IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 29 Kasım 2022, 14:44   #1
Standart Transkateter Aort Kapak Değişimi (TAVI)

Transkateter Aort Kapak Değişimi (TAVI)



Transkateter aort kapak replasmanı (TAVR), ciddi aort darlığı (aort kapak açıklığının daralması) olan bazı hastalar için bir tedavi seçeneğidir.



Transkateter Aort Kapak Değişimi (TAVI)Transkateter Aort Kapak Değişimi (TAVI)

Kimler TAVI yaptırabilir?
Tüm hastalara TAVI prosedürü uygun olmayabilir. Aort kapak darlığı olan hastalar, TAVI’nin iyi bir tedavi seçeneği olup olmadığını anlamak kardiyoloji ve kalp damar cerrahlarının oluşturduğu ekipile kapsamlı bir değerlendirmeye sahip olmalıdır. Tıbbi tedavi, TAVI veya cerrahi aort kapak değişiminin sizin için en iyi seçenek olup olmadığını belirlemek önemlidir. Karar hem klinik hem de anatomik faktörlere dayanmaktadır.

Transkateter Aort Kapak Değişimi değerlendirme süreci
TAVI Ekibi tarafından incelenmek üzere kayıtların gönderilmesi.

TAVI için olası bir aday olduğunuzu düşünüyorsanız, bir cerrah ve kardiyolog ile bir dizi test için randevu alacaksınız. TAVI geleneksel cerrahiden daha az invaziv olsa da TAVI’nin önemli bir kalp prosedürü olduğunu anlamak önemlidir. Prosedürün bireysel göreceli riskleri ve faydaları hakkında bilgileneceksiniz.
TAVI değerlendirmesindeki son adım, tıbbi ekip tarafından tıbbi kayıtlarınızın, test sonuçlarınızın ve sağlığınızla ilgili diğer bilgilerin nihai bir incelemesidir. TAVI’ın sizin için en iyi tedavi seçeneği olup olmadığını belirleyeceklerdir.


Prosedür Detayları


Transkateter Aort Kapak Değişimi (TAVI)


İşlemden önce ne olur?
İşleme hazırlanmanız yaklaşık bir saat sürecektir. Prosedürün kendisi yaklaşık bir saat sürer. Bu süre boyunca, kalp içerisinie yerleştirilen bir tel, kapak yerine yerleştirilirken doktorun kalp atış hızınızı kontrol etmesine izin verecektir. Kalp ritminizle ilgili herhangi bir endişe varsa, tel bir gün veya daha uzun süre yerinde kalabilmektedir.

İşlem sırasında ne olur?
Aort kapağınız, hayvan dokusundan (biyolojik) yapılmış bir kapakla değiştirilecektir. Kapak dokusumetal bir çerçeve ile desteklenmiştir. Metal çerçeveye rağmen kan sulandırıcı ilaç almanızı gerekmez. Ancak, halihazırda bir kan sulandırıcı kullanıyorsanız, almaya devam etmeniz gerekecektir.

Yeni kapak bir kateter kullanılarak yerine yerleştirilir. Bu, hastalıklı aort kapağına yönlendirilen uzun ince bir tüptür. Kapak, kateter yoluyla gönderilir ve ardından yerine sabitlenir.

Kapak yerleştirildikten sonra doktorunuz çalıştığından emin olacaktır. Ardından kateter çıkarılır ve insizyon yeri kapatılır.

TAVI girişimlerinin yaklaşım türleri nelerdir?
Yeni kapağı implante etmenin birkaç yolu vardır. Hangi yaklaşımın sizin için en iyi olduğuna doktorunuz karar verecek ve aşağıda açıklananlar dışındaki yaklaşımlardan bahsedebilir.

Transkateter Aort Kapak Değişimi (TAVI)

Transfemoral Yaklaşım
Uyluğunuzun (kasık) üst kısmındaki deride küçük bir kesi ile transfemoral bir yaklaşım yapılır ve kateter femoral arterinize girer. Doktor, yeni kapağı kateterden hastalıklı kapağa yönlendirmek için bir boya ve özel bir X-ışını (floroskopi) kullanır. Prosedür bilinçli sedasyon kullanılarak yapılır. Bu en yaygın kullanılan yaklaşımdır. TAVI hastalarının yaklaşık %90’ında transfemoral prosedür uygulanır.

Transapikal Yaklaşım
Transapikal yaklaşım, kaburgalar arasında 10 cm’lik bir kesi ile yapılır. Yeni kapak, insizyondan sokulur ve doğrudan hastalıklı aort kapağının içine yerleştirilir. Cerrah, yeni kapağı hastalıklı kapakçığa yönlendirmek için bir boya ve özel bir X-ışını (floroskopi) kullanır. Prosedür genel anestezi kullanılarak yapılır.

Direkt Aortik Yaklaşım
Direkt aortik yaklaşım, göğüs kemiğinin üst kısmında “J” şeklinde bir kesi ile yapılır. Kateter aorta yönlendirilir ve kapak yerine konur. İşlem genel anestezi altında yapılır.

Subklavyen Yaklaşım
Subklavyen yaklaşım, omzunuzun yakınındaki küçük bir kesi ile yapılır ve kateter subklavyen arterinizden gönderilir. Yeni kapak atardamardan aorta doğru yönlendirilir ve yerine yerleştirilir. Bu prosedür genel anestezi veya bilinçli sedasyon ile yapılabilir.

TAVI kapak çeşitleri nelerdir?
Medtronic ve Edwards en sık kullanılan TAVI protez kapaklarıdır. Ancak doktorunuz sizin için uygun olabilecek diğer kapak türleri hakkında sizinle konuşabilir.

Medtronic Evolutr self expandable

Transkateter Aort Kapak Değişimi (TAVI)

Edwards Sapien

Transkateter Aort Kapak Değişimi (TAVI)

Eski yapay kapak içerisine (valve in valve) TAVI
Daha öncesinde açık cerrahi ile aort kapak veya mitral kapak replasmanı olan hastalarda ameliyattan 10 ila 20 yıl sonra kapak dejenerasyonu gelişebilir. Bu hastalar tekrar ameliyat olabilir veya eski kapak içerisine “valve in valve” (kapak içi kapak) diye adlandırılan prosedürü olabilir. Kapak içi kapak prosedürü, yeni kapağın (aort veya mitral) transkateter yaklaşım kullanılarak eskisine yerleştirilmesini içerir. Aşağıdaki durumlarda kapak içi kapak prosedürüuygulanabilir:

Eski kapağınız biyolojik kapakla değiştirilmiş ise
Eski kapak açıklığınız, bir transkateter kapağı desteklemek için uygun boyutlarda ise
Açık kalp ameliyatı için yüksek risk altındaysanız
Açık kalp cerrahisi tamir ya da değiştirilmesi gereken başka bir kapak hastalığınız yok ise
prosedür ne kadar sürer?
Prosedüre hazırlanmanız yaklaşık bir saat sürecektir. Prosedürün kendisi de yaklaşık bir saat sürer.

İşlemden sonra ne olur?
TAVI olan birçok hasta, işlemin yapıldığı gün veya ertesi gün eve gidebilir. TAVI işleminizi bir göğüs kesisi ile yaptırdıysanız, işleminizden sonra birkaç gün hastanede kalmanız gerekecektir.

TAVI işleminden sonra nasıl hissedeceğim?
Kesi yerlerinde biraz ağrı/rahatsızlık hissedebilirsiniz. Hemşireniz ağrınızı takip edecek ve rahatlamanıza yardımcı olacaktır. İşlemden sonra hala bazı semptomlarınız olabilir. Sahip olabileceğiniz diğer tıbbi problemler nedeniyle semptomların iyileşmesi ve kaybolması biraz zaman alabilir .

Takip
TAVI işleminden sonra doktorunuz tarafından takip edilmeniz çok önemlidir. İşlemden bir hafta sonra kardiyoloğunuzu görmeniz ve işlemden sonraki bir ay içinde eko EKO yapılmasıgerekecektir. İşlemden 6 ay sonra ve yeni kapağınız takıldıktan 1 yıl sonra (veya kardiyoloğunuzun tavsiyesine bağlı olarak daha erken) tekrar randevu almanız gerekecektir.

Kalp-Sağlıklı Bir Yaşam Tarzının Önemi
TAVI işleminizden en iyi sonuçları almak için, kalp-sağlıklı bir yaşam tarzı yaşamayı amaç edinmelisiniz. Sağlık ekibiniz hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olabilir, ancak ilaçlarınızı reçete edildiği şekilde almak, diyetinizde değişiklik yapmak, sigarayı bırakmak, düzenli egzersiz yapmak, takip randevularınızı tutmak ve tedavinizin aktif bir üyesi olmak size kalmıştır.

Yeni kapağın ömrü ne kadar?
Transkateter kalp kapakçığı, normal bir kapakçık gibi çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Ömrü 10-15 yıl sürebilir, ancak bu hastadan hastaya değişebilir. Kapağın gerektiği gibi çalıştığından emin olmak ve herhangi bir sorun veya dejenerasyon olup olmadığını kontrol etmek için her takip ziyaretinde bir ultrason (ekokardiyogram) kullanılarak Kapağınız kontrol edilecektir.

TAVI işleminden sonra Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) yaptırabilir miyim?
Yeni kapağınız metal bir stent ile çevrilidir. TAVI işleminizden sonra kapağınız hakkında bilgi içeren bir cep kimlik kartı alacaksınız. Lütfen bu kartı her zaman yanınızda taşıyın ve MR çektirmeden önce doktorunuza, hemşirenize veya radyoloji teknisyeninize gösterin.

Alıntı
________________

İnsan bütün sıkıntılarını tek başına atlatınca,
kimseye ihtiyaç duymuyor.


Transkateter Aort Kapak Değişimi (TAVI)
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:42.