IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 23 Haziran 2021, 10:45   #1
Standart Neden Hidrojen Enerjisi?

Fosil kaynakli yakitlarin sinirliliklari ve son urunlerinin cevre uzerindeki olumsuz etkileri alternatif enerji kaynaklarina yonelmeyi zorunlu kilmaktadir.

Hidrojen, sahip oldugu avantajlarla yenilenebilir enerji kaynaklari icerisinde gelecegin enerji kaynagi olarak kullanimi kacinilmazdir.



Hidrojenden elektrik enerjisi uretimini saglayan yakit hucreleri teknolojisi (PEM) hazir olmakla birlikte, gun gectikce biraz daha gelismektedir.
Hidrojen, termal enerji gerekliligini karsilamada kullanilan tum alanlarda temiz ve cevreye zararsizdir.

Bu alanlar arasinda hidrojenin yakit olarak kullanimini gerektiren enerji sistemleri incelendiginde, atmosfere atik olarak atilan urunun sadece su buhari oldugu gorulmektedir. Bu da hidrojenin cevre icin sorun teskil etmeyen bir enerji tasiyicisi oldugunu gostermektedir.


Neden Hidrojen Enerjisi?Ayrica hidrojen, petrol kaynakli yakitlara gore ortalama 1.33 kat daha verimli bir yakit olma ozelligindedir. 1 kg hidrojen ile elde edilen enerji 2.8 kg petrol veya 2.1 kg dogal gazdan elde edilen enerjiye denktir. Fakat hidrojenin birim enerji basina kapladigi hacim yuksektir.

Dogadaki hidrojenin bilinen bilesIkleri icerisinde en cok olani sudur. Ayrica hidrojen; dogalgaz ve benzinle kiyaslandiginda karbondioksit ve toksIk etkiye sahip hava kirleticilerinde %95, azot oksit emisyonuna bagli hava kirleticilerde %30, hidrokarbon kaynakli hava kirletme emisyonunda %80 lik bir azalma ile kuresel iklim degisimlerini olumlu yonde etkilemekte.

Ozetle hidrojen kaynakli enerji kaynaklarinin kullanimi goruldugu gibi hem cevreye hem de ulke ekonomisine cok buyuk yarar saglamakta.



Peki madem bu kadar avantaji var neden hala yaygin bir kullanimi yok?

Yakit hucrelerinde hidrojen kullaniminin onundeki engellerin basinda hidrojenin; tasinmasi, depolanmasi ve yakit teknolojisinin yuksek maliyeti gelmektedir.

Hidrojen sagladigi avantajlarinin yaninda cok fazla hacim kaplamasi nedeniyle hidrojenin, tasinmasi ve depolanmasi sorun teskil etmektedir.


Gaz halinde tasinmasi ve kullanilmasi guvenlik tehlikelerinin olusmasina, sivi halde tasinmasi ve kullanilmasi ek maliyetlerin dogmasina neden olmaktadir.

Hidrojen mevcut durumda gaz olarak kullanilmaktadir. Bu durum ek maliyetlerden dolayi yakit teknolojisini arttirmaktadir.

Bu da maalesef hidrojen yakit teknolojisinin yayginlasmasini buyuk oranda engelliyor.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:27.