IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 29 Ocak 2024, 01:12   #1
Özel Üye
Fragile - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kassandra ve Kassandra Kompleksi

Kassandra ve Kassandra Kompleksi

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Yunan mitolojisinde Kassandra, Truva Kralı Priam ve Kraliçe Hekabe'nin kızıydı. Kassandra'nın güzelliği ve zekası ünlüydü ve birçok talip tarafından gelin olarak aranırdı. Hatta Tanrı Apollon ona aşık olmuş ve sevgisi karşılığında ona kehanet yeteneğini vermeyi teklif etmiştir. Kassandra hediyeyi kabul etti ama Apollon'un aşkını reddetti, bu yüzden Apollon onu lanetledi, böylece söylediklerinin ne kadar doğru oldukları kanıtlansa da kimse onun kehanetlerine inanmayacaktı. Bu onun trajik hikayesinin sadece başlangıcıydı.

Kassandra Truva'nın Yunanlılar tarafından yıkılacağını önceden görmüş; Truvalılar büyük tahta atı şehirlerinin kapılarının dışında bulduklarında Kassandra onlara atı şehre sokarlarsa Yunanlıların onları yok edeceğini söylemiştir. Yunanlılara karşı kazandıkları zaferi şölenlerle kutlayan Truva halkını Yunan savaşçıların Truva Atı'nda saklandıkları konusunda uyarmaya çalışır. Kassandra'ya inanmayan Truvalılar, ona isimler takmaya ve hakaretler yağdırmaya başladılar. Haklı olduğunu kanıtlamak isteyen Kassandra bir eline baltayı, diğer eline de yanan bir meşaleyi alarak Yunanlıları yok etmek niyetiyle Truva Atı'na doğru koşmaya başladı, ancak Truvalılar onu durdurdu. Atın içinde saklanan Yunanlılar rahatlamış, ancak Kassandra'nın planlarını bu kadar açık bir şekilde sezmiş olması karşısında telaşa kapılmışlardır.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Truva'nın düşüşü sırasında Kassandra, Athena tapınağının içinde Ajax tarafından saldırıya uğradı. Kassandra, Athena'nın heykeline tutunarak tanrıçanın korumasını ister, ancak Ajax, Kassandra'yı heykelden uzaklaştırır ve tapınağın içinde ona tecavüz eder, bu açık bir kutsala saygısızlık eylemidir. Truva'nın düşmesinin ardından genç rahibe Yunan komutan Agamemnon tarafından esir alınır.

Kral Priam'ın kızı olarak değerli bir ödül olarak görülmekteydi, ancak kehanet güçleri onu bir sorumluluk haline getirmiştir. Kassandra'nın hikâyesi, Yunanlılar tarafından esir alındığı ve Agamemnon'un sarayına cariye olarak getirildiği Aeschylus'un Agamemnon oyununda devam eder. Oyunun başında, Kassandra saraya varır ve onu içeri girmeye teşvik eden bir Yaşlılar korosu tarafından karşılanır. Onların ikna çabalarına rağmen Kassandra tereddütlüdür ve korkunç bir şeyin gerçekleşmek üzere olduğunu hisseder. Daha sonra hem kendisinin hem de Agamemnon'un, karısı Clytemnestra'nın eliyle öleceği kehanetinde bulunur.

Ancak Agamemnon kendisinin yenilmez olduğuna inandığı için uyarıları dikkate alınmaz. Gerçekten de Kassandra, Clytemnestra'nın varlığını hisseder ve Agamemnon'u ona güvenmemesi konusunda uyarır, ancak Agamemnon'un kibri ve küstahlığı onu tehlikeye karşı kör eder. Clytemnestra sonunda hem Kassandra'yı hem de Agamemnon'u kızları Iphigenia'nın kurban edilmesinin intikamını almak için öldürür; onların sefil kaderi insan gururunun yıkıcı gücünü ve kehanet uyarılarını göz ardı etmenin korkunç sonuçlarını vurgular.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Kassandra Kompleksi
(çeşitli şekillerde Kassandra 'sendromu', 'fenomeni', 'çıkmazı', 'ikilemi') Geçerli uyarılar veya endişeler göz ardı edildiğinde veya bunlara inanılmadığında ortaya çıkar.
Kassandra kompleksi, bazı psikologlar tarafından, sıkıntı verici kişisel algıların bir sonucu olarak fiziksel ve duygusal acı çeken ve acılarının nedenini başkalarıyla paylaşmaya çalıştıklarında kendilerine inanılmayan bireylere uygulanır.

Alıntı
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:37.