IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 30 Temmuz 2022, 14:04   #1
Cumhuriyet Kadını
Reyhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Masa Oyunları & Çeşitleri

Hayatında herkes en az bir defa masa oyunu oynamıştır. Öyle ki masa oyunları tarihi, yazının tarihinden eskidir. Masa oyunları, sadece zaman geçirmeyi sağlayan araçlar değil, hafıza üzerinde olumlu etkileri olan, kültürün parçası haline gelmiş aktivitelerdir. Yetenek ve zeka geliştiren masa oyunları küçük yaştaki çocukların aileleri ile birlikte zaman geçirmeleri ve gelişimleri için uzmanlar tarafından önerilir.

Binlerce yıldır insanların eğlence kaynağı olan masa oyunları, internetin yaygınlaşması ile online platformlarda da kendine yer bulmuştur. Günümüzün teknoloji ile erken yaşta tanışan çocuklar, birçok masa oyununu ilk defa online ortamda oynama fırsatı bulmuş bile olabilir. Oysa gerçek ortamda aile veya arkadaşlar ile oynanan masa oyunları, ilişkilerin güçlenmesini sağlamaya yardımcıdır.

Masa oyunları nelerdir?

Masa oyunu, kutu oyunu olarak da bilinir. Masa oyunu, düz bir zemin ya da karton, tahta, plastik gibi düz alanlar üzerinde, oyun taşlarını (pullarını), önceden belirlenmiş kurallara dayanarak belli bir amaca odaklı hareket ettirmektir. Oyunun oynandığı düzlem, resim, geometrik şekiller veya yazılarla hazırlanmış olup oyunun kuralları bu şekiller üzerinden belirlenmiştir.

Masa oyunları nelerdir sorusunun cevabı çeşitlidir. Bu oyunların bazıları; bilgi ve zeka, bazıları yetenek ve şans, bazıları ise strateji geliştirme becerisi gerektirir. Buluştukları ortak payda eğlendirmeleri ve vakit geçirmek için birebir olmalarıdır.

Masa oyunları çeşitleri

Masa oyunları çeşitleri isimleri; oyunun kurallarının basitliği, süresi ile değişkenlik gösterir. Aile, strateji ve parti olmak üzere 3 farklı kategoride masa oyunu bulunur.

Aile kutu oyunlarının kuralları karmaşık değildir. Bu nedenle her yaş için uygundur. 15-60 dakika süren bu oyunlar arkadaş ve aile ile oynamaya uygundur. Strateji kutu oyunları, oyun süresi uzun ve uzmanlaşması süre alan oyunlardır. Bu oyunlar, arkadaşlar arasında oynamak için idealdir. Parti kutu oyunları, kalabalık grupların oynaması için uygun olan oyunlardır. Parti kutu oyunlarının en önemli özelliği, oyuncular arası etkileşimin yüksek olmasıdır.

En iyi masa oyunları

Sosyalleşme üzerinde ve kişisel gelişim üzerinde son derece önemli etkisi bulunan masa oyunlarının en sık tercih edilen ve en iyi masa oyunları olarak görülenleri şunlardır;

Dördüncü lazım: Okey

Masa oyunu denildiğinde ilk akla gelen oyunlardan biri, geleneksel Türk oyunu olan okey olmaktadır. Okey, 106 adet özel okey seti taşı ve 4 adet ıstakadan oluşur. En az 2 en fazla 4 kişi ile oynanan okey; 51, 101 gibi çeşitli biçimlerde oynanır. Oyun, artık internet ortamında ve mobil uyumlu uygulamalar sayesinde oynanmaktadır.

Bir beyin jimnastiği: Satranç

Satranç oyununun; zekâyı, kontrol ve analitik düşünme becerisini geliştirdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Satranç, satranç tahtası ve taşları ile oynanan 2 kişilik bir oyundur. Satranç; bir spor dalı olarak kabul görmüştür ve Dünya çağında turnuvaları düzenlenmektedir.

Toplumsal bir miras: Tavla

Pek çok milletin sahiplendiği tavla, Dünyanın en eski oyunlarından biridir. Strateji ve şansa dayalı olan bu oyun 2 kişilik olup özel bir platformda, 2 zar ve yarısı siyah yarısı beyaz 30 adet taşla oynanır.

Takip et ve zincir oluştur: Domino

Domino; iki ya da daha çok kişi arasında, 28 tane dikdörtgen, yassı taşla oynanan bir oyundur. Oyunun amacı, uç sayıları aynı olan taşları eşleştirerek dizmektir ve önemli olan taş takibidir.

Emlak ve ticaret oyunu: Monopoly

Zar ile oynanan bir masa oyunu olan Monopoly, ticarete ve para yönetmeye dayalıdır. 2-8 kişilik bu oyunda iflas etmek de zengin olmak da mümkün. Oyun, 60-180 dakika sürebilmektedir. Oyunu 8 yaş ve üzeri herkes keyifle oynayabilir.

Beceri oyunu: Jenga

Jenga, hem zihinsel hem fiziksel beceri gerektiren bir oyundur. Minimum 8 yaşında herkesin oynayabileceği bu oyunda amaç, tahta kuleleri devirmemektir. Kulenin düşmesine sebep olan oyuncu, oyunu kaybeder.

En eğlenceli oyunlardan biri: Tabu

Tabu, ilk olarak 1989 yılında piyasaya sürülmüştür. Oyunda amaç, takım arkadaşının anlatmaya çalıştığı kelimeyi tahmin etmektir. 6 kişi ile oynanan bu oyun, kişinin, kendini ifade yetisini geliştirmesine yardımcı olur.

Siz de hem eğlenmek hem öğrenmek hem de sevdiklerinizle keyifli zaman geçirmek isterseniz masa oyunlarını oynamalısınız.




Kaynak : Hangisieniyi
________________

bazen insanlar iyilesmek istemez.
cünkü ,
icindeki acı sevdiklerinin son hatirasidir..


per aspera ad astra ✨
 
Alt 30 Temmuz 2022, 14:18   #2
Standart

Satranç da liseler arası turnuva 1. Liğim var kimseyi kendime rakip görmüyorum .)

 
Alt 30 Temmuz 2022, 14:24   #3
seeing is believing
brooklyn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
Minyonita Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Satranç da liseler arası turnuva 1. Liğim var kinseyi kendime rakip görmüyorum .)
hezimetten önce son sözleri..

benim için masa oyunu milyoner'di. iflas etmeye orada başladım.

________________

its the hope, that kills you.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:33.