IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By ZeyNa


 
 
Seçenekler Stil
Alt 20 Şubat 2023, 20:08   #1
Standart Kodlama Nedir Nasıl Yapılır

Teknoloji, hayatımızdaki ihtiyaçlarımıza göre değişmeye ve gelişmeye devam ettikçe onun geçirdiği her evreyi anlamak,öğrenmek ve hatta gelişimine katkıda bulunmak da önem kazanmaya devam ediyor.Hele ki henüz konuşma çağına gelmemiş bebeklerin bile akıllı telefon ve tabletlerle tanıştığı günümüzü düşünürsek…

Başka bir açıdan baktığımızda bugün, Google üzerinden geleceğin meslekleri diye küçük bir araştırma yaptığınızda 3D Üretim Mühendisi, Blockchain Uzmanı,Veri Madenciliği, Yapay Zeka Eğitmeni, Robot Teknisyeni gibi teknoloji ve yazılım ile ilgili kavramlarla karşılaşıyorsunuz. Bu da çocukların ve gençlerin kodlama eğitimi ile erken yaşta tanışmalarının önemine ve algoritma geliştirme ve kodlama (programlama) becerilerini şimdiden kazanmaları gerektiğine bir işaret diyebiliriz.


Kodlama Nedir Nasıl Yapılır

Kodlama (Programlama) Nedir?

Kodlama en genel tanımıyla bilgisayar,makine ya da bir sisteme yapmasını istediğimiz görevleri anlayacakları dilden anlatma işlemidir diyebiliriz. Örneğin; bir web sitesi tasarlamak,bir bilgisayar oyunu yapmak ya da bir uygulama hazırlamak istiyorsanız kodlama öğrenmek zorundasınız.

Kullandığınız bilgisayar,akıllı telefon,tablet, buz dolabı,hesap makinesi gibi bir çok elektronik cihaz çalışmaları için kod parçacıklarına ihtiyaç duyarlar.Yani siz cihazınıza “şu düğmeye basıldığında şu işlemi yap” şeklinde bir talimat verirseniz ve bunu da anlayacağı dilden yaparsanız kodlama yapmış olursunuz. Bu diller neler, hangisinden öğrenmeye başlanmalı ayrıca değineceğiz.

Şimdi gelin neden kodlama öğrenmeliyiz,öğrenmek kolay mı zor mu, kodlama bize ne kazandırır? gibi sorularınıza cevap vermeden önce kodlamanın temeli olan “Algoritma” kavramına bir değinelim…

Kodlama Nedir Nasıl Yapılır

Algoritma Nedir?

Algoritma en basit tanımıyla her hangi bir problemin çözümü için planlanan adımlar diyebiliriz.Algoritma bir programlama dili değildir.Yalnızca karşımıza çıkan bir problemin çözümüne ulaşmak için attığımız adımları başlangıcını ve bitişini belirterek mantıklı ve en kısa yoldan belirleme işlemidir.

Aslında hepimiz her gün mutlaka küçük ya da büyük problemlerle karşılaşıyoruz.Bu problemleri de çözüme ulaştırmak için düşünüyoruz,ölçüyoruz,tartıyoruz ve bize en mantıklı gelen çözüm yolunu deniyoruz.Tüm bunları yaparken aslında algoritma yapmış oluyoruz.Sadece ulaştığımız çözüm yollarının adımlarını bir yerlere yazmıyoruz ya da şemalarla belirtmiyoruz.

Neden Kodlama Öğrenmeliyim?

Günümüzde bir çok ülkede kodlama, yeni okuma-yazma becerisi olarak kabul görüyor.Bu sebeple ülkelerin çoğu çok küçük yaşlarda kodlama eğitimine başlayarak dünyayı şekillendiren teknolojilerde bir adım önde olmayı hedefliyor.

Kodlama yapabilme ve algoritma geliştirme yeteneği, düşüncelerinizi ifade edebilme ve sorunlara çözüm üretebilme becerisidir. Bu beceriler size yeni iş fırsatları ve kariyer sahibi olmayı getirecek temel unsurlardan birisidir.

İleride hangi mesleği seçerseniz seçin sizden kullandığınız teknolojilere hakim olmanız ve onları geliştirmeniz beklenecektir.Bu da kodlama ile mümkün olacaktır.

Kodlama Nedir Nasıl Yapılır

Kodlama Öğrenmek Zor mu?

Kodlamayı öğrenmek yabancı bir dil öğrenmekle eş değerdir ve yeni bir dil öğrenmekten daha zor değildir.Hatta yabancı dil öğreniminden daha eğlenceli diyebiliriz.

İster 4 yaşında olun ister 44 ! Her yaş seviyesine uygun kodlama eğitimi materyalleri ve örnekleri, ücretsiz olarak bir çok ortamda bulunmakta.

Örneğin; aşağıdaki resimde Scratch programında bir karakteri sürekli yürütmek için gerekli kodlar yer almakta. Yaşınız kaç olursa olsun eğer kodlama bilginiz hiç yoksa ve zorlanacağınızdan korkuyorsanız Scratch’tan başlayabilirsiniz.

Kodlama Nedir Nasıl Yapılır

Kodlamanın Faydaları Nelerdir?

Kodlamanın önemini ve size kazandıracakları kısa maddeler halinde özetleyecek olursak kodlama;
  • Dikkati güçlendirir,konsantrasyonu ve yaratıcılığı artırır.
  • Problemlere farklı bakış açısıyla bakmayı sağlar.
  • Analitik düşünme ve problem çözme becerisini geliştirir.
  • Döngü, koşul ve sıralama gibi kavramların erken yaşta ve çok daha kolay öğrenilmesini sağlar.
  • Algoritma kurma ve algoritmik düşünme becerisini geliştirir.
  • Sorunları küçük ve yönetilebilir parçalara bölmeyi öğretir.
  • Günümüzde temel bir gereksinim haline gelen ve her geçen gün önemi artan bir beceriye sahip olmayı sağlar.
  • Basit oyunların ve uygulamaların geliştirilebilmesine yardımcı olur.
  • Öz güven sağlar ve yeniliği harekete geçirir. Bu da başarıyı getirir.
  • Programlama eğitimi; matematik, okuma-yazma ve fen gibi farklı alanlardaki öğrenme becerilerini destekler.
  • Soyut matematiksel kavramlar birçok çocuk için zorlayıcı olabilir ve onları konudan tamamen uzaklaştırabilir. Kodlama eğitimini, çocukların bu soyut kavramları görselleştirmeleri sağlar.

Kodlama Nedir Nasıl Yapılır

Kimler Kodlama Yapar?

Kodlama yapmak için belirli bir sınır yoktur. Kodlamayı mesleğinizin gerekliliği olarak ta yapabilirsiniz, evde hobi olarak ta yapabilirsiniz.

Kimler Kodlama Yapar? sorusuna parlak bir fikri hayata geçirmek isteyenler, dünyayı değiştirmek isteyenler, salonundaki lambayı alkışla yakmak ya da internetten para kazanmak isteyenler gibi bir çok cevap verilebilir. Ancak Kimler Kodlama Yapar? sorunun cevabı olarak meslek ünvanlarını sıralayacak olursak;
  • Programcılar
  • Oyun Programcıları
  • Donanım Programcıları
  • Ağ Uzmanı
  • Veri Tabanı Uzmanı
  • Developers (Geliştiriciler)
  • Webmaster (Web Geliştiricileri)
  • Mobil Uygulama Geliştiricileri
  • Masaüstü Yazılım Geliştiricileri

Kodlama Nedir Nasıl Yapılır

Kodlama Nasıl Yapılır?

Kodlama yapmak için ilk önce bir programlama dili öğrenmeniz gerekmektedir.250’den fazla programlama dilinden hangisini öğreneceğinizi “Ne oluşturmak istiyorum?” ya da “Kendimi hangi alanda geliştirmek istiyorum?” sorularını yanıtlayarak bulabilirsiniz.

Örneğin; bir web sitesi oluşturmak istiyorsanız HTML,CSS,Java Script,PHP gibi dilleri bilmeniz gerekir.Bir oyun geliştirmek istiyorsanız C++ ya da bir mobil uygulama yapmak istiyorsanız Java veya Swift dillerini bilmeniz gerekir.

Öğrenmek istediğiniz programlama diline karar verdikten sonra çeşitli online kodlama derslerini,çalışma kitaplarını ve youtube video derslerini takip ederek ve indirdiğiniz bir kod editöründe bol bol egzersiz yaparak hedeflediğiniz kodlama dilini öğrenebilirsiniz.

Bir dili öğrendikten sonra oluşturacağınız ürüne göre farklı diller de öğrenmeniz gerekebilir.Teknik olarak bir programlama dilinin mantığını öğrendiğinizde diğer dilleri öğrenmeniz daha kolay olacaktır.

Tüm bunları gerçekleştirdikten sonra oluşturacağınız ürün tamamen sizin hayal gücünüze kalmış.

Kaynak : [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
________________

06/02/2023 İnsan olan herkesin kalbi acıdı.

Konu ExCaLuBuR tarafından (09 Mart 2023 Saat 21:53 ) değiştirilmiştir..
 
Alt 27 Şubat 2023, 07:51   #2
Standart

Kodlama yapanlara gerçekten hayranlık duyuyorum. Farklı bi dünya benim için

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:35.