IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Motorsiklet ve ATV Motorsiklet ve ATV Dünyası

 
 
Seçenekler Stil
Alt 30 Kasım 2022, 04:31   #1
Standart ATV Motor Nedir? ATV Motor İle İlgili Her Şey

ATV Motor Nedir? ATV Motor İle İlgili Her Şey

ATV ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Her araçta olduğu gibi, ATV alırken de dikkat etmemiz gereken birkaç nokta var. Öncelikle dikkat etmeniz gereken şey, şehir içinde mi yoksa şehir dışında mı kullanmak istediğinize karar vermek. Tek bir ATV ile hem şehir içi, hem de şehir dışında sürüş yapmanız pek olası değildir. Sonrasında; dikkat etmeniz gereken teknik noktalardır. Bunlardan bazıları motor hacmi, güç, tankın hacmi, yakıt besleme sistemi, fren sistemi, tekerlekler ve lastikler vb. gibi özellikler size ATV’yi amacınıza uygun seçmeniz için yardımcı olacaktır.

ATV’lerin normal araçlara göre kullanımı biraz farklıdır. ATV kullanımında viraj alma, dönüşler gibi bazı temel özellikler normal araçlara göre farklıdır ve kullanımını öğrenmeniz gerekir. Öğrenirken ise dikkat etmeniz gereken görüş alanı iyi ve açık düz bir alanda virajlara, dönüşlere, frenlerine ve hızlanma şekline tamamen alışana kadar dengeli ve azami hızda sürmeniz gerekir. Dönüşler ATV’ler için kesinlikle en önemli hatta hayati bir noktadır.

Çoğu şeyde olduğu gibi ne kadar güçlü ne kadar iyi bir şey istiyorsak ücreti de bir o kadar artar. ATV’lerde de bu durum aynıdır. Şöyle ki, sizin bir ATV’den isteğiniz ve beklentiniz standart ise fiyatlarda ona göre daha uygun olarak işinizi tamamen görecektir. Fakat, daha yüksek beklentileri ve daha fazla kriter arayanlar için ise maliyet biraz daha fazla olacaktır.

ATV SÜREBİLMEK İÇİN EĞİTİME GEREK VAR MI?

ATV kullanılabilmesi için eğitim almak önemli ve gereklidir. Araştırmalar, uzmanların tüm ATV sürücülerinin kesinlikle güvenlik kursları almasını tavsiye ediyor. ATV kullanabilmek için B1 sınıfı ehliyet gereklidir, fakat ehliyet alsanız bile güvenliğiniz ve bilinçli sürücü olmak adına sürüş eğitimleri almanız gerekir.

İlk defa ATV motor kullanacak kişiler için alınması zorunlu eğitimler oldukça önemlidir. Araç ve sürüşle alakalı teorik bilgileri öğrendikten sonra uygulama yapabileceğiniz eğitim amaçlı parkurlarda yaklaşık 45 dakikalık pratik yapılır.

ATV Motor Nedir? ATV Motor İle İlgili Her Şey

ARAZİ ARACINI GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE KULLANMAK

Bazı insanlar ATV’nin geniş yapısı ve dört teker oluşundan dolayı hiçbir güvenlik önlemlerine veya eğitimlerine gerek duymadığı araştırmalar tarafından saptansa da bir diğer grup ise bu araçların doğası gereği güvensiz olduğunu ve gerekli tüm önlemleri aldıktan sonra sürüşe başlanması gerektiğini düşünüyor. Her ikisi de yanlıştır diyebiliriz.

ATV aracını güvenli bir şekilde kullanmak için uyulması gereken her kurala uyulmalı; daha önce de bahsedildiği gibi sürüş ve araç eğitimi bu kuralların içindedir. Bunun yanında uygun olan bütün önlemler alınmalıdır. Bunlar uygun koruyucu kıyafetlerin giyilmesini kapsar.


ATV Güvenlik Enstitüsü, sürücülerin her zaman aşağıdakileri giyilmelerini önerir:


DOT uyumlu kask
Gözlük
Uzun kollu
Uzun pantolon
Bilek üstü çizmeler
Eldivenler

ATV KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Yapısı gereği ATV’ler çok dikkatli kullanılması gereken araçlardır. ATV kullanımında en yaygın dikkat edilmesi gereken nokta dönüşlerde viraj almak zor bir manevradır. Araştırmalara göre çoğunlukla kazalar sert viraj alınmasından veya keskin manevra yapılmasından kaynaklıdır. Bu nedenle doğru dönüş tekniği hakkında doğru bilgi edinimi çok önemlidir. Bunun tekniği ise gidonu dönmek istediğiniz yöndeki kolunuzla çekmektir. Temelde bir kolunuz gidonu çekerken diğer kolunuz aynı yönde itme kuvveti uygulamalıdır. Ayrıca dikkat edilmesi gereken önemli şeylerden biri de yüksek hıza sahipken manevralarınızı yumuşak yapmanızdır.

ATV Motor Nedir? ATV Motor İle İlgili Her Şey

ATV KULLANMAK İÇİN EHLİYET GEREKLİ Mİ?

Çok sorulan sorulardan biri de ATV kullanılabilmesi için ehliyet gerekir mi? Bunun cevabı, evet ATV kullanımında B1 sınıfı ehliyet alınması gerekir. B1 ehliyet net motor gücü 15 KW'ı geçmeyen ve net ağırlığının 400 kg üst sınırı olan Dört tekerlekli ATV kullanacaklara verilir.

T3 BELGESİ NEDİR? T3 BELGELİ ATV TRAFİĞE ÇIKABİLİR Mİ?

T3 belgeli, yani traktör statüsünde plaka çıkartılan ATV’ler, B sınıfı sürücü ehliyet ile şehir içinde kullanılabilmektedir. Aynı zamanda sıfır kilometre aldığınızda, ilk muayene 3 yıl sonra şeklindedir.

ATV’NİN DEĞİŞMEYEN ÖZELLİKLERİ
Her araçta olduğu gibi ATV araçlarında da markalar değiştikçe özellikleri de değişiklik gösterebiliyor. Temel olarak değişmeyen birkaç unsurdan bahsedecek olursak, Araçlarda ön ve arka olmak üzere iki fren bulunmakta. Gaz pedalı sağ baş parmağın altında ve ileri, geri ve boş olmak üzere üç kademeli vitesi vardır.


HANGİ ATV’LERİ KAÇ CC ALMAM GEREKİR?

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gerek hobi gerek iş için kullanılan ATV’ler kullanım amacına, markasına ve kaç cc olduğuna bağlı olarak özellikleri de değişkenlik göstermektedir. Bir çok öneride bulunulabilir fakat bunları listelemek sizin daha kolay karar vermeniz için yardımcı olacaktır. Süper donanımlıdan standart ATV’lere kadar bir çok seçenek var. Bunlardan ilk önerebileceğimiz en çok tercih edilen SEGWAY SNARLER 570 olacaktır. 570 CC silindir hacmiyle neredeyse hayal ettiğiniz her şeyi yapabilecek güçtedir. Daha sonrasında araştırmalara göre en iyi ATV markaları arasında yer alan KUBA ALTERRA 580, 499.5 CC silindir hacmiyle yine sizi fazlasıyla tatmin edecek bir araçtır. Bir diğer önerebileceğimiz ATV yine KUBA’dan TRV 350’dir. 300cc silindir hacmi ve 1215mm dingil mesafesiyle size gayet yeterli şekilde hem şehir içi hem de şehir dışında hobi olarak kullanabileceğiniz bir modeldir. Daha standart amaçlarla kullanmak isteyenler için ise hem uygun fiyatlı hem de işinizi her şekilde görebileceğiniz kaliteli bir ATV önerecek olursak 176cc silindir hacmi ve 1115mm dingil mesafesi ile VIP TRACK 250 olacaktır.

ALINTI
 
Alt 30 Kasım 2022, 06:20   #2
Standart

Aklıma @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] geldi.
Güzel oluyor ama ben korkuyorum

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:19.