IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Merak Ettikleriniz Merak ettiğiniz tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 24 Nisan 2021, 10:55   #1
Standart Kazilarda Bulunan Kafataslarinin Sirri Nedir?

Binlerce yil once, insanlar kisinin kafatasinda delikler acmayi iceren ‘’trepanasyon’’ adi verilen bir ameliyat gerceklestiriyorlardi.

Trepanasyon: Canli bir kisinin kafatasina delik acmayi, kesmeyi veya keskin bir aletle kemik katmanlarini kaziyarak kazmayi iceren bir cerrahi prosedurdur. Bugune kadar, dunya capinda arkeolojik sit alanlarinda trepanasyon belirtileri tasiyan binlerce kafatasi aciga cikarilmistir.



Afrika ve Polinezya’da 20. Yuzyil trepanasyonlarinin antropolojik hesaplari, bu vakalarda en azindan aciyi tedavi etmek icin trepanasyonun yapildigi, ornegin kafatasi travmasi veya norolojik hastaligin neden oldugu agriyi gostermektedir.

Trepanasyonun tarih oncesi donemde de benzer bir amaci olabilir. Bircok trepanli kafatasi, genellikle trepanasyon deliginin yapildigi kafatasinin ayni bolgesinde, kranial yaralanma veya norolojik hastalik belirtileri gosterir. Ancak arastirmacilar tibbi sorunlarin tedavisinin disinda bir durumdan daha suphelenmektedirler; rituel.

Trepanasyonun en erken acik kaniti yaklasIk 7000 yil oncesine dayanmaktadir. Antik Yunan, Kuzey ve Guney Amerika, Afrika, Polinezya ve Uzak Dogu gibi farkli yerlerde uygulandi. Insanlar muhtemelen uygulamayi cesitli yerlerde bagimsiz olarak gelistirdiler. Trepanasyon, Orta Cag’in sona ermesiyle cogu kultur tarafindan terk edilmisti, ancak uygulama, 1900’lerin basina kadar Afrika ve Polonezya’nin birkac izole bolgesinde hala devam ediyordu.Kazilarda Bulunan Kafataslarinin Sirri Nedir? 19. yuzyilda trepanasyon uzerine yapilan ilk bilimsel calismalar yayinlandigindan beri, akademisyenler, eski insanlarin bazen ruhlarin bedene girip cikmalarina izin vermek icin trepanasyon yaptigini veya bir inziva rutinin parcasi olarak tartismaya devam ettiler. Ancak kanit bulmak zordur. Tibbi nedenlerle bir trepanasyonun yapilma olasiligini tamamen dislamak neredeyse imkansizdir cunku bazi beyin rahatsizliklari kafatasinin uzerinde hicbir iz birakmaz.

2011 yilinda, uluslararasi bir arkeolog ekibi 137 insan iskeleti analiz ediyordu. Gectigimiz gunlerde, Rusya’nin Stavropol Krai bolgesinde, Gurcistan ile gunumuz sinirina yakin, Rostov-on-Don’un 310 mil (500km) guneydogusundaki uc ayri Bakir Cagi gomu bolgesinden kazilmislardir.
Arkeologlar bolgenin prehistorik sakinlerinin genel sagligini ogrenmek icin oradaydilar. Ancak 137 kafatasinin arasinda, goze carpan delikleri olan dokuz tane buldular. Bunlardan besi standart trepanasyon ornekleriydi. Delikler, kafatasinin on ve yan taraflarinda cesitli farkli yerlerde yapilmisti ve kafataslarinin tumu fiziksel bir travmaya maruz kaldiklarini gosterdi ve bu da yaralanmalarin etkilerini tedavi etmek icin trepanasyonlarin yapildigini gosterdi. Fakat diger dort disi kafatasindan hicbiri herhangi bir hasar veya hastalik belirtisi gostermedi. Dahasi, dordu de, tam olarak, dikilme noktasinin uzerinde trepanasyonlanmisti.Kazilarda Bulunan Kafataslarinin Sirri Nedir?

Rus Bilimler Akademisi’nden, Rus trepanasyonu konusunda uzman Maria Mednikova, kafatasinin belirli, tehlikeli bolgelerindeki trepanasyonlarin bir tur “donusum” elde etmek icin gerceklestirilmis olabilecegine inaniyor. O, bu yerlerde trepanning yaparak, toplumun siradan uyelerinin sahip olmadigi benzersiz becerileri kazanabileceklerini dusunmektedir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 03 Mayıs 2021, 20:05   #2
YGT
YGT - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Daha cok işkence gibiymiş :)) emeğine sağlık

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:40.