IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Merak Ettikleriniz Merak ettiğiniz tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 10 Eylül 2021, 18:57   #1
Standart Adil Olmanın Kökeni Nereden Geliyor?

Bilim dünyası, uzun yıllardır insanın adil olana merakının nereden geldiğini anlamaya çalışmaktadır. Adalet kavramının kökenin nereye dayandığını ortaya çıkarabilmek adına iki primatolog Sarah Brosnan ve Frans de Waal, insanlığa en yakın primatlar üzerinde belli çalışmalar yapmışlardır. İlk olarak Kapuçin maymunları daha sonra da şempazeler ile gerçekleştirilen bu deneylerle elde edilen sonuçlar, adalet arayışının içgüdüsel olduğunu göstermektedir.

Yapılan deneylerde maymunların adaletsizlik karşısında tepkileri ölçülmeye çalışılmıştır. Deney kısaca, maymunlara belli bir davranış karşılığı verilen ödül sistemi üzerinden şekillenmiş olup maymunların eşit olmayan ödül karşısında verdikleri tepkiler ölçülmüştür ve ilginçtir ki maymunlar eşit olmayan ödülü kabul etmek yerine, doğrudan reddedip adaletsizliğe-eşitsizliğe karşı çıkmaya çalışmışlardır. Şempazeler ise durumu daha ileri bir aşamaya taşımış ve fazla ödül aldıkları durumda bile, kendi ödüllerini kabul etmemiş ve eşitsizliğe tepki vermişlerdir. Frans de Waal, deneyle ilgili detaylı bilgiye “Bonobo ve Ateist” kitabında yer vermektedir.
Deneyden kısa bir bölümün yer aldığı bu videoda, maymunlara önce eşit ödül veriliyor (salatalık) daha sonra ise birine salatalık verilirken, diğerine daha çok sevdikleri üzüm verilmeye başlanıyor ve salatalık alan maymun, aldığı ödülü araştırmacıya geri fırlatıp tıpkı insanlarda olduğu gibi fevri davranışlar takınmaya başlıyor.
________________


"Gitme!" diyebilecek kadar güçlü olmalı insan.
Çünkü, hiç kimse kaybettiklerini unutabilecek kadar GÜÇLÜ değil..
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:37.