IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Kitap Tanıtımları Kitap Tanıtımları

3Beğeni(ler)
  • 1 Post By Furkan
  • 2 Post By NisarAlaz


 
 
Seçenekler Stil
Alt 11 Nisan 2020, 21:31   #1
Lâ Tahzen innALLÂHe Meâna
Furkan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Piraye

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Üniversitede başlayan bir aşk, evlilikle sonuçlanır. Fakat erkek doğulu aşiret çocuğu, kız ise İstanbulludur. Kültürler, örf ve adetler bu evliliği drama dönüştürür.

Yazar: Canan Tan
Yayınevi: 172
ISBN: 9789752103924
Sayfa: 400 sayfa
Basım Tarihi: 2003

Piraye Kitabı Hakkında Genel Bilgiler

Piraye, Canan Tan'ın 2011 yılında yayımladığı, biyografik özellik taşıyan dram romanıdır.
Kitapta, Piraye adındaki genç kızın, aile, okul ve aşk hayatı ve evlendikten sonra yaşadığı dram anlatılmaktadır

Piraye Kitabının Özeti

Adında anlaşılacağı gibi kahramanımızın adı Piraye'dir. Bu ismi babasını Nazım hikmet hayranı olduğu için Nazım Hikmet'in eşi Hatice Piraye'den esinlenerek koymuştur. Piraye her zaman tiyatro bölümü okumak istemesine rağmen ,babasının dişçi muayenesini bırakacağı tek kişi olmasından dolayı Marmara Üniversitesi dişçilik fakültesine gider. Piraye'nin okulda karşılaştığı Esin kolejden arkadaşıdır ve üniversitede devam eden uzun arkadaşlıkları olacaktır.

Piraye daha sonra Esin 'in arkadaşı olan Arif'le tanışır , Arif edebiyatı seven ve sürekli Piraye'ye şiirler yazan bir çocuktur. Fakat Piraye Arif'e aşık olamaz , kısa zamanda da ilişkileri biter.

Okulun bitip yaz tatiline girmeleriyle birlikte Piraye ailesiyle yazlığa gider. Piraye'nin okuldan yakın arkadaşı olan Ömer yazlığa Piraye'yi ve ailesini ziyarete gider. Ömer'i çok beğenen ailesi Piraye'ye yakıştırır fakat Piraye sadece arkadaş olarak görür . Hislerini açıklamaya çalışan Ömer'ede sadece arkadaş kalmak istediğini belirtir.

Okulun 3.döneminde Piraye'nin aşık olacağı adam Haşim karşısına çıkar. Haşim oldukça zengin Diyarbakır'lı bir aşirete bağlıdır ve ağadır. Haşim yaşça Piraye'den büyüktür ve oda dişçilik okumaktadır. Piraye Haşim'den fazlasıyla etkilenmiştir.Mantığını tamamen hiçe sayıp aşık olmuştur ve ilişkileri hızlı bir şekilde ilerler. Haşim Piraye'ye evlenme teklif eder Piraye'de kabul eder. Diyarbakır'dan Haşim'in ailesi gelir ve Piraye'yi ister nişanlanırlar. Bu arada Haşim mezun olur askere gider bu dönemde Piraye okuluna devam eder ve mezun olur.

Haşim askerden dönünce Diyarbakır'a gider. Fakat bir türlü İstanbul'a geri gelmez. Haşim'in ailesi Diyarbakır'da Haşim için Diş muayenehanesi almıştır. bunu duyan Piraye Diyarbakır'da yaşayamayacağını söyleyerek evlilik planını bozmak ister. Fakat Haşim ve ailesi en azından bir gelip görmesini isterler. Diyarbakır'a giden Piraye şehri çok beğenir ve fikirleri değişir. Haşim ile evlenerek Diyarbakır'a gelme kararı alır.

Haşim ve Piraye Diyarbakır'da evlenirler . Fakat düğünden sonra hem Haşim'in hem de ailesinin tavırları değişir. Evde sıkılan Piraye , Haşim istemese de muayenehaneye gitmeye başlar. Aşırı kıskanç olan Haşim , erkek bir hastayı muayene ettiği için Piraye'yi döver. İstanbul'a dönme kararı alan Piraye ailesini aradığında ablasının boşanma işlemleri olduğunu öğrenir ve ses çıkarmaz. Bu sırada Haşim'in ailesinin erkek çocuk baskıları da iyice artmıştır.

Piraye hamile olduğunu öğrenir. Bu ailede sevinç yaratır ve Haşim ile Piraye ayrı eve çıkar. Piraye'nin bir kızı olur Haşim'in ailesini hayal kırıklığına uğratır ve erkek çocuk ısrarları devam eder. Piraye tekrar doğum yapmaya karar verse de bir türlü hamile kalamaz. Tedavi için İstanbul'a gider ve bir daha hamile kalamayacağını öğrenir. Döner dönmez Haşim'e her şeyi anlatır. Haşim her şeyin eskisi gibi devam edeceğini söyler.Tabi bunun üzerine Haşim'in ailesi kuma getirmeyi düşünürler.

Piraye'nin babası felç geçirir. Aylar sonra eve geri döndüğünde Haşim'in başkasıyla evlendiğini öğrenir ve boşanma kararı alır. Haşim'in ondanda sakat bir kız çocuğu olur. Piraye bu olaydan sonra İstanbul'a döner. Büyük bir ağrıyla doktora gider ve her hangi bir sorunun olmadığını hamile kalabileceğini öğrenir. Piraye son olarak Diyarbakır'a tüm eşyalarını toplamaya gider. Haşim onları akşam yemeğe çıkarır ve birlikte İskenderun'a tatile giderler. Tatilde Haşim ile Piraye birlikte olurlar .

Piraye babasını ölüm haberini alır ve İstanbul'a döner. Babasının muayenehanesinin de başına geçer. Bu sırada Piraye hamiledir ve bebek erkektir. İstanbul'a gelen Haşim , Piraye'siz olmayacağını söyler ve Piraye' nin de hamile olduğunu öğrenir. Ne kadar yalvarsa da Piraye dönmeyi kabul etmez ve Haşim Diyarbakır'a gider. Fakat acı haber Diyarbakır'dan gelir Haşim öldürülmüştür. Piraye yıkılır ve oğlu Haşim Artukoğlu 'dur.


Alıntı
________________

Düştüğüm her kuyudan mücadele ederek çıkmayı çocukken öğrendim.

"Aslolan hayattır, hayat da BEŞİKTAŞ"

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alt 12 Nisan 2020, 19:24   #2
Standart

Piraye

Guzel paylasim tebrikler.

________________


sen misin seni sevdiğim o kavga,
sen o kavganın güzelliği misin yoksa...
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:42.