IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Merak Ettikleriniz Merak ettiğiniz tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 26 Şubat 2023, 23:20   #1
Standart Bisiklet Ne Zaman, Kim Tarafından İcat Edildi? Bisikleti Kim Buldu?

Bisiklet Ne Zaman, Kim Tarafından İcat Edildi? Bisikleti Kim Buldu?


Bisiklet Ne Zaman, Nerede İcat Edildi?

Bisiklet Ne Zaman, Kim Tarafından İcat Edildi? Bisikleti Kim Buldu?

Bisikletin ortaya çıkışı 19. yüzyıl başlarında olmuştur. Kısa süre içerisinde önemli bir taşıt ve ulaşım aracı haline gelmiştir. Tüm dünyada hızla yayılmıştır. İlk iki tekerlekli araç 1818'de Paris'te üretilmiştir. Bahsi geçen aracın pedalı ve vitesi yoktur. Sürücü, ayaklarıyla aracı iterek hareket ettirmektedir.

Daha sonrasında 1839'da İskoçyalı McMillan, daha gelişmiş bir araç üretmiştir. Pedalların yerini tutan ön ve arka tekerleklere monte edilen bir sistem meydana gelmiştir. 1861'de Fransa'da, Pierre Michaux ve oğlu günümüzde kullanılan bisikletin benzerini üretmiştir. 1884 yılında H.J. Lawson, zincir ve dişleri bulunan, arka tekerleğin itmesi ile hareket kabiliyeti kazanan bisikleti üretmiştir.

1888 yılında James Moore, Dunlop firmasına ait hava ile şişirilen lastikleri kullanmış ve Belfast'ta yeni bir bisiklet türü meydana getirmiştir. 19001-19006 yıllarında vites sistemi kullanılmaya başlanmıştır.

Bisikleti Kim İcat Etti?

Bisiklet Ne Zaman, Kim Tarafından İcat Edildi? Bisikleti Kim Buldu?

Bisikletin ilk ne zaman ve kim tarafından icat edildiği farklı görüşlerce değişmektedir. Bunlardan bir tanesi 1790'lı yıllarda Comte de Sivrac'ın 'Celeripede' adını vermiş olduğu, iki tekerleği bulunan, sert ahşap çerçeveden oluşan ve pedalı bulunmayan aletidir. Gidonu ve selesi olmayan bu bisiklet, süren kişinin vücudunu sağa ve sola hareket ettirmesi ile değişiyordu.

1817 yılında Alman Baron Karl Von, Sivrac'ın ürettiği bu bisikletlere gidon ve sele yerleştirdi. Buna 'draisienne' adını verdi. Bahsi geçen bisikletin kütlesi 22 kilogramdı. Aracın ahşap çerçevesi, demir tekerlekleri, jantları ve freni bulunuyordu fakat yine de pedalı yoktu.

Bisikletin İcadı

Bisiklet Ne Zaman, Kim Tarafından İcat Edildi? Bisikleti Kim Buldu?

Diğer bir görüşe göre dünyada bilinen ilk iki tekerlekli araç Baron Karl de Drais de Sauerbrun'un tahta malzemeler ile bir araya getirdiği ve 6 Nisan 1818'de Paris'te sergilediği 'drezin' isimli taşıttır. Bu aletin hareket edebilmesi için binen kişinin yerden destek alması gerekmekteydi. İskoç Kirk Patrick McMillan, 1839 yılında pedalı bulunca, bisiklet bugünkü görünümüne en yakın halini almaya başladı. Bisikletin göbeğine demir çubuklar ve pedallar eklendi. Kullanıcı krank miliyle ön tekerleğe bağlanan pedalları ayağı sayesinde öne ve arkaya sallayarak, arka tekerleği hareket ettirebiliyordu. Bu da diğer bisikletlere kıyasla yeni halinin daha hızlı olmasını sağladı.

Bisikletin Tarihçesi

Bisiklet Ne Zaman, Kim Tarafından İcat Edildi? Bisikleti Kim Buldu?

Bisiklet günümüzdeki halini alana kadar çok farklı modellere büründü. 1850'li yıllara değin denge probleminin aşılması için üçüncü ve dördüncü tekerleğin de dahil olduğu yeni tasarımlar meydana geldi. Fakat pedal ve çevirme kolunun devreye girmesi ile tasarımda işleyen problemler bunun yaygınlaşmasını önledi.

1960'lı yıllarda Fransız Pierre Michaux'un oğlu ile birlikte geliştirdiği 'velocipede' adındaki bisiklette, pedallar ön tekerleğe sabitlendi. Bu sayede sürücü, pedalı hızlı bir şekilde çevirme imkanına sahip oldu. Fakat bu bisikletin ağırlığı dolayısıyla yoldaki her çukur ve tümsekte kullanıcı son derece rahatsız oluyordu. Bu sebepten Michaux ve oğlunun geliştirdiği bisiklet modeli 'kemik titreten' adıyla anılıyordu.

Bisiklet Ne Zaman, Kim Tarafından İcat Edildi? Bisikleti Kim Buldu?

1868'de Traffault, tekerlekleri kauçuktan yapılmış lastik ile kapladı. Bu sayede yoldaki çukur ve tümseklerin etkisi, verdiği rahatsızlık bir nebze azaldı.

1870'lerin başında İngiliz James Starley, daha hızlı hareket sağlama düşüncesiyle ön tekerlekleri, arka tekerleğe oranla daha büyük olan bir bisiklet tasarımını hayata sundu. Bu bisiklet şekli dolayısıyla dönemin en büyük ve en küçük İngiliz metal paraları ile anılarak 'penny farthing' şeklinde adlandırıldı. Pedalları ön tekerlekte yer alan bu bisiklete binmek son derece zordu. Bisikletin devrilme ihtimali de son derece yüksekti. Hızı beklenildiği kadar fazla artırmadığı görülen bisikletin üretimi de durduruldu.

Günümüze En Yakın Bisiklet Tasarımı

Bisiklet Ne Zaman, Kim Tarafından İcat Edildi? Bisikleti Kim Buldu?

Günümüzde kullanılan bisiklete en yakın tasarım gidonu ve selesi bulunan 1885 yılı İngiliz John Kempp Starley tarafından icat edildi.

Alıntı
________________

İnsan bütün sıkıntılarını tek başına atlatınca,
kimseye ihtiyaç duymuyor.


Bisiklet Ne Zaman, Kim Tarafından İcat Edildi? Bisikleti Kim Buldu?
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:46.