IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Kripto (Dijital) Para Kripto (Dijital) Para üzerine haberleri bulabilirsiniz.

13Beğeni(ler)


 
 
Seçenekler Stil
Alt 10 Haziran 2021, 10:59   #1
Standart Bitcoin Nedir? Kurucusu Kimdir?

2008 yilinda hayatimiza giren ve 2017 yilinda adindan oldukca soz ettiren 2021 yilinda ise neredeyse herkesin bildigi, ogrendigi hatta islem yaptigi Bitcoin, ozellikle 2021 senesi icerisinde gerceklesen buyuk yukselisi ile birlikte kurumsal firmalar ve yatirimcilari da ikna etmis gorunuyor. 2020 yili sonunda “Microstrategy”, “Block.one”, “Tesla Corp” gibi buyuk, kurumsal sirketlerin resmi olarak Bitcoin alma islemlerini aciklamasi basta Btc olmak uzere kripto para piyasalarina olan guveni artirdi.

Google Trends verilerine de yansiyan bu ilgi artisi Bitcoin Al, Ethereum al, BTC al gibi bircok anahtar kelime ile de acikca gorulebilmektedir.


Kripto para piyasalarinda olusan bu guven ortami ile kurumsal yatirimcilarin disinda pek cok yeni yatirimci da bu sektore yatirim yaparak giris yapmis oldu. Bu yonelim somut bir sekilde, Google’da 2020 Nisandan 2021 Mart ayina kadar gerceklestirilen Bitcoin aramalarinda karsimiza cikmaktadir. Ayrica ayni surecte, Kripto para toplam piyasa degerinin de buyuk bir artis ile birlikte 200 milyar dolar civarindan, 2 trilyon dolara ulasmasiyla karsimiza cikmaktadir.



Bitcoin ve Teknolojisini anlamak



Bitcoin, 2008 yilinda Bitcoin: A Peer-to-Peer Elektronik Nakit Sistemi isimli bir makale olarak, Satoshi Nakamoto isimli anonim birisi tarafindan internet uzerinden yayinlandi. Nakamoto makalede, islemlere merkezi olmayan bir yaklasim onerdi ve bu oneriyi blok zincirlerinin olusturulmasi ile sonuclandirdi. Blockchain ismi verilen bu teknolojide, her bir islem bloklar halinde olusturularak, ardindan gelen bloklarla birlestirilir ve tarihsel bir kayit halini alir. Herhangi iki cuzdan arasinda gerceklestirilebilecek transfer herkese acik bir sekilde, gozlemlenebilir ancak mudahale edilemez olur. Olusturulan bu Bitcoin algoritmasi ile geleneksel finans ve bankacilik sisteminin aksine 3. kisilere ve banka, devlet gibi bir merkezi otoriteye gerek duyulmaksizin transferler gerceklestirilebilir.


Olusturulmus ilk Bitcoin blogunun adi Genesys’tir. 2009 yilinda yaratilan bu blok, ilk oldugu icin Blok 0 olarak da adlandirilmaktadir ve de bu blogun odulu 50 BTC’ye denk gelmektedir. Bu 50 BTC’lik odulun ise Satoshi Nakamoto tarafindan kullanima kapatilmis bir bicimde, cuzdaninda bulunmakta oldugu soylenmektedir.

Bitcoin Yorum

Gunumuzde Bitcoin ve altcoinler oldukca populerlesmis bulunmakta. Bu da bircok geleneksel finans, borsa analistlerini uzmanlarini BTC yorumu yapmaya itmektedir. Sadece Bitcoin yorum degil ayni zamanda diger altcoin yorumlari da pek cok farkli analist tarafindan her gun onlarca kez degerlendirilmektedir.


Bu analistlerin bircogu Bitcoin fiyat hakkinda oldukca olumlu konussa da Bitcoin’in sadece bir trend oldugunu dusunenlerin sayisi da pek az degil. Kim ne derse dersin 2020-2021 yillari arasinda fiyatini neredeyse 20’ye katlayan en onemli getiriye sahip yatirim araclarindan biridir.

Bitcoin fiyat, Bitcoin al sat taktikleri, Bitcoin alinir mi? konulari tartisilirken Bitcoin yaraticisi ise hala gizemini korumaktadir.

Gelin hep birlikte bu gizemli Satoshi Nakamoto kim, en olasi ihtimaller kimler bir goz atalim.

Satoshi Nakamoto kimdir?

Dunya’da asirlardir aciklanamayan ve bilinmeyen bircok gizem bulunmaktadir. Misir Piramitlerinden, Bermuda Seytan ucgenine gizemini koruyan bircok olaya gunumuzde bir yenisi daha eklenmis bulunmakta.


Kimdir bu Satoshi Nakamoto? Aslinda yaraticisinin gercek kimliginin bilinmemesi, Bitcoin’in gizlilik ve merkeziyete ihtiyac duymamasi felsefesi ile oldukca uyumlu. Yillardir bu sorunun cevabi uzerine bircok teori ve tahmin uretilmekte ancak henuz net bir kanit sunulamamaktadir.

Gelin hep beraber bu tahminlerin icinde en kabul edilebilir olanlara bir goz atalim,

Dorian Nakamoto


Mart 2014’te Leah McGrath Goodman tarafindan bir Newsweek makalesinde, California’da bir akademisyen ve muhendis olan Dorian Nakamoto Bitcoin’in yaraticisi olarak adlandirilmistir. Ancak arastirmalar devam ettiginde bu olayin sadece bir isim benzerligi oldugu kabul edildi ve sonraki sorusturma Nakamoto’yu yaris disi birakti.

Hal Finney


Bitcoin esasinda cypherpunk hareketinin bir urunudur ve bu hareketin temellerinden biri Hal Finney’di. Finney, bu toplulukta Bitcoin piyasaya surulmeden once ve sonra aktifti. Bununla birlikte Finney, tarihte Satoshi Nakamoto’dan ilk Bitcoin’i alan kisi olmasi ile bircok kisi icin en ciddi Nakamoto adaylarindan birisi. Ayrica Finney yaklasIk 10 sene boyunca, Dorian Nakamoto ile ayni kasabada sadece birkac blok otede yasamisti.



Bitcoin ile ilgili ilk tweeti atan kisi olan Finney 2014 yilinda Phoenix, Arizona’da ALS komplikasyonlari sonucunda oldu ve Alcor Yasam Uzatma Vakfi tarafindan dondurularak saklandi.

Nick Szabo


Finney gibi, Szabo da erken bir cypherpunk’ti ve bu cevrede bircok insanla arkadasti. 2005 yilinda, ucuncu sahislarin guvenine bagli olmayan “Bitgold” adli dijital para birimini varsayan bir blog yazisi yazdi. Bitcoin’in ortaya cikisindan once yazilan ve Bitcoin’in tum temellerini barindiran bu yazi, oklari Nick Szabo’ya cevirdi. Szabo’nun, Nakamoto olmasi ihtimali hala goz onunde bulundurulurken, Bitcoin’in ortaya cikis asamalarinda bir rol ustlendigine ise bircok otorite tarafindan kesin gozuyle bakiliyor.

Craig Wright


Satoshi Nakamoto oldugu dusunulen kisiler arasinda gosterilen en renkli karakterlerden biri, Avustralyali bir akademisyen ve is adami olan Craig Wright. Calvin Ayre ile birlikte BSV(Bitcoin Satoshi Vision) isimli Bitcoin catallanmasini(fork) kurdu. Ara ara kendisinin Nakamoto oldugunu belirten aciklamalariyla birlikte, Wired ve Gizmodo’daki iki makale, Wright’in Bitcoin’in arkasindaki kisi olabilecegini one surdu. Ancak daha sonralari gerceklestirilen arastirmalar onun ayrintili bir aldatmaca gerceklestirdigi sonucuna vardi.

Adam Back



Nakamoto olma ihtimali en kuvvetli kisilerin basinda Adam Back gelmekte. Ozellikle 1998 yilinda b-money hakkinda yaptigi inceleme ve dile getirdigi sorunlarin bircogu gunumuzde Bitcoin ile cozulebilmekte. Bu durum da Adam’in Bitcoin’in yaraticisi olma ihtimalini guclendiriyor. Youtube’da Adam Back’in Nakamoto olma ihtimalini degerlendiren bir video mevcut. Bu videoda, Nakamoto’nun yazdigi metinler ve Adam Back’in yazdigi yazilardaki Ingiliz aksani benzerlikleri ve cumle sonlarinda birakilan cift bosluk gibi ortak detaylar incelenmekte. Bununla birlikte bircok kisiyle maillesen Nakamoto’nun Adam ile maillerinin bulunmamasi da supheleri oldukca arttirmakta. Ayrica CEO’su oldugu Blockstream sirketi de Bitcoin icin en cok caba harcayan sirketlerin basinda gelmektedir.

Elon Musk


Son yillarin en populer yatirimlarindan biri olan ve PayPal’dan, Tesla’ya, SpaceX’ten, SolarCity’ye bircok girisimi olan Elon Musk da ozellikle son zamanlarda kisisel twitter hesabindan yaptigi paylasimlar ile muhtemel Nakamoto adaylarindan biri olarak goruluyor.

Bitcoin Satin Almak

Kripto para dunyasinda, 2020-2021 yillarinda gerceklesen bu onemli popularite ve deger artisinin gelecek yillarda daha da fazla olacagi dusunulmekte ve gelecekte devletlerin de kabul etmesi ile birlikte yerini daha da saglamlastiracagi dusuncesi hakim.

Btc al islemlerini gerceklestirebilmek icin yerli ve yabanci bircok kripto para borsasi bulunmakta. %100 yerli yazilim ve ekibi ile Coinzo kripto para platformu, e-devlet onayi ve piyasadaki en uygun komisyon oranlarindan birine sahip olmasi ile rakiplerinin arasinda oldukca one cikmakta.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 10 Haziran 2021, 11:01   #2
Standart

Elon Musk bu işi güzel kıvırıyor.

Üç damlacık bir emoji ile istediği coini marsa çıkarıyor. ,d

________________

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alt 10 Haziran 2021, 11:02   #3
Standart

Alıntı:
KuzenKit Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Elon Musk bu işi güzel kıvırıyor.

Üç damlacık bir emoji ile istediği coini marsa çıkarıyor. ,d
: ))))))

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 10 Haziran 2021, 11:11   #4
✰ ÖzeL..
oMeN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Bu ara çok zarar ettirdi çok, paylaşım için tşkler @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

________________

Edep; aklın Tercümanıdır. İnsan edebi kadar akıllı, Aklı kadar şerefli, Şerefi kadar Kıymetlidir. Massive..




~ E & B ~
 
Alt 10 Haziran 2021, 11:55   #5
Standart

Alıntı:
oMeN Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Bu ara çok zarar ettirdi çok, paylaşım için tşkler @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
rica ederim : )

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 10 Haziran 2021, 12:21   #6
~~ Şans ~~
Başak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Sanal para adamlar şuan sistemi kapatsın kimse itiraz edemez kimse, kim tarafından yönetildiği meçhul olan bir sisteme ulaşamaz. Üstelik neden yükselip indiği meçhul olan tamamıyla hayali paralar çok yakında Amerika Avrupa bu olaylara el atacak ve bu sistemi ortadan kaldıracak yanliz kendileri bir sistem geliştirmeden müdahale etmek istemiyorlar yani alternatif sunulmadan kimseyi küstürmek istemiyorlar bana kalırsa uzak durun, Çünkü mesafe kısa peynir büyükse fare bile bunun sadece tuzak olduğunu anlar.

________________



"Şimdi açsam pencereyi de beklesem.
Sen gelsen.
Olmaz ya hani geliversen.
Hiç bir şey sormasan.
Hiç bir şey söylemesen.
Sussam...
Sussan...
Sussak...''
#cemalsüreyya
 
Alt 10 Haziran 2021, 12:53   #7
Standart

Alıntı:
Başak Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Sanal para adamlar şuan sistemi kapatsın kimse itiraz edemez kimse, kim tarafından yönetildiği meçhul olan bir sisteme ulaşamaz. Üstelik neden yükselip indiği meçhul olan tamamıyla hayali paralar çok yakında Amerika Avrupa bu olaylara el atacak ve bu sistemi ortadan kaldıracak yanliz kendileri bir sistem geliştirmeden müdahale etmek istemiyorlar yani alternatif sunulmadan kimseyi küstürmek istemiyorlar bana kalırsa uzak durun, Çünkü mesafe kısa peynir büyükse fare bile bunun sadece tuzak olduğunu anlar.
Aynen Katiliyorum : )

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 10 Haziran 2021, 12:57   #8
Sim
civciv~🐥
Sim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

düstüük düstük diye agliyodu birileri..
emegine saglik canim

________________

Hope. . . ✨
 
Alt 10 Haziran 2021, 12:59   #9
Yanlış Bildiğin Yolda; Herkesle yürüyeceğine Doğru Bildiğin Yolda; Tek başına yürü..
Artist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Ciftlikbank mevzusuna döner. Kan ağlayan ağlayana

________________

Bitcoin Nedir? Kurucusu Kimdir?
 
Alt 10 Haziran 2021, 13:48   #10
Standart

Alıntı:
Sim Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
düstüük düstük diye agliyodu birileri..
emegine saglik canim
tşkleer Canim.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:35.