IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Merak Ettikleriniz Merak ettiğiniz tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 25 Mart 2020, 17:38   #1
Mutena
Ruyanur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Post Otopsi Hakkında Bilmedikleriniz

. Tarihte kayıtlara geçen ilk otopsinin İtalya’da 1306 ve 1316 yılında hastalıktan ölen iki insan üzerinde yapıldığı ve bu otopsileri gerçekleştiren Giovanni Bathista Morgagni dir.

Ülkemizde ise, ilk ilmi otopsi, Sultan Abdülmecit zamanında Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane hocalarından Bernard tarafından 1841 tarihinde yapılmıştır ki bu durum İslam dünyasında prosedürler çerçevesinde yapılan ilk otopsidir.


İlk otopsi çalışmaları insan bedeni üzerinde değil hayvan bedenleri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Şimdi bile tıbba ilgi duyan öğrencilere temel cerrahi müdahaleleri öğretmek, kan ve insan bedenine karşı var olan korkuyu yenmeleri için öğrencilere hayvan cesetleri üzerinde çalışma yaptırılır. İlk otopsilerde hayvan cesetlerinin yanı sıra idam edilen mahkum cesetleri de otopsiye merak salmış araştırmacıların başlıca malzemesiydi.

Otopsi, tıbbi bir inceleme alanı olarak birçok doktorun tutku ve takıntısı haline gelmiştir. Bu alanda tanınmış en meşhur isim 19. yüzyılda yaşayan Avusturyalı patoloji uzmanı Kari Rokitansky’dir. Rokitansky, meslek hayatı boyunca 30 bin kişiye otopsi uygulamış, 70 bin otopsiye de gözetmenlik yapmıştır.


Otopsiyi gerçekleştiren doktor ve teknisyenlerin üzeri, cerrahlara göre çok daha temizdir çünkü kişi öldükten sonra kan basıncı tamamen durduğu için açılan kesilerden kan sıçrama riski çok düşüktür.
Otopsi sırasında deforme olan veya tekrar yerleştirilmesi zor olan kemiklerin yerine tahta çubuklar yerleştirilir. Cesedin beyin incelemesi yapıldıktan sonra kesilen kafatasının içine beyni tekrar yerleştirmek yerine beyin karın boşluğuna yerleştirilerek karın dikilir. Karın ve göğüs bölgesinde yapılan organ incelemesinde tüm organlar tek tek çıkarılıp incelendiği için sonradan organları tekrar yerleştirmek yerine tüm organlar bir poşete konarak tekrar karna yerleştirilir. Cesedin beyin incelemesi için kulak altından başlanarak yüz bölgesi kesildiği için yüz bölgesi bir maske gibi ön taraf düşürülür.
Birçok hastanede hassas müdahaleler hariç bir nalburda bulunabilecek makas, testere, çekiç, kama gibi aletler kullanılır.





________________

"hakikâte giden yolda, meşakkatsiz bir varış yoktur."




 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:33.