IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Ekim 2020, 23:16   #1
Standart Dün,Dünya,Gıda,Günüydü...!

Tarım ve Orman Bakanlığı'nca farklı zaman dilimlerinde 'Kamuoyuna ifşa' başlığıyla, gıda ürünlerinde taklit ve tağşiş yapan firmaların listesi duyuruluyor.

'Utanç listesi' diye adlandırdığım bu ifşa ilanında ne yazık ki Bursa'mızdan da firmalar yer alıyor!

Gıda ürünlerinde sahtecilik yaparak toplum sağlığını hiçe sayan gıda teröristlerine her geçen gün bir yenisi eklenirken öyle firmalar da var ki adeta listenin gediklisi haline gelmiş durumda, varlığını sürdürüyor.

Öyle ki taklit ve tağşiş listesinin kendisi, bir önceki listenin taklidi durumuna düşecek kadar aynı görünüyor.

Bursa'da utanç listesinin başında Orhangazi merkezli Ege Temmuz Gıda geliyor!

Bu firmanın, piyasaya farklı markalarda sürdüğü zeytinyağlarında, tohum yağı ve düşük kaliteli yağ belirleniyor.

Bakanlıkça duyurulan her ifşa listesine giren bu firma, yılmadan piyasadaki faaliyetini sürdürüyor. "Ürünü kimden alıyor, nerede üretiyor, ofisi neresi, kaç kişi çalışıyor, piyasaya ne kadar ürün sunuyor, nerelerde satılıyor, kimler alıyor?" gibi sayısız sorunun cevabı bilinemiyor!

Daha önce de çok kez kaleme aldığım, hem halk sağlığına hem de Orhangazi'nin zeytin ve zeytinyağı imajına zarar verdiğini ifade ettiğim firma hakkında çok farklı isimlerin görüşlerine yer verdim.

Hatta yeni düzenleme ile gıda teröristlerine uygulanacak yaptırım ve cezaların artırılacağını, faaliyetten men ve hapis cezası verileceğini, kamuoyunun beklediği sevindirici bir gelişme olarak aktardım.

Fakat sonuç aynı; 15 Eylül'de yayınlanan listede de mezbur firma, yine yer aldı. Önümüzdeki günlerde bir liste daha yayınlanırsa kuşkusuz onda da yer alacak. Ama kimin umurunda!

Devlet, "Biz ifşa ediyoruz, vatandaş da baksın, görsün bu firmanın ürünlerini almasın!" demekle yetinebilir mi?

Elinde yasa gücü olan bir mekanizma, palyatif uygulamalarla huzur ve güvenliği sağlayabilir mi?!..

***

İşin bir başka boyutu; tüketicinin hem sağlığı hem de cebiyle oynayan, bir ilçenin imajına zarar veren, haksız rekabet sağlayan firma, başkalarına da örnek oluyor!

Son listede Ege Temmuz Gıda'ya öykünen başka firmalar olduğu da görülüyor. Gemlik'ten Körfezim Gıda, Orhangazi'den Dede Zeytincilik ve Mete Zeytinleri zeytinyağında taklit ve tağşişten listede bulunuyor!..

Yeni tip koronavirüs (kovid-19) salgınıyla ağırlaşan ekonomik şartlar altında zora düşen diğer firmaların da bu işe tevessül etmeyeceğinin garantisi verilebilir mi?

Bir başka soru da şudur ki bu firmalar neden bu tarz işlere meylediyor? Ne gibi boşluklar verilmiş ki bu tarz çarpık işlere rastlanıyor?

Hiç kuşkusuz bu sorular da cevapsız kalacak! Bakanlık yine bildiğini okuyacak! Canı istediğinde bir liste kopyalayıp yapıştıracak!

1 gün konuşulacak, konu kapanacak!..

***

Dün, Dünya Gıda Günü idi...

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)'nün 16 Ekim 1945'teki kuruluş tarihine atfen kutlanan günde CHP Bursa İl Başkanlığı, bir parti meclisi üyesini ağırladı: Gökhan Günaydın.

Günaydın'ı kamuoyu, CNNTÜRK'te Ahmet Hakan moderatörlüğündeki Tarafsız Bölge programına yaptığı telefon bağlantısı ile tanıyor.

Söz konusu programda Günaydın'ın, FETÖ elebaşı ile görüştüğü iddia edilmiş, yayına bağlanan Günaydın ile Ahmet Hakan arasında yaşanan gerilim sonrası CHP, CNNTÜRK'e karşı boykot başlatmıştı.

Günaydın'ın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraklerinden İstanbul Yönetim Yenileme A.Ş.'nin (İSYÖN) yönetim kurulu başkanlığına getirilmesi de kamuoyuna yansımıştı.

İşte o Günaydın, dün Bursa'daydı. Gıda Günü vesilesiyle birtakım açıklamalarda bulunan Günaydın, iktidarın tarım ve gıda politikalarına ilişkin bazı muhalif ezber ve klişeleri aktardı.

Görevi gereği bir de İBB propagandası yapan Günaydın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB), ayda 750 bin litre sütü, her sabah 3 ila 6 yaşlarındaki 117 bin çocuğa ücretsiz olarak ulaştırdığını söyledi.

Böylelikle BUDO teşekkürünün ardından CHP'ce Bursa'da yeni bir İBB övgüsüne şahit olundu. İnsan, düşünceye ket vuramıyor...

Kim İstanbul'da yaşamak istemez ki?.. Fakat biz, İstanbul'u rüyamızda görürüz. Acaba biz gidemiyoruz, İstanbul mu bize gelse... CHP iktidara geldiğinde Bursa'yı İstanbul'a bağlasa da rahat mı etsek?..

Madem Bursa'da, İstanbul propagandası yapılıyor olası bir seçimde CHP'liler Bursa'ya bu vaatle seslenebilir diye düşünüyorum. Güzel de olur... Bursa'yı İstanbullulaştıracağız!.. Bir seçim retoriği olarak telaffuzu zor ama hayali 'güzel!'

***

Öte yandan Günaydın, taklit ve tağşiş konusuna ise 'Ziraat Mühendisi' kimliğiyle dikkat çeken ifadeler kullandı:

"Gıda güvenliği, bu memlekette kanayan bir yaradır. Gıda işletmelerini kimlerle denetleyeceksiniz? Türkiye'de ilgili yasa hangi meslek gruplarının gıda denetçisi olarak çalışabileceğini göstermiş. Gıda denetçisi sayısı ile gıda işletmesi sayısını alt alta koyduğunuzda denetlemenin olanaksız olduğunu görürsünüz. Gıda denetimlerinin etkin olduğunu düşünen kimse var mı? Mevcut siyasi iktidara yakın olan işletmelerin denetlenmesi de yapılamamaktadır. Bu da ayrı bir sorundur!.."

"Adam açıkça taklit ve tağşiş yapıyor. Bu listelerde yayınlanıyor. Ama bu adam aynı firma adıyla üretime devam ediyor. Dünyanın başka bir ülkesinde böyle bir şey olabilir mi? Merdiven altı ve kayıtlı olmayan işletmelerden bahsetmiyoruz. Adam hem kayıtlı hem de açıkça sürekli taklit ve tağşiş yapıyor. Ve aynı zamanda faaliyetine devam ediyor. Kendinizi ve çocuklarınızı beslemek için yaptığınız harcamayla zehirlenmeniz söz konusudur. Etkin bir demokratik devlette bunun yaptırımları çok ağır olmalıdır! Türkiye'nin bu konuda mevzuat eksikliği yoktur. İnanılmaz bir uygulama eksikliği vardır!.."

***

Ne derler; görünen köy kılavuz istemez!

Belki bir ziraat mühendisi değiliz ama çok defa bu ifadelere benzerlerini yazdık, çizdik, anlattık...

Dileriz bir gün duyulur!......n.nuri,yavuz`dan alıntıdır..
________________

benim omuzlarımı hiç yere deydirebilen olmadı bu alemde,ve ben hiç dizçkmedim hiçkimsenin önünde.. beni bir tek sevdiklerim , deyer verdiklerim, vurdu sırtımdan.. ADALET herkese eşit..ve cihan duysun.elbirliğiyle gömdüğünüz bu adam. yeniden doğdu.. adaleti öğretmeye..sırtımdan vuran dost görünümlülere..!!
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:00.