunmenin OnemiFacione tarafindan atifta bulunulan Delphi Raporuna gore, elestirel dusunmeyle ilgili becerilere ek olarak, iki yaklasima ayrilmis bir dizi yetenek vardir: biri genel olarak yasam becerileriyle, digeri ise belirli konularla, suphelerle ve sorunlardir. Ilki ile ilgili olarak, Delphi Raporu, asagidakileri elestirel dusunenin becerileri olarak tanimlamaktadir:
• Cok cesitli konulardaki merak
• Bilgilenme ve bilgilenme kaygisi
• Elestirel dusunmeyi kullanma firsatlarina karsi tetikte olmak
• Rasyonel arastirma surecine guven
• Kendi muhakeme yeteneklerine guvenme
• Dunya hakkindaki farkli goruslere iliskin acik fikirlilik


• Alternatifleri ve fikirleri degerlendirirken esneklik
• Baskalarinin fikirlerini anlamak
• Muhakemenin degerlendirilmesinde durustluk
• Kendi egosantrik ve sosyosantrik onyargilar
• Stereotipler ve egilimlerle karsilasilan durustluk
• Kararlarin askiya alinmasi, detaylandirilmasi veya degistirilmesinde ihtiyat
• Durust dusuncenin degisimin gerekli oldugunu dusundugu durumlarda bakis acilarini yeniden gozden gecirme ve gozden gecirme yatkinligi
• Belirli konularla ilgili yaklasimla ilgili olarak
Delphi Raporu asagidakilere yetenekler olarak atifta bulunur:
• Bir konuyu veya endiseyi onaylamada aciklik
• KarmasIklikla basa cikma yontemi
• Ilgili bilgileri ararken gayret


• Kriterlerin seciminde ve uygulanmasinda makul olma
• Konuya dikkat cekme kaygisi
• Ortaya cikabilecek her turlu zorluga ragmen sebat
• Konu ve kosullarin izin verdigi duzeyde dogrulukEgitimde Elestirel Dusunmenin Onemi
Elestirel dusunme cok boyutludur, entelektuel (mantik, rasyonellik), psIkolojik (ozbilinc, empati), sosyolojik (sosyo-tarihsel baglam acisindan), etik (normlar ve ahlaki degerlendirme) ve felsefi (doganin ve insanin anlami) hayat) Yazarlarin, elestirel dusuncenin, aktif, cogulcu ve ozerk bir vatandaslikla nitelendirilen demokratik ve demokratik olarak katilimci bir toplumun yaratilmasi ve surdurulmesi icin yuzyillar boyunca temel olusturdugunu iddia etmeleri de, capraz yonluluk ve cok boyutluluk ozelliklerinden kaynaklanmaktadir.
Egitimde, Yunan filozof Sokrates ve bilgi ve maièutica kavramlarindan Amerikali filozof, psIkolog ve egitimci John Dewey’e kadar elestirel dusunceyi (diger terminolojilerle birlikte) vurgulayan oncu yazarlari vurgulamaktadir. Ve bunlar dusunme ve yansitma uzerinedir. Hatta Dewey, yirminci yuzyilin baslarinda, ogrencileri vatandasligin ve is dunyasinin karmasIk taleplerine hazirlamak icin egitim ihtiyacini savundugu zaman, modern elestirel dusunme geleneginin babasi olarak kabul edilir.


Elestirel dusuncenin islevsellestirilmesi, elestirel dusuncenin gelistirilmesi ve ogretilmesi, elestirel dusunme becerileri ve elestirel dusuncenin degerlendirilmesi hakkindaki tartisma, bu nedenle, yirminci yuzyilin son on yillarindan gunumuze kadar, ozellikle sosyal medya icin egitimde temel konulardir. Bu alanda yakin zamanda yapilan bir calisma, elestirel dusunme icin gelecekteki bir arastirma gundemi onermektedir. Yetkinlik veya yetkinlikler kumesi olarak elestirel dusunme gelistirilebilir ve degerlendirilebilir. Bu anlamda, burada sunulan kesifsel calisma, ogrencilerin elestirel dusunmeye verdikleri onemin yani sira elestirel dusunmenin yeterlilik olarak degerlendirilmesine katkida bulunmayi amaclamaktadir.

Sosyal Hayat ve Elestirel Dusunme
Yirminci yuzyil, cagdas sosyal hizmete, disiplinler arasi ufkunu genisleten ve kendi gercekliginin bir kurucusu olarak insan kavramini harekete geciren teorik kategoriler ve metodolojiler olusturma zorlugunu dayatmaktadir. Artan karmasIklik bizi alternatifler, beceriler arayisina ve surekli hareket halindeki gercekligi, gunluk yasamimiza getirilen egilimleri ve olasiliklari anlama girisimi ile ilgili teorik-pratik sureci yonetme yeterliligine goturur.
Bilginin uretimi ve bu ayni bilginin yayilmasiyla ilgili sorular, meslegin belirli bir bilgi alani olarak onaylanmasiyla daha sonra ortaya cikar (ayrica sosyo-tarihsel nedenlerle). Portekiz‘de sosyal hizmet (lisans, yuksek lisans ve doktora) alanindaki akademik kariyerin gelismesiyle birlikte, teorik ve pratik boyutlari, yani egitim, mudahale ve arastirma, gelismekte ve sonuc olarak yardimci olduk. daha buyuk bir teorik uretime (tezler, tezler, makaleler ve kitaplar seklinde) ve Portekiz sosyal hizmetine bilim toplulugu arasinda daha buyuk bir gorunurluk kazandiran arastirma cabasinin ve yayilmasinin yogunlasmasina neden olmustur.


Sonuc olarak, bilginin insasi, ogretme-ogrenme surecine dahil olan konularin farkindaliginin bir araci olarak, elestirel bir bilgi perspektifinde politik-profesyonel etik projenin gerceklestirilmesi ve sosyo-sosyal donusumun bir araci olarak empoze edilmistir. Bu kurumsal ve politik – kulturel gercekliktir. Bu farkindalik, kuskusuz profesyonel olgunlugu ilerletme araclarindan biri olmustur.
Bu elestirel dusunme kursunun deneyimi, calismanin, ogrencilere bir kavramin olusumunu amaclamaktan ziyade, donuslu bir uygulama gelistirmek amaciyla ogrencilere ekstra beceriler kazandirmak icin 2009’da bir Capraz Beceri Laboratuvari olusturulmasi yoluyla yapildigi universiteden gelmektedir. Gelistirilmesi hedeflenen bu beceriler sunlardir
• Stabilize bilgi, yansitma ve eylem kapasitelerini gelistirmek
• Akademik ve profesyonel baglamda elestirel dusunmenin onemini anlamak
• Unsurlari tanimlama ve basit ve karmasIk argumanlari analiz etme
• Gunluk konusmadaki hatalari tanimak
• Argumanlarin ve tartismaci metinlerin kalitesini degerlendirmek
• Sozlu tartismalarda ve yazili metinlerde basit ve karmasIk argumanlar olusturmak
Egitimde Elestirel Dusunmenin OnemiBu mufredat unitesini basariyla tamamlayan ogrenciler, yapilari ve icerikleri ile ilgili argumanlari analiz edebilecek; bir konu uzerinde tartismak; onermeler uzerindeki tumdengelimli gecerliligi tanimlama; zayif yonlerini belirleyerek tartismalari sorgulanmalidir.


Jones’a gore “Elestirel dusunme, kisinin kendisinden suphe etmesine sebep olabilir. Ancak bu iyi bir durumdur cunku yaptiklarini neden yaptigini irdeleme firsati dogurur. ve Kisinin birseye verdigi tepkileri gozden gecirerek, anlama becerilerini gelistirir ve sahip olduklari daha iyi kullanmasini saglar” bu yazar ayrica sunlari da savunuyor:


Bizim ve baskalarinin nasil dusundugunu dusunebilmek – dusunme hakkinda dusunmek. Bunu yaparken baskalarinin mantigi, guduleri ve argumanlari hakkinda dusunuyor olacaksiniz. Sorunun her yonunu gorme ve bunlarda guclu ve zayif yonlerini analiz etme yetenegine sahip olacaksiniz.
Ve bizi uyaran diger yazarlar tarafindan da destekleniyor:
Teknik rasyonalite modeli, teori ve pratigin entegrasyonundan anlayisin nasil gelistirildigini de kabul etmekte basarisiz olur (…) Yansitici ogrenme hem teorik hem de pratik temalari ve sorunlari birlestirir ve bunlari entegre etmeye calisir – teori ile pratik arasinda bir diyalog acmak icin .
Surekli bir dusunme surecidir ve mudahalecilerin teorilerini dogrudan deneyimlerinden gelistirmelerine izin verir. Ek olarak, bir dizi tanimlanmamis beceri ve bakis acisi kullanarak mudahalenizi her bir ozel baglama gore “uyarlamaniza” olanak tanir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 25 Aralık 2020, 13:12   #2
Standart

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] elinize emeginize yüreğinize saglik çok güzel paylaşımlarınız var. Kendi adıma teşekkür ederim.

________________

I can't create a miracle but I always try
 
Alt 25 Aralık 2020, 13:14   #3
Standart

Ama şimdi toplumun koyun olmasını istiyorlar.

 
Alt 25 Aralık 2020, 13:19   #4
Standart

Alıntı:
aLmina Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] elinize emeginize yüreğinize saglik çok güzel paylaşımlarınız var. Kendi adıma teşekkür ederim.
Cok tşk Ederim Canim :*

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 25 Aralık 2020, 13:19   #5
Standart

Alıntı:
Tonyukuk Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Ama şimdi toplumun koyun olmasını istiyorlar.
olmasin toplum o zaman.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:17.