IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 02 Ağustos 2023, 09:41   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Bruce Nukleer Santrali Nedir?

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 1960’li yillarda Ontario Enerji Komisyonu (OEC) tarafindan planlanmaya baslanmistir. O donemde, Ontario’nun enerji ihtiyacini karsilamak icin nukleer enerji potansiyeli arastiriliyordu. Santralin adi, bulundugu bolgedeki Bruce Yarimadasi’ndan gelmektedir.

Bruce Nukleer Santrali Nedir?
Ontario Enerji Komisyonu, 1906 yilinda Ontario hukumeti tarafindan kurulmustur. Amaci, eyaletteki enerji tedarikini ve dagitimini duzenlemek ve enerji politikalarini yonlendirmekti. Ontario Enerji Komisyonu, Ontario’nun buyuyen elektrik endustrisini duzenlemek amaciyla 1911 yilinda Elektrik Komisyonu Yasasi ile yetkilendirildi. Bu donemde, Ontario’da elektrik uretimi ve dagitimi ozel sirketler tarafindan yapiliyordu ve enerji talebi artiyordu. 1920’lerde, Ontario Enerji Komisyonu’nun yetki alani ve sorumluluklari genisledi. Enerji dagitimi ve tarifeleri, daha etkin bir sekilde duzenlenmeye baslandi. 1950’lerde, Ontario’da nukleer enerji potansiyeli arastirilmaya baslandi. Ontario Enerji Komisyonu, nukleer enerji santralleri icin arastirma ve planlama calismalarini yuruttu. 1960’li yillarda, Ontario Enerji Komisyonu, dunya genelinde nukleer enerji kullaniminin arttigi bir donemde, Ontario’da nukleer santrallerin insasi icin cesitli projeleri baslatti. Iste bu donemde de Bruce Nukleer Santrali de kurulmaya baslandi.

Insaat calismalari 1970’lerin basinda baslamis ve 1977 yilinda Bruce Nukleer Santrali’nin birinci unitesi (Bruce A Unitesi) ticari isletmeye acilmistir. Bu unite, o donemde dunyanin en buyuk nukleer reaktorlerinden biriydi.

Bruce A1 Unitesi’nin devreye alinmasi, Ontario’nun enerji ihtiyacini karsilamak icin onemli bir adim olmus ve nukleer enerji kullaniminin eyaletteki buyumesine katki saglamistir.

1984 yilinda, Bruce A Unitesi’nin ikinci reaktoru devreye alinmistir. Ayni donemde, Bruce B Unitesi’nin insaati baslamis ve 1987’de ticari isletmeye acilmistir. Bruce B, dort reaktorden olusan ikinci bir santral bloguydu. 1990’li yillarda, santralin yenileme ve genisleme calismalarina baslanmis. Mevcut reaktorlerin kapasitelerinin artirilmasi ve teknolojilerin iyilestirilmesi amaclanmistir. 2000’li yillarda, Bruce Nukleer Santrali’nin ucuncu bir santral blogu olan Bruce C Unitesi icin planlamalar yapilmistir. 2012 yilinda, Ontario Enerji Komisyonu, Bruce C Projesi’nin iptal edildigini duyurdu. Ekonomik nedenler ve elektrik talebi tahminlerindeki dusus gibi faktorler projenin iptaline neden olmustur. 2015 yilinda, Bruce Nukleer Santrali’nin yenileme calismalarina baslandi. Bruce A ve Bruce B Uniteleri, omurlerini uzatmak icin modernizasyon ve iyilestirme sureclerine girmistir.

Bruce Nukleer Santrali Nedir?
Bruce A Unitesi:

Toplamda 4 nukleer reaktor bulunur.
Bruce A1, Bruce A2, Bruce A3 ve Bruce A4 olarak adlandirilir.

Bruce B Unitesi:

Toplamda 4 nukleer reaktor bulunur.
Bruce B5, Bruce B6, Bruce B7 ve Bruce B8 olarak adlandirilir.

Bruce A1-A2-A3-A4-B5-B6-B7-B8

Reaktor Tipi: CANDU (Canada Deuterium Uranium) tipi reaktordur. CANDU, Kanada‘da gelistirilen bir nukleer reaktor tasarimidir. (CANDU reaktorleri, dogal uranyumdan yapilan yakit kullanarak calisir. Bu tip reaktorler, uranyumun dogal izotoplarindan olan uranyum-238’i yuksek duzeyde kullanarak enerji uretirler. Diger bazi nukleer reaktor tasarimlarindan farkli olarak, CANDU reaktorleri, dusuk zenginlestirilmis uranyum kullanabilir ve bu nedenle yakit dongusu ve nukleer yakit uretimi acisindan avantajlidir.)

Isletmeye Alinma Tarihi: A1 1977, A2 ve A3 1978, B6 1984, A4 ve B5 1985, B7 1986, B8 1987 yilinda devreye alindi.
Kapasite (megawatt): A1 ve A2 823MW, A3 816MW, A4 806MW, B5 822MW, B6 817MW, B7 825MW,B8 817MW dir . (2022 yili sonu itibariyla tesisin toplam omur boyu uretimi 1.564.613 GWh’dir.)

Unite Tipi: Kanada’da CANDU reaktorlerinin bir standart tipi olan “CANDU 6” tipi reaktordur. (CANDU 6 tipi reaktorler, dogal uranyumdan yapilan yakit kullanir ve agir suyu (deuterium oksit) sogutma ve moderator olarak kullanir. Reaktorun yakit cubuklari, uranyum dioksit yakitini iceren metal alasimlardan yapilmistir. Reaktorde kullanilan bu tasarim, uranyumun dogal izotoplarindan olan uranyum-238’i yuksek duzeyde kullanarak enerji uretimine olanak tanir.)

Yakit Turu: CANDU reaktorleri, dogal uranyumdan yapilan yakit kullanir.

Bruce Nukleer Santrali, sogutma islemi icin buyuk miktarda su kullanmaktadir. Sogutma amaciyla, Huron Golu’nden alinan suyu kullanmaktadir. Huron Golu, Ontario Golu’nun bir parcasidir ve Bruce Nukleer Santrali, bu golden sogutma suyu saglamak icin kullanmaktadir.

Santralde kullanilan sogutma sistemi, goldeki soguk suyu alarak reaktorlerde olusan isiyi transfer eder ve bu sayede reaktorleri sogutur. Sicak su, sogutma isleminden sonra Huron Golu’ne geri gonderilir. Bu sekilde, reaktorlerde olusan fazla isi, su vasitasiyla Huron Golu’ne verilir ve boylece reaktorlerin sicakliklari dusurulur.

Bruce Nukleer Santrali Nedir?
Nukleer santrallerin sogutma sistemleri, buyuk su kaynaklarindan yararlanir ve cevresel etkilerini minimize etmek icin tasarlanir. Ancak, nukleer santrallerin sogutma sularini geri gonderirken goldeki su sicakligini artirabilecegi ve cevresel etkilere neden olabilecegi de goz onunde bulundurulmalidir. Bu nedenle, nukleer santrallerin sogutma islemleri, cevre duzenlemeleri ve denetimlerle sIki bir sekilde kontrol edilir.

Huron Golu’nden alinan suyun nukleer santralde kullanilmasi, santralin Ontario eyaletinin enerji ihtiyacini karsilamasina katki saglayan temiz ve surdurulebilir bir enerji kaynagi olmasini saglar. Ancak, su kaynaklarinin korunmasi ve cevresel etkilerin minimize edilmesi icin bu tur santrallerin sogutma islemleri dikkatlice izlenir ve duzenlenir.

Gunumuzde, Bruce Nukleer Santrali Ontario’nun en buyuk elektrik ureticilerinden biri olarak hizmet vermektedir. Reaktorlerin yenilenmesi ve modernizasyonu, tesisin uzun vadeli surdurulebilirlik ve guvenilirlik saglamasina yardimci olmustur.


ALİNTİ ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:48.