IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


5Beğeni(ler)
  • 3 Post By Security-Bot
  • 1 Post By NisarAlaz
  • 1 Post By Security-Bot


 
 
Seçenekler Stil
Alt 31 Ocak 2021, 17:38   #1
Standart Oğuz Kağan

Oğuz Kağan

Türk ve Altay mitolojisinde Türklerin atasıdır. Annesi Ay Kağan, babası ise Kara Han’dır. Aynı zamanda Oğuz Kağan Destanı‘nın başkahramanıdır. İlk Türk devletinin kurucusu olarak kabul edilen Oğuz Kağan’ın hayatı, daha doğumundan başlayarak olağanüstü olaylarla doludur. Yüzünün maviye çalan al renkli, ağzının ise ateş gibi olduğu bilinir. Çok çabuk büyümüştür ve doğar doğmaz bir kere süt emip, ardından çiğ et yediği söylenir.

Oğuz Kağan’ın gücü simgeleyen boynuzlu bir tacı vardır. Ormanda tek boynuzlu bir yaratıkla vuruşarak öldürdüğü bilinir. Bu yaratığın ise gergedan veya şeytan olduğu kabul görmüştür. Babası Kara Han’ı öldüren Oğuz Kağan, birçok boya adını vermiştir. Bu boylar; Uygurlar, Kanglılar, Kıpçaklar, Kalaçlar, Karluklardır. Aynı zamanda iki eşinden toplamda 6 oğlu olmuştur. Bunların çocukları ise Oğuz boylarını oluşturmuştur.

Bir gün avlanırken, adanın ortasında bir ağaç kovuğunda ışık saçan güzel bir kıza denk gelir. Yarsub isimli bu kızla evlenir ve 3 oğlu olur. Yıllar sonra bir gün gökten güçlü, mavi bir ışık düşer ve ortasında güzel bir kız bulur. Gök-Kal isimli bu kızın başında kutup yıldızı gibi ateşten bir ışık demeti bulunur. Bu kızla da evlenir ve 3 oğlu daha olur. Rüyasında gördüğü gümüş oku bulup getiren ilk üç oğluna, oku bölerek paylaştırır. İkinci karısından olan üç oğluna da yine rüyasında gördüğü altın oku paylaştırır.

Oğuz Kağan’ın ilk eşinden olan üç oğlu, Türk ve Altay mitolojisinde yersel kavim olan Üçokları (Uçokları) temsil ederler. İsimleri; Gök Han, Dağ Han ve Deniz Han’dır. İkinci eşinden olan üç oğlu ise mitolojide göksel kavimdir ve Bozokları temsil ederler. İsimleri ise Gün Han, Ay Han ve Yıldız Handır.
 
Alt 31 Ocak 2021, 17:40   #2
Standart

Oguz kağan türklerin atasidir ve onbasi yuzbasi gibi askeri terimlerin ilham kaynagidir turk silahli kuvvetleri kurulus tarihi ona baglidir kayilar ise oguz kanin boylarindan bir tanesidir

 
Alt 31 Ocak 2021, 18:48   #3
Standart

Alıntı:
No1 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Oguz kağan türklerin atasidir ve onbasi yuzbasi gibi askeri terimlerin ilham kaynagidir turk silahli kuvvetleri kurulus tarihi ona baglidir kayilar ise oguz kanin boylarindan bir tanesidir
Bunların yanı sıra bazı kaynaklara bakıldığında oğuz kağan'ın zülkarneyn olduğunda da bahsedilir.
Gene bu kaynaklar'a bakıldığında istanbul boğazı civarında bir savaşta esir düştüğü. Esir alanların onu tanıdığında onlara savaş açmaması konusunda söz alarak serbest bırakıp af dilediği.Fakat onun bu sözünü tuttuğunu ama onları yok etmesi gerektiği için akdeniz ve karadenizden birer kanal inşa ettirerek istanbul boğazının su altında kalmasını sağladığı. Kendisini esir alanları bu şekilde yok ettiği söylenir.Gene bu efsaneye göre istanbul boğazının şuan bulunduğu yerden 600 metre daha derinde olduğu. Bu açılan kanallar sayesinde suyun yükseldiğini anlatır.

Ki istanbul boğazı altında yapılan bazı araştırmalarda bununla alakalı bazı doğrulayıcı bilgilere ulaşıldığı hususu da önemli. Bu kaynakta bahsedilen yerlerden biri de zülkarneyn'in şile'de esir düştüğü konusu geçer. Şile'de bazı bölgelerde bulunan göktürk alfabesi ile işaretlenmiş esfunlu bölgeler gözönüne alındığında doğruluk payının çok yüksek olduğu ortaya çıkıyor.


Konu Security-Bot tarafından (31 Ocak 2021 Saat 18:51 ) değiştirilmiştir..
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:34.