IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Merak Ettikleriniz Merak ettiğiniz tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 02 Haziran 2020, 17:13   #1
Banlı Üye
Allecra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Dünyanın en güçlü pasaportları! Türkiye kaçıncı sırada?

Dünyanın en güçlü pasaportları! Türkiye kaçıncı sırada?

Her yıl çeşitli kıstaslara göre yenilenen dünyanın en güçlü pasaportları listesi 2020 yılı verileriyle güncellendi. Nomad Capitalist isimli strateji şirketi, ülkelerin kriterlerindeki pozisyonları analiz ederek, dünyanın en güçlü pasaportlarını açıkladı.

Türk oyun şirketi rekor fiyata satıldı! Ülke tarihinde ilk!Türk oyun şirketi rekor fiyata satıldı! Ülke tarihinde ilk!
Dünyaca ünlü mobil oyun şirketi Zynga ve Türk mobil oyun şirketi Peak aynı çatı altında birleşti. İşte dev satın almanın ayrıntıları!

Koronavirüs nedeniyle tüm dünyada değişen sistematikler, şimdiye kadar bilinen tüm dengeleri altüst etti. Hiç şüphesiz ülkelerinde güçlü yönlerini de etkileyen bu salgın, bazı ülkelere de olumlu yansımış gözüküyor. Bu süreçte yaşanan seyahat engelleri, salgınla beraber ülkeler arası seyahatin önemi sosyal medyada tartışmaya sebep oldu.

Dünyanın en güçlü pasaportları 2020
Ülkelerin küresel gücünü gösteren materyallerden olan pasaportların güncel durumdaki değeri araştırıldı. Geçtiğimiz bir yıllık süreçte İsveç, 2019 yılının birincisi Lüksemburg ve İrlanda ile birlikte toplam 199 ülke arasında dünyanın en güçlü pasaportuna sahip ülke olmayı başardı.

Aslında ilk sırada olan üç farklı ülke bulunuyor. İsveç, Lüksemburg ve İrlanda, Nomad Capitalist’e göre birinci sıraya yerleştirilmiş ancak 186 ülkeye erişimi olduğu için karşımıza ilk olarak İsveç çıkıyor.

Araştırma sonuçlarının hesaplanmasında kullanılan puanlama sisteminde; vizesiz yapılan seyahatler yüzde 50, ülke vatandaşlarını vergilendirilmesi yüzde 20, ülkeyle alakalı genel algı yüzde 10, çifte vatandaşlık yüzde 10 ve ülkedeki kişisel hak ve özgürlüklerin yüzde 10’luk puanlama katkısı bulunuyor.

Şirketin oluşturduğu “sayılarla pasaport” listesi ise şu şekilde oluştu;

– 26 ülkeye erişimi olan dünyanın en kötü pasaportuna sahip ülke Afganistan

– İlk on pasaportun 8’i Avrupa Birliği ülkesi

– İlk on pasaportun tamamı Avrupa bölgesinde

– Vatandaşların küresel vergilendirilmesi nedeniyle ABD pasaportu 40. sırada

– 191 ülkeye erişimi olan Japonya ise dünyanın seyahat için en iyi pasaportuna sahip

En güçlü pasaporta sahip 10 ülkeye yakından bakalım.

8 (3) – Malta – 112 puan
Malta Cumhuriyeti, Orta Akdeniz’de yer alan, Sicilya’nın güneyindeki adalar devletidir. Malta takımadaları 3 büyük, 2 küçük adadan oluşur. Büyükleri: Malta, Gozo ve Comino. Takımadalar arasında en büyüğü olan Malta 237 km², Gozo 68 km² ve Comino 2 km² yüz ölçümüne sahiptir.

Dünyanın en güçlü pasaportları! Türkiye kaçıncı sırada?

Malta ekonomi olarak sıkıntı çekmeyen bir ülkedir. Ülkede evsiz bulunmamaktadır. Nüfusun yoğun olmaması sebebiyle halkın refah düzeyi normaldir. Ülkenin gelirlerinin yaklaşık yüzde 97’sini turizm oluşturmaktadır. Ülkede 35’ten fazla dil okulu bulunmaktadır ve yıllık bazda ortalama 90.000 öğrenci dil eğitimi için Malta’yı tercih etmektedir. Gelirlerin geri kalan kısmı ise ufak çaplı ihracattır.

Avrupa Birliği üyeliği aldıktan sonra Malta, Ocak 2014’te AB dışı vatandaşlara kendi yatırım yoluyla vatandaşlık programıyla Malta pasaportu satmaya başladı ve bu hükümet için ana gelir kaynaklarından biri haline geldi.

8 (2) – Çek Cumhuriyeti – 112 puan
Çek Cumhuriyeti ya da resmi kısa adıyla Çekya, Orta Avrupa’da bir ülkedir. Kuzeyinde Polonya, batı ve kuzeybatısında Almanya, güneyinde Avusturya ve doğusunda Slovakya ile komşudur. Tarihi Prag kenti, ülkenin başkenti ve en büyük kenti olmasının yanı sıra, çok ilgi çeken bir turizm merkezidir.

Dünyanın en güçlü pasaportları! Türkiye kaçıncı sırada?

Geçtiğimiz yıl endeksinden dört noktayı geride bırakan Çek Cumhuriyeti, kendisini ilk kez ilk onda buluyor. 2004 yılında AB’ye katıldığından beri, Çek pasaportu daha da güçlendi. Şimdi 184 ülkeye erişim ile seyahat özgürlüğünde 8. sırada yer alıyor.

8 (1) – Singapur – 112 puan
Singapur ya da resmi adıyla Singapur Cumhuriyeti, Malay Yarımadası’nın güney ucunda, ekvatorun 137 kilometre kuzeyinde yer alan bir ada ülkesidir. Kuzeyde Malezya’nın Johor eyaleti, güneyde ise Endonezya’nın Riau Adaları ile çevrili, dünyanın az sayıdaki şehir devletlerinden biridir.

Dünyanın en güçlü pasaportları! Türkiye kaçıncı sırada?

Singapur hızla dünyanın en önemli ticaret merkezlerinden biri haline geldi ve yaşamak için çok aranan bir yer haline geldi. 190 ülkeye erişimi olan Singapur’un saygın pasaportu bu kategoride sadece Japonya ile ikinci sırada geliyor.


6 (2) – Portekiz – 113 puan
Portekiz, Avrupa’nın güneybatısında İber Yarımadası üzerinde yer alan, Avrupa Kıtası’nın en batısındaki ülkedir. Portekiz kuzeyden ve doğudan İspanya ile, güneyden ve batıdan da Atlas Okyanusu ile çevrilidir. Atlas Okyanusu’nun kuzey yarım küredeki bölümünde bulunan Azorlar ve Madeira takımadaları özerk yönetimleriyle birlikte Portekiz’in birer parçası halindedir.

Dünyanın en güçlü pasaportları! Türkiye kaçıncı sırada?

Portekiz, Avrupa’nın en iyi pasaportlarından birine sahip açık bir ülkedir. Portekiz vatandaşları da, tüm Avrupa Birliği vatandaşlarının Güney Afrika gibi ülkelere vizesiz seyahatin tadını çıkarmaya dünya çapında son derece açıktır. Portekiz, popüler bir Altın Vize programı ve vergi muafiyeti programı ile gurbetçilerin davetlerini karşılamaktadır.

6 (1) – Finlandiya – 113 puan
Finlandiya, Kuzey Avrupa’da Baltık Denizi kıyısında bir Kuzey Avrupa ülkesidir ve İskandinavya yarımadasındadır, başkenti Helsinki’dir. Doğusunda Rusya, kuzeyinde Norveç ve batısında İsveç yer alır.

Dünyanın en güçlü pasaportları! Türkiye kaçıncı sırada?

Kuzey Avrupa dünyanın en iyi pasaportlarına ev sahipliği yapıyor ve Finlandiya da bir istisna değil. Birkaç yıl önce 1. sırada olmasına rağmen, Finlandiya pasaportu hala 188 ülkeye vizesiz seyahat sunuyor, ancak daha sıkı vergi politikaları ülkenin puanını düşürdü.

4 (2) – Belçika – 113.5 puan
Belçika, Batı Avrupa’da bulunan bir devlettir. Avrupa Birliği’ne üyedir.Birliğin ve NATO gibi bazı uluslararası organizasyonların merkezlerini barındırır.

Dünyanın en güçlü pasaportları! Türkiye kaçıncı sırada?

Avrupa’nın kavşağında bulunan Belçika, dünyanın en saygın pasaportlarından birine sahip. Avrupa Birliği’nin evi olmasının yanı sıra Belçika, yüksek düzeyde kişisel özgürlük ve şeffaflığa da ev sahipliği yapmaktadır. Belçika’daki vergiler kendi vatandaşları için yüksektir. Ancak vergi sistemi göçmenler için hala yeterince uygundur.

4 (1) – İsviçre – 113.5 puan
İsviçre, federal otoritelerin merkezi Bern ile birlikte 26 kantondan oluşan federal cumhuriyettir. Batı Avrupa’da bulunan ülkenin kuzey sınırında Almanya, batısında Fransa, güneyinde İtalya, ve doğusunda Avusturya ile Lihtenştayn yer alır.

Dünyanın en güçlü pasaportları! Türkiye kaçıncı sırada?

1 (3) – İrlanda – 114 puan
İrlanda, kuzeybatı Avrupa’da bulunan ülke bir ülkedir. Büyük Britanya’nın batısındaki İrlanda Adası’nın yaklaşık altıda beşini kaplamaktadır. Kuzeydoğusunda Birleşik Krallık’a bağlı olan Kuzey İrlanda ile komşu olan İrlanda’nın batısı Atlas Okyanusu, doğusu İrlanda Denizi, güneydoğusu St George Kanalı, güneyi ise Kelt Denizi ile çevrilidir.

Dünyanın en güçlü pasaportları! Türkiye kaçıncı sırada?

İrlanda, Avrupa’nın en düşük kurumlar vergisi oranlarından birini sunmaktadır, ancak pasaportun vize puanları en yükseklerden biridir. Avrupa’nın Schengen Bölgesinden çıkması nedeniyle İrlanda pasaportlarının anakara AB ülkelerinden biraz daha düşük vizesiz puanları vardır. Ancak ülkenin küresel itibarı, İrlanda vatandaşı olarak seyahat etmeyi genellikle sorunsuz hale getiriyor.

1 (2) – Lüksemburg – 114 puan
Lüksemburg, Batı Avrupa’da denize kıyısı olmayan küçük bir devlettir. Toprakları Belçika, Fransa ve Almanya ile çevrelenmiştir. Başkenti, ülkeyle aynı adı taşıyan Lüksemburg’tur. Lüksemburg’un nüfusu yarım milyonun biraz üstünde ve yüzölçümü yaklaşık olarak 2.586 kilometrekaredir.

Dünyanın en güçlü pasaportları! Türkiye kaçıncı sırada?

Lüksemburg, üst üste üç yıldır bu listenin zirvesindeki konumunu korumayı başardı. Lüksemburg’un küçük bir ülke olması vatandaşlarına yüksek düzeyde özgürlük vermekle kalmıyor, aynı zamanda kimseyi rahatsız etmeyen bir ülke olarak mükemmel bir küresel itibar algısı sağlıyor.

1 (1) – İsveç – 144 puan
İsveç, Kuzey Avrupa’daki İskandinavya yarımadasında yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşuları batı ve kuzeyden Norveç, doğudan ise Finlandiya’dır. İsveç bunun dışında güneyinde yer alan Öresund Köprüsü ile Danimarka’ya bağlıdır.


İsveç daha önce bu listede 2. sırada yer aldı, ancak 186 ülkeye vizesiz seyahat, yüksek kişisel özgürlük seviyesi ve mükemmel bir küresel itibar sayesinde zirveye ulaştı.

Türkiye kaçıncı sırada?

Dünyanın en güçlü pasaportları! Türkiye kaçıncı sırada?


Nomad Capitalist’e göre dünyanın en güçlü pasaportları listesinde Türkiye 95. sırada yer alıyor. Vizesiz seyahat konusunda Türkiye’ye 111 puan verilirken; vergilendirme konusunda 30, algı konusunda 20, çift vatandaşlık konusunda 50 ve özgürlükler konusunda da 20 puan veriyor. Tüm veriler bir araya geldiğinde Türkiye’nin nihai puanı 70.5 olarak karşımıza çıkıyor.
alıntı
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:51.