IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Lareina


 
 
Seçenekler Stil
Alt 19 Nisan 2020, 14:04   #1
Özel Üye
Lareina - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart İNANÇLAR ve MİTOLOJİ

Dünyada halen tescil edilmiş 4200 din vardır.Bunlardan bazıları büyük kitleler tarafından benimsenmişken, bazıları küçük gruplar tarafından uygulandığından ancak özel kişiler tarafından bilinmektedir.Gerçek şu ki bütün inançlar doğa üstü bir gücün varlığına inanır bu gücün varlığını ıspatlamak için istisnasız her inanç kendine göre mitler ve efsaneler üretir. Bu efsaneler Müzik, Edebiyat, Resim ve her türlü San’at eserlerine esin kaynağı olduklarından onları bilmek gerekiyor.İnançları kronolojik bir şekilde tarihindan bahsederken bu mit ve efsanelere yüzeysel de olsa imkan dahilinde değineceğiz.


İnançları karşılaştırırken aralarında farklılıklardan ziyade benzerlikler olduğunu, birbirlerinden etkilendiklerini görürüz .Hiçbir inanç kendi başına doğmamış kendinden evvel kabul görmüş inançları kendi geleneklerile birleştirip yeni bir tapınma şekli meydana getirmiştir.
Dünyanın en eski inancı HİNDUİZM'dir.


M.Ö.6500-1500 yılları arasında Kuzey Hindistandaki bazı bilgeler nehir kenarlarında söyledikleri şiir ve ilahiler zamanla kutsal mahiyete bürünmüşler =Rig-Veda’lar ve bugünkü Hinduizmin esasını teşkil etmişlerdir. M.Ö.6asırda toplumda baş gösteren aşırı yolsuzluk , ırkçılık ve gösteriş merakı Budhismin ve Jaınısınm doğmasına sebep oldu.


Hinduism (Monoteist-Politeism)olarak nitelendirebileceğimiz bir inançtır.Buna göre Evrenin özü Brahman’dır. Evrendeki her şey insan dahil Brahman’ın bir parçasıdır. Bütün tanrılar Brahman’ın farklı farklı tezahüründen başka bir şney değildir.Bu tanrıların kendileri de başka kişiliklere bürünürler böylece Hint inancı binlerce tanrıyı içine alır. İnsan dualarını seçtiği tanrıya yapar aslında Brahman’a dua ederler.Bu özelliğinden dolayı bütün dinlerin Peygamber ve Azizlerini kabul eder.


. İnsanın özü Atmandır .Atman ölmez ,ölümden sonra başka bir bedene göç eder(Ruhgöçü=Samsara).Hayatın acı ile geçmesinin sebebi insanin dünyevi istekleridir.Bu isteklerden kurtulmak , Ruh göçünü sonlandırmak ve Brahman’a kavuşmak insanın elindedir. Dünyevi vazifelerini (Karma) gerektiği gibi yerine getirmek, Mokşa-Nirvana’ya = (Brahman’a) ulaştırır ve böylece Atman (Ruh göçü-Samsara)dan kurtulur.


Hinduizmin üç büyük tanrısı vardır


1-BRAHMA: 4suratı ve 4kolu var.Bunlar Veda’ların 4 böümünü ve dünyanın 4 yönünü simgeler.Evreni yaratan odur.
2-VİŞNU: Koruyucu tanrıdır.10taneAvtara’ı vardır. Halk tarafından en çok sevilen ve benimsenen Avatar Krişna’dır. kendi Avatarlar’ını çoğaltıp çoban kızlarla sevişir. Halk arasında en popüler tanrı Krişna’dır.
3-ŞİVA: Yıkıcı tanrıdır.Daha iyisini yaratmak için eskisini yıkar.Karşıtlıksız bir dünyanın ilerlemiyeceğine inanılır. LİNGAM(fallus=erkek örgeni)SİVAnın simgesidir.Bütün tapınaklarda taştan yapılmş bir Yoni (kadın simgesi) ile Lingam bulunur.Akşam tapınak kapatılırken Lingam yıkanır parfümlenir etrafına çiçekler konur.


Hinduizmin 2 büyük destanı vardır.


1-RAMAYANA: Vişnu’nun Avatar’ı kral Rama’nın kaçırılan eşi Sita’yı maymun kral Hannumnan’ın yardımile kurtarışını anlatır.Hint sahne gösteri ve balelerin konusu umumiyetle bu mitolojik hikayedir.
2-MAHABHARATA: İki klan arasındaki savaşı anlatır. Burada Vişnu’nun Avatarı Krişna Arjuna’ın arabacısıdır.Kendi başına Hint felsefesini içeren meşhur Baghavat-Gita Krişna (Vişnunun Avatarı)’nın Arjuna’ya öğütleri bu destanın bir parçasıdır.


Upanişad, Veda ve Brahmana’lar Hiduism’in temel dinsel yapıtları okumak kadınlarla aşağı sınıflara yasak olduğundan bu sınıfların bilgi edinmeleri için ,bir nevi yorum ve efsaneleri içeren Puranalar yazılmıştır.


Hindistan’ın bir özelliği daha Kast sistemidir. Ghandi zamanında yasaklanmışsa da halk arasında sistem devam etmekte bazı kesimlerde büyük acılar ve haksızlıklara yol açmaktadır.Toplum 4 +1 sınıfa ayrılır.


1- BRAHMANLAR:Rahip sınıfı
2- KŞATRİYA-Savaşçılar sınıfı
3- VAİŞYA – Tüccar sınıfı
4- SUDRA- İşçi sınıfı


Bunlardan başka Dokunulmaz’lar var ki en pis işleri onlar yaparlar ,ve üst sınıftan birine temas ettikleri halde onu kirleteceğine inanırlar.Bir üst sınıfa geçmek imkansızdır .İnsan ancak iyi bir Karma ile (Ruh-göçü=Reenkarnasyon)la bir daha dünyaya geldiğinde olabilir.İyi Karma, vazifesini iyi yapmak,Yoga ve Meditasyon yardımı ile olur.Türlü Yoga öğretileri buna yardımcı olur.
________________

“Size kafamda bir hüküm giydirmedim bayım. çünkü benim kafamda cezanız idamdı. ama sizden kafamda dahi öldüremeyecek kadar nefret ediyordum. Çünkü ölüler kokardı ve zihnimde ölünüzün kokusunu dahi istemiyorum...”
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:32.