IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Merak Ettikleriniz Merak ettiğiniz tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

9Beğeni(ler)


 
 
Seçenekler Stil
Alt 07 Ağustos 2021, 20:50   #1
18-02-2020
Sterben - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Cool Geçici Dövme Zararlı mı? Vücuda Etkileri Neler?

Pek çok farklı maddeden oluşan bir tür karışımın vücut üzerinde belirli bir şekil oluşturacak şekilde yerleştirilmesiyle yapılan geçici dövme, özellikle gençler arasında oldukça popüler. Peki, vücudunuzda geçici bir desen bırakan bu tür dövmelerin zararı var mı? Sorunun yanıtını duyunca geçici dövme yaptırmadan önce bir kez daha düşüneceksiniz.
Herhangi bir tatil beldesine gidip dükkanlar arasında gezdiğiniz zaman karşınıza onlarca farklı geçici dövme yapan yer çıkacaktır. Tatilin kısa süreli bir hatırası olarak geçici dövme yaptırmak pek çok kişiye, özellikle gençlere oldukça çekici gelir. Peki, yaklaşık birkaç hafta içinde kaybolan bu dövmeler düşündüğümüz kadar zararsız mı? Uzmanların bu konudaki bazı görüşleri gerçekten endişe verici.
Geçici dövme yapan kişiler çoğu zaman kullandıkları malzemenin doğal olduğunu ve herhangi bir zararı olmadığını söylerler. Ancak en doğal olarak bilinen malzemenin bile içine kalıcılığı arttırması için bazı kimyasallar eklenir. Sorunu ortaya çıkaran da tam olarak bu kimyasallardır. Gelin geçici dövme zararlı mı sorusunun yanıtına bakalım ve bu tür dövmelerin insan vücudunda yarattığı etkileri görelim.
Geçici Dövme Zararlı mı? Vücuda Etkileri Neler?
Öncelikle tanımlayalım, geçici dövme nedir?

Geçici dövme dediğimiz zaman aklımıza ilk olarak yapışkan bir kağıt üzerinde bulunan ve suyla temas ettiği zaman ciltte bir desen bırakan dövme türü gelir. Bununla birlikte hint kınası olarak adlandırılan bir malzeme ile ve sprey ile yapılan türleri de vardır. Bunlar arasında doğala en yakın olan ve en uzun süre korunan hint kınası ile yapılan dövmedir.
Kına, yüzlerce yıldır Anadolu’da vücut deseni yapmak için kullanılan ve doğada bulunan bir bitkinin kurutulmasıyla elde edilen bir maddedir. Genellikle kırmızı ve turuncu renkte olur. Hint kınası ise normal kına ile aynı hammaddeden üretilen ancak siyah renkli bir maddedir. Bu kınaya siyah rengi veren ise parafenilendiamin isimli bir maddedir ve bütün sorunun kaynağıdır.
İnsanların aklında geçici dövme hakkında soru işaretleri oluşmasının nedeni, doğal malzemelerin içine karıştırılan kimyasallardır. Bu kimyasallar olmasa geçici dövme o kadar havalı ve kalıcı olmazdı. Ancak her güzelin bir kusuru vardır. Geçici dövme malzemeleri pek çok kişide alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Geçici dövme malzemeleri ve özellikleri:

Geçici Dövme Zararlı mı? Vücuda Etkileri Neler?
Geçici dövme malzemelerinin içinde silikon ve kauçuk içeren polimerler, reçine ve tinerden oluşan vernikler, farklı türde kimyasal renklendiriciler ve parafenilendiamin gibi kimyasallar bulunur. Elbette, bunlar genel olarak normal kına gibi doğal malzemelerin içine karıştırıldıkları için pek çok kişi tarafından doğal olarak görülürler.
İçinde tek bir damla bile kimyasal bulunmayan geçici dövme malzemeleri de var ancak bunlar hem pahalı hem de zor bulunan malzemelerdir. Bu nedenle geçici dövme zararlı mı sorusunun muhatabı doğal malzemeler değil, doğal malzemelerin içine karıştırılan parafenilendiamin gibi kimyasal maddelerdir.
Parafenilendiamin maddesi aynı zamanda saç boyalarında da kullanılır. Yani eğer parafenilendiamin maddesine alerjiniz varsa geçici dövme yaptıramadığınız gibi saçınızı da boyatamazsınız. Geçici dövmenin verdiği zarar, boya içinde bulunan maddelere alerjiniz olup olmadığıyla alakalıdır.
Geçici dövme sonrası görülen alerjik reaksiyonlar:

Geçici Dövme Zararlı mı? Vücuda Etkileri Neler?
  • Ciltte karıncalanma ve yanma
  • Dövme yapılan bölgede rahatsızlık hissi
  • Şişme
  • Farklı boyutlarda kabarcıklar
  • Ciltte renk kaybı
  • Dövme yapılan bölgede kızarıklık
  • Güneş ışığına karşı anormal hassasiyet
  • Enfeksiyona bağlı iltihaplanma
  • Geçici tüylenme
  • Silinmesi mümkün olmayan cilt hasarı
Geçici dövme malzemesinin içinde bulunan parafenilendiamin benzeri kimyasallara karşı hastaların gösterdiği en yaygın alerjik reaksiyonlar bu şekilde. Reaksiyonlar dövme yapıldığı an değil, dövmeden sonraki birkaç hafta içinde ortaya çıkar. Ancak kaşınma ya da kızarma gibi ufak belirtiler dövme yapıldığı an ortaya çıkabilir.
Sonuç olarak geçici dövme zararlı mı?

Geçici Dövme Zararlı mı? Vücuda Etkileri Neler?
Geçici dövme zararlıdır ya da değildir demek mümkün değil. Çünkü kişinin dövme boyasının içinde bulunan kimyasal maddelere karşı alerjisi olup olmamasına göre zarar durumu değişir. Fıstık alerjisi olan biri bir tane bile bu gıdadan yerse ölebilir ama alerjisi olmayan biri avuç avuç yiyebilir. Bu durum kişiye göre değişiklik gösterecektir.
Türk Dermatoloji Derneği üyesi Doç. Dr. Pelin Kartal konu ile ilgili yaptığı açıklamada, geçici dövme malzemelerinin içinde bulunan kimyasallara karşı olan alerjinin oldukça yaygın olduğunu söylüyor. Pek çok hastasında bu alerji nedeniyle kalıcı izler kaldığını söyleyen Kartal, geçici dövme yaptırılmadan önce mutlaka alerji testi yaptırılması gerektiğini de sözlerine ekliyor.
Zararsız geçici dövmeden söz etmek mümkün mü?

Geçici Dövme Zararlı mı? Vücuda Etkileri Neler?
Elbette mümkün. Daha önce bahsettiğimiz kimyasal malzemeler eklenmeden hazırlanmış malzemelerle yapılan geçici dövmeler büyük oranda zararsızdır. Ancak bu tür malzemeler hem çok pahalı olduğu hem de kolay bulunabilir olmadığı için pek çok yerde kullanılmıyor.
Aslına bakacak olursak kimyasal malzemelerle yapılan geçici dövme için de tamamen zararlı diyemeyiz. Eğer bu tür kimyasal maddelere alerjiniz yoksa gönül rahatlığıyla yaptırabilirsiniz. Ancak alerji oranının ne kadar yüksek olduğuna bakarsak işi şansa bırakmaya gerek yok.
Ben bir yaptırayım, belki yoktur demek doğru bir düşünce değildir. Ortaya çıkan alerjik reaksiyonların kalıcı etkilerini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Özellikle çocuklarda ortaya çıkan bu tür alerjik reaksiyonlar, ömür boyu hassasiyet yaratacak sorunlara neden olabilirler.
Neden geçici dövme tercih ediliyor?

Geçici Dövme Zararlı mı? Vücuda Etkileri Neler?
Özellikle ilk kez yaptırıyorsanız gerçek bir dövme yaptırmak acılı, zahmetli ve kabul edelim biraz pahalı bir işlem. Üstelik riski büyük, ömür boyu vücudunuzda taşıyacağınız bir desenden bahsediyoruz. Bu nedenle pek çok kişi, özellikle yaşı gerçek dövme yaptırmak için uygun olmayan gençler, geçici dövme ile birkaç hafta da olsa vücutlarında hoş bir desen taşımak istiyorlar.
Geçici dövme piyasasının kalbi ise tatil beldelerinde atıyor. Özellikle turistlere yapılan mistik desenli hint kınası dövmeler oldukça popüler. Gerçek dövme yapan kişiler bu konuda uzun yıllar emek harcamış gerçek sanatçılar olmalarına rağmen, geçici dövme yapan kişiler çoğu zaman birkaç desen çizme yeteneğine sahip çok da uzman olmayan kişiler oldukları için her yerde bir geçici dövme standı ile karşılaşmanız mümkün.
Birkaç hafta kalıcılığı olan ve pek çok kişi tarafından tercih edilen geçici dövme nedir, zararlı mı gibi merak edilen soruları yanıtladık. Bu tür maddeler için tam anlamıyla zararlı demek mümkün değil ancak işinizi şansa bırakmayın ve geçici dövme yaptırmadan önce bir alerji testi yaptırarak cildinizin hassas olduğu maddeleri öğrenin.

Alıntıdır.
 
Alt 07 Ağustos 2021, 20:55   #2
Standart

gosterisi guzel ama cok cabuk cikiyor

________________

No MoRe DramA
 
Alt 07 Ağustos 2021, 20:57   #3
Yanlış Bildiğin Yolda; Herkesle yürüyeceğine Doğru Bildiğin Yolda; Tek başına yürü..
Artist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Dövmeyi seven biri olarak geçici yapmam şahsen kalıcı olsun isterim.

________________

Geçici Dövme Zararlı mı? Vücuda Etkileri Neler?
 
Alt 08 Ağustos 2021, 10:11   #4
Sim
civciv~🐥
Sim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

gercek dövme istiyorum bennnn hof

________________

Hope. . . ✨
 
Alt 09 Ağustos 2021, 09:49   #5
narcissism
Lyra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Hiç hoş gelmiyor bana geçici. Gerçeğini kendim tasarlayıp yaptırdım. 1 tane daha düşünüyorum.

________________

"yoksun diye bahçemde çiçekler açmıyor bak,
gel de görüp açılsınlar, devşirip göğsüne tak."
 
Alt 09 Ağustos 2021, 09:58   #6
Standart

Alıntı:
Lyra Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Hiç hoş gelmiyor bana geçici. Gerçeğini kendim tasarlayıp yaptırdım. 1 tane daha düşünüyorum.
Tasarım harikasını görme şansımız var mı? (:

________________

Vazgeçilmez değilim, değilsin , değilsiniz...
 
Alt 09 Ağustos 2021, 10:00   #7
Standart

Dövme yaptırmak isterim ama uygun bir tasarım bulamadım tenime

________________

Vazgeçilmez değilim, değilsin , değilsiniz...
 
Alt 09 Ağustos 2021, 10:01   #8
~~ Şans ~~
Başak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Küçükken Sakızin İçinden Çıkan Dövmeleri Çok Yapardım,Zararını Görmedim:)) Şuan Gerçekleri Var.

________________



"Şimdi açsam pencereyi de beklesem.
Sen gelsen.
Olmaz ya hani geliversen.
Hiç bir şey sormasan.
Hiç bir şey söylemesen.
Sussam...
Sussan...
Sussak...''
#cemalsüreyya
 
Alt 09 Ağustos 2021, 10:22   #9
Banlı Üye
Hesna - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
Şiirbaz Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Dövme yaptırmak isterim ama uygun bir tasarım bulamadım tenime
Allah cezanı verecek Şiirbaz swh

Geçiçi iyidir yaptırdım bir kaç kez
Kalıcı düşünmüyorum

 
Alt 09 Ağustos 2021, 10:31   #10
Standart

Alıntı:
Hesna Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Allah cezanı verecek Şiirbaz swh

Geçiçi iyidir yaptırdım bir kaç kez
Kalıcı düşünmüyorum
Nerde o günler

Düşünmüyorum ama yaptırırsam da sol göğsüme bozkurt olabilir :))

________________

Vazgeçilmez değilim, değilsin , değilsiniz...
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:59.