IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 11 Mart 2021, 15:20   #1
Standart Titanyum Dioksit Nanopartikul Sentezindeki Son Gelismeler

Antibiyotiklerin yaygin kullanimi, coklu ilaca direncli bakteri turlerinin ortaya cikmasina ve dolayisiyla gida guvenligi ve insan sagligi icin guncel bir endiseye yol acmistir. Yeni antimikrobiyal maddelere olan ilgi, metal oksit nanopartikullerine odaklanmistir. Spesifik olarak, titanyum dioksit (TiO2), fotokatalitik yapisi ve kimyasal olarak kararli, toksIk olmayan, ucuz ve Genel Olarak Guvenli (GRAS) olarak taninmasi nedeniyle cekici bir antimikrobiyal bilesIk olarak kabul edilmistir.
Yapilan cesitli calismalar, bu metal oksidin, hem Gram-pozitif hem de Gram-negatif bakterilerin genis bir yelpazesine karsi mukemmel antifungal ve antibakteriyel ozellikler gosterdigini ortaya cikarmistir. Bu ozellikler, titanyum dioksit nanopartikulleri (TiO2 NP’ler) sentezi ile onemli olcude gelistirildi. TiO2 NP’lerin sentez yollari ve bu nanoyapilarin antimikrobiyal aktivitesi hakkindaki son gelismeler sunulmaktadir. Ayrica, TiO2 NP’ler, Escherichia coli ve Staphylococcus aureus gibi cesitli mikroorganizmalara karsi buyume azalmasi gosteren hidroksil ve superoksit anyon radikalleri gibi serbest radikal uretimi ile guclu oksitleme gucu nedeniyle mikroorganizmalarin inaktivasyonunu destekler.


Bu nanopartikullerin antimikrobiyal etkisinin ana mekanizmalarini anlamak, bu bolumun ikinci ana amaciydi. Escherichia coli ve Staphylococcus aureus gibi. Bu nanopartikullerin antimikrobiyal etkisinin ana mekanizmalarini anlamak, yapilan arastirmalarin ikinci ana amacidir. Escherichia coli ve Staphylococcus aureus gibi. Bu nanopartikullerin antimikrobiyal etkisinin ana mekanizmalarini anlamak, bu bolumun ikinci ana amacidir.
Titanyum Dioksit Nanopartikul Sentezindeki Son GelismelerNanopartikulerin (NP) cevre uzerindeki potansiyel saglik etkisi ve toksisitesi su anda ele alinmasi gereken onemli bir konudur. Cesitli calismalar, sol-jel sentezi ve kimyasal buhar biriktirme gibi kimyasal yontemler kullanilarak geleneksel olarak sentezlenen metal oksit NP’lerin test organizmalari icin farkli seviyelerde toksisite gosterdigini dogrulamistir. Son yillarda arastirmacilar, cevresel surdurulebilirlik ve ekolojik bir gorus, hafif reaksiyon kosullari ve toksIk olmayan onculerle karakterize edilen surecler yoluyla tesvik edilen nanopartikullerin gelistirilmesine vurgu yapmaktadirlar.


Yesil kimyaya ve biyolojik sureclere karsi artan bu duyarlilik nedeniyle, ekolojik surecler su anda toksIk olmayan nanopartikullerin sentezi icin arastirilmaktadir. Bu biyolojik yontemler guvenli, uygun maliyetli, biyouyumlu, toksIk olmayan, surdurulebilir ve cevre dostu surecler olarak kabul edilir Dahasi, kimyasal olarak sentezlenen NP’lerin daha az stabilite sergiledigi ve daha fazla aglomerasyon sergiledigi, bunun sonucunda biyolojik olarak sentezlenmis NP’lerin daha daginik, stabil boyutta ve daha az enerji tuketen proseslerle sonuclandigi aciklanmistir.
“Yesil sentez” olarak da adlandirilan bu biyosentetik yontemler, canli bitki urunleri, bitki ozleri, algler, mantarlar, mayalar bakteriler ve virus icin dogada bulunan cesitli biyolojik kaynaklari kullanir. (NP’lerin sentezi) Bu yontemler arasinda, bitki bazli materyalleri kullanan prosesler, kolayliklari ve guvenlikleri acisindan NP’lerin buyuk olcekli yesil sentezi icin en uygun olarak kabul edilir. Ote yandan, bitki ekstraktinin varliginda metal iyonlarinin indirgenme orani mikroorganizmalara gore cok daha hizlidir ve stabil partikuller saglar.


Bitkiler, fenoller, nitrojen bilesIkleri, terpenoidler ve diger metabolitler gibi arastirmacilar tarafindan oldukca incelenen biyomolekulleri icerir. Bu biyolojik bilesIklerde bulunan hidroksil ve karboksilik gruplarin, yuksek antioksidan aktiviteleri nedeniyle stabilizator ve indirgeme ajanlari olarak gorev yaptigi iyi bilinmektedir. Bu nedenle bitki ozleri, metal oksit nanopartikul sentezi icin en iyi yesil alternatiflerden biri olarak incelenmistir. Son yillarda, TiO 2 nanopartikulleri farkli bitki ozutleri kullanilarak elde edilmis, ancak hepsi antimikrobiyal aktiviteleri icin calisilmamistir.

Bitki Ozleri Kullanilarak TiO 2 NP’lerin Sentezi
Daha iyi ozelliklere sahip TiO 2 NP’ler elde etmek ve biyouyumluluklarini korumak icin bu arastirma alaninda farkli faktorlerin degerlendirilmesi gerekir. Yesil sentezden elde edilen nanopartikullerin daha iyi bir morfolojiye ve daha iyi antimikrobiyal aktiviteye cevrilmis boyuta sahip olabilecegi gosterilmistir. Mobeen ve Sundaram, kimyasal ve yesil sentez yontemiyle titanyum tetraklorur oncusunden TiO 2 NP’ler elde etmislerdir. Kimyasal bazli yontemde sulfurik asit ve amonyum hidroksit kullanildi ve yesil sentezde bu kimyasal reaktifler portakal kabugu ekstresi ile degistirimistir.Titanyum Dioksit Nanopartikul Sentezindeki Son Gelismeler


Dogal ekstrakt kullanilarak elde edilen nanopartikuller, kimyasal yontemle (21.61 nm) sentezlenen nanopartikullere kiyasla iyi tanimlanmis ve daha kucuk bir kristal yapi (yaklasIk 17.30 nm) sundu. Her iki yontem de anataz kristal yapilarla sonuclandi ve antimikrobiyal aktiviteyi degerlendirirken daha cevre dostu NP’ler, kimyasal olarak sentezlenmis nanopartikullere kiyasla Gram pozitif ve Gram negatif bakterilere karsi daha yuksek bakterisidal aktivite ortaya cikarmistir.
Bavanilatha vd. TiO 2 NPs yesil sentezini de ayrintili olarakGlycyrrhiza glabra kok ekstresi. Staphylococcus aureus ve Klebsiella pnomonisine karsi antibakteriyel aktivite arastirilmis ve zebra baligi embriyonik modeli ( Danio rerio ) kullanilarak in vivo toksisite testleri de gerceklestirilmistir. Sonuclar biyouyumluluklarini gostermistir cunku yetiskin baliklarin saglikli embriyolari NP’nin farkli varyasyonlarina ve embriyonik kontrollere gore her embriyonik asamada hicbir ayirt edici malformasyon gozlenmemistir.


Subhapriya ve Gomathipriya, bir Trigonella foenum-graecum yaprak ozutu kullanarak biyosentezlenmis TiO 2 NP’leri elde etmis , kuresel NP’ler elde etmis ve boyutlari 20 ile 90 nm arasinda degismis ve antimikrobiyal aktiviteleri standart disk difuzyon yontemi ile degerlendirilmistir. NP’ler, Yersinia enterocolitica (10,6 mm), Escherichia coli (10,8 mm), Staphylococcus aureus (11,2 mm), Enterococcus faecalis (11,4 mm) ve Streptococcus faecalis’e (11,6 mm) karsi onemli antimikrobiyal aktivite gostermistir. Sonuclar TiO 2 gelistirildigini dogruladi Yeni antimikrobiyal ilaclarin ilerlemesine yol acabilen etkili bir antimikrobiyal ilac olarak NP’ler.
Kuresel TiO 2 NP’ler bitkilerden, ozellikle bir Morinda citrifolia yaprak ozutu uygulanarak ve gelismis hidrotermal yontemle sentezlendi. TiO 2 gelistirildi NP’ler, mukemmel bir yari kuresel bicimde 15 ile 19 nm arasinda bir boyut gosterdi. Ek olarak, antimikrobiyal aktiviteleri Staphylococcus aureus , Escherichia coli, Bacillus subtilis, Pseudomonas aeruginosa, Candida albicans ve Aspergillus niger gibi insan patojenlerine karsi test edildi . TiO 2 NP’ler, esas olarak Gram-pozitif bakterilere karsi ilginc antimikrobiyal aktivite sergiledi.
Bitkilere ek olarak, diger organizmalar hucre ici veya hucre disi duzeyde inorganik bilesIkler uretebilir. Bakteriler, mantarlar ve mayalar dahil olmak uzere mikroorganizmalar araciligiyla TiO 2 NP’lerin sentezi, sentez ve protokollerde toksIk kimyasallarin kullanimindan kacinarak cevre dostu stratejilere yonelik gereksinimleri ve katlanarak artan teknolojik talebi de karsilar. Mikroorganizma tarafindan uretilen metabolitler, NP’lerin sentez performansini iyilestiren biyolojik azaltma, kapatma ve stabilize etme ozellikleri sunar.


Jayaseelan vd. Aeromonas hydrophilia bakterilerinin en bol metabolitlerinden biri olan glisil-L-prolini, TiO 2 sirasinda bir baslik ve stabilize edici ajan olarak hareket eden ana bilesIk olarak belirtmislerdir. NP’lerin yesil sentezi dahasi, metal oksit nanopartikullerinin yesil sentezinde mantarlara olan ilgi son yillarda artmistir. Mantar enzimleri veya metabolitleri de ozunde, karsilik gelen tuzlarindan elemental veya iyonik durum metalleri elde etme potansiyeli sunar Bakteri ve mantardan TiO 2 NP’lerin yesil sentezine dayanan farkli calismalar yapilmistir. Bazilari antimikrobiyal ve antifungal amaclarla sentezlenmis ve hedef mikroorganizmalari da ilan edilmistir.
NP sentezini etkileyen iki onemli faktor, mikroorganizmalarin turu ve kaynaklaridir. Gida endustrisinde yaygin olarak kullanilan bazi mikroorganizmalar, sut urunlerinde ve probiyotik takviye olarak kullanilan bir bakteri olan Lactobacillus ve firincilikta yaygin olarak kullanilan bir maya olan Saccharomyces cerevisiae’dir. Jha vd. TiO 2 NP’leri sentezlemek icin her iki mikroorganizmanin etkinligini arastirmistir. Yogurt ve probiyotik tabletlerden Lactobacillus yoluyla sentez arasindaki bir karsilastirma, farkli NP boyutlariyla sonuclandi: yogurt icin 15–70 nm ve tabletler icin 10–25 nm’lik bir partikul boyutu. Bu fark, bakterilerin safligindan kaynaklaniyordur. Genel olarak TiO 2 Mikroorganizmalar yoluyla NP sentezi, bitkilerden nanopartikullerin sentezine kiyasla endustriyel olarak olceklenebilir olmadigi icin kararli boyutlar saglamamistir.



TiO 2’nin Antimikrobiyal Aktivitesi NP’lerin
Titanyum Dioksit Nanopartikul Sentezindeki Son GelismelerStaphylococcus aureus, Burkholderia cepacia, Pseudomonas aeruginosa, Clostridium difficile, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli, Acinetobacter baumannii, Mycobacterium tuberculosis ve Neisseria gonorrhoeae, gibi bakteriler 40yil sonra insanlarda gorulen ciddi bakteriyel enfeksiyonlardan sorumludur ve ok zararlidirlar. Bu anlamda titanyum dioksit nanopartikuller, calismalari son yillarda ilgi goren antimikrobiyal NP’lerden biridir. Temel cozum antibiyotik, antimikrobiyal ve antifungal ajanlarin kullanilmasidir. Bununla birlikte, son yillarda birkac bakteri susunun bu maddelere karsi direncinde bir artis olmustur ve bu nedenle su anda yeni antimikrobiyal maddeler arayisina buyuk bir ilgi vardir. Antimikrobiyal nanopartikuller, ozellikle metal oksit nanopartikuller gibi yuksek aktiviteleri nedeniyle incelenmistir. TiO 2, yuksek fotokatalitik aktiviteye sahip termal olarak kararli ve biyouyumlu bir kimyasal bilesIktir ve bakteriyel kontaminasyona karsi iyi sonuclar ortaya koymustur.


TiO arasinda antimikrobiyal aktivitesi ayirt baslica faktorler 2 NP morfolojisi, kristal yapisi ve boyutu. López de Dicastillo ve ark. ici bos TiO NP’ler, bu oksidin fotokatalitik yapisi nedeniyle UV-A isigi ile isinlandiklarinda artmistir. Isinlama suresi 20 dakika ile 3 saat arasinda degismistir. 2 nanotupler, spesifik yuzey alaninin iyilestirilmesi sayesinde ilginc antimikrobiyal azalma gosterdi. Bu gercek, titanyum dioksitin dogasi ile aciklanabilir ve etkisinin ana mekanizmalarindan biri, uygun bir dalga boyunda isiga maruz kaldiginda fotokataliz islemi sirasinda yuzeyinde reaktif oksijen turlerinin (ROS) uretilmesidir. Bazi arastirma calismalarinin TiO’nun antimikrobiyal aktivitesini kanitladigini vurgulamak onemlidir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:53.