IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Kemal


 
 
Seçenekler Stil
Alt 01 Aralık 2020, 20:23   #1
Standart Spotify'a göre Türkiye 2020'de kimleri dinledi?

En popüler dijital müzik platformlarından Spotify, müzik sektörünün nabzını tutmaya, yön göstermeye devam ediyor tıpkı iTunes'la birlikte. Yine bir 'Yılın En Çok Dinlenenleri' listesiyle karşı karşıyayız. Peki Spotify'a göre Türkiye 2020'de en çok kimleri dinledi?

Geldi yine yılın 'en'leri...
Müzik sektöründeki dijitalleşme süreci 2000'li yıllarda başlamıştı. 2010'lu yıllara geldiğimzde ise artık birçok dinleyici gerek yurt içinde gerekse yurt dışında popüler dijital müzik platformlarını tercih eder hale geldi. Her yıl bu platformlar 'Yılın En Çok Dinlenenleri' listeleri yayınlıyor. İsveçli dijital müzik platformu Spotify da bu listeleri yayınlamış. Peki Spotify'a göre Türkiye 2020'de en çok kimleri dinledi?

Liste aslında gayet dengeli
Hemen sıralayalım: Ezhel, Sezen Aksu, Murda, Sagopa Kajmer, Patron, Yüzyüzeyken Konuşuruz, Zeynep Bastık, Emir Can İğrek, Gazapizm ve Dolu Kadehi Ters Tut. Spotify'ı daha çok Z kuşağının kullandığını düşünürsek rap müziğin bu yıl da gençlerin favorisi olmaya devam ettiğini görüyoruz. Murda ve Ezhel işbirlikleri olan 'Bi Sonraki Hayatımda Gel' yılın en çok dinlenen şarkısı, ikilinin yine bir araya geldiği ve Türkçe pop çalan radyoların da favorisi olan 'Aya' da 5'inci sırada. Gazapizm 'Unutulacak Dünler' ile ikinci, 'Sağı Solu Kes'le 6'ncı olmuş. Reynmen'in 'Ela'nın başarısını 'Leila' ile sürdürdüğünü de elde ettiği 4'üncülükle anlıyoruz. Türkçe pop'un gençler arasındaki en popüler temsilcisi Zeynep Bastık, Sezen Aksu şarkısı 'Uslanmıyor Bu' ile üçüncülüğü kaparken, dijitaldeki yükselişlerini Türkçe pop radyolarında da rotasyona girerek perçinleyen Yüzyüzeyken Konuşuruz'un 'Kazılı Kuyum'u 7'nci, Didomido'nun 'Nimet'i 8'inci, İkiye On Kala'nın 'Kafamda Kentsel Dönüşümler'i ise 10'uncu olmuş. 'Dance Monkey' adlı hit'iyle tüm dünyayı kendine hayran bırkan Avustralyalı Tones And I ise 9'uncu sırayla bizim top 10'a giren tek yabancı şarkı olmuş.

Özeti şu: Farklılık aranıyor!
Bad Bunny, Drake, J Balvin, Juice WRLD, The Weeknd, Billie Eilish, Taylor Swift, Ariana Grande, Dua Lipa ve Halsey küresel çapta en çok dinlenen isimler olmuş. Yani dünyada aslında rap kadar pop müzik de yükselişte. Kaldı ki bizde en çok dinlenen isimler listesinde Ezhel, Sagopa Kajmer, Murda ve Patron gibi rap'çileri görsek de bir Sezen Aksu da var, Zeynep Bastık da, Emir Can İğrek de. Alternatif/rock sahnenin yıldızları ise Yüzyüzeyken Konuşuruz ve Dolu Kadehi Ters Tut grupları olmuş. Rap ön planda olsa da pop da rock da gayet dengeli bir şekilde kullanıcıların favorisi olmuş. Evet, dijitalde rap müzik şarkılar özelinde çok popüler olsa da yine de aslında dinleyiciler diğer müzik türlerine de gayet yakın. Bu tablodan çıkarttığımız sonuç şu aslında: Hangi türün temsilcisi olursanız olun, gençleri yakaladığınızda, Z kuşağını etkileyecek işler yaptığınızda trend olabiliyorsunuz. Zeynep Bastık'ın, Emir Can İğrek'in hem genç olmaları hem de genç bir müzik yapmaları ve rap'in ağırlığında pop'u gençler üzerinde yaşatmaları önemli bir durum. Gençler 'farklılık' arıyor artık. Klasik pop ya da rock sound'larından ziyade farklı bir pop, farklı bir rap, farklı bir rock arıyorlar. Bu yıla damga vuran isimlerin her biri de -Sezen Aksu'nun 'Demo' projeleri de dahil olmak üzere- bu farklılığı karşılayan isimler

Kaynak [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
________________

Yarıda sönen sigaram gibi hep, yaşamak öldürür...
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:32.