IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 29 Kasım 2022, 21:48   #1
Standart Kalbin Çalışma Mekanizmasını Biliyor Musunuz?

Kalbin Çalışma Mekanizmasını Biliyor Musunuz?



Kalbin Çalışma Mekanizmasını Biliyor Musunuz?


Kalbin Çalışma Mekanizmasını Biliyor Musunuz?

Kalp, göğüs boşluğu içinde her iki akciğer arasında büyük bir alanı kaplayan, en hayati organımızdır. Temel görevi, günde 9.000 litre kanı, tüm doku ve organlara, dakikada 60-80 vuruş arasında değişen bir hızla vücuda pompalamaktır. Yetişkin bir insan kalbinin büyüklüğü, yaklaşık olarak yumruğunun büyüklüğü ile eşdeğer sayılır. Uzunluğu 12 cm, genişliği 9 cm, arka çapı ise 6 cm. olup, içi boş kas yapısına sahiptir. Erkekte ağırlığı 280-340 gram, kadında 230-280 gram arasındadır.

Kalbin yapısında, kaslar, sinirler, kapakçıklar, kan damarları, koruyucu zar ve kaygan sıvı vardır. Üstte iki kulakçık, altta iki karıncık olmak üzere dört bölmelidir. Kalbin sağ tarafında kirli, sol tarafında temiz kan bulunur. Üstteki odacıklara kulakçık, alttaki odacıklara karıncık denir. Kulakçıklar ile karıncıklar arasında ve karıncıklar ile buradan çıkan damarlar arasında, 4 adet kalp kapağı bulunur. Kalp kapakları, kalp odacıkları içindeki kan akımını doğru şekilde yönlendiren, her kalp atımı ile birlikte açılıp kapanan yapılardır. Üç tip kan damarı vardır. Kan damarları vücuda kan taşımaktan sorumludur. Kalbin sol karıncığından insanın en büyük atardamarı olan ve tüm vücuda oksijenlenmiş kanı taşıyan damarlara atardamar, kanı vücuttan kalbe getiren damarlara, toplardamar denir. Atardamarlarla, toplardamarları birbirine bağlayan ve kanı hücrelere götüren damarlara ise kılcal damarlar adı verilir.

Kalbimiz Nasıl Çalışıyor?

Kalbin kendisine özgü uyarı yaratan ve ileten, kan ve sinirlerden oluşan bir çalışma sistemi vardır. Sürekli kasılıp gevşeyerek çalışır ve ortalama olarak dakikada 70, günde 104.000 ve yılda 38 milyon kez kasılarak, içindeki kanı vücuda pompalar. Kasılma sırasında ilk önce kulakçıklar kasılıp kanı karıncıklara pompalar, daha sonra ise karıncıklar kasılarak kanı kalpten vücuda pompalar. Peki kalbin çalışma döngüsü nasıl gerçekleşmektedir?

Kalbin sağ karıncığından, karbondioksit ve diğer zararlı maddeler bakımından yüklü olan kirli kan, akciğer atardamarıyla çıkar. Akciğerlerdeki kılcal damarlarda kan ile hava değişimi yapılır yani, karbondioksit verilip yerine oksijen alınır. Akciğer toplardamarları, temiz kanı alır. Temiz kan kalbin sol kulakçığına getirilir. Yeniden oksijen yüklenen kan, buradan alt tarafta bulunan büyük pompaya, yani sol karıncığa iletilir. Sol karıncıktaki temiz kan ise, aort ile tüm organ ve dokulara pompalanır. Doku kılcallarıyla madde alışverişi yapılır. Üst ve alt ana toplardamarlar, dokularda oluşan artık maddeleri kirli kan olarak kalbin sağ kulakçığına geri getirir ve döngü yeniden başlar.

Kalp döngüsünde meydana gelen tek bir aksaklık, kişinin yaşam dengesini alt üst edebildiği gibi, hayati tehlikeye neden olmaktadır. Kalp sağlığının bozulduğunu düşündüren belirtiler, ciddiye alınmalıdır. Bir uzmana başvurularak kalp hastalıklarının erken dönemde tedavi edilmesinin önemi büyüktür.

Alıntı
________________

İnsan bütün sıkıntılarını tek başına atlatınca,
kimseye ihtiyaç duymuyor.


Kalbin Çalışma Mekanizmasını Biliyor Musunuz?
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:22.