IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 29 Kasım 2022, 14:13   #1
Standart Kalp Yetersizliği

Kalp Yetersizliği


Kalp Yetersizliği


Kalp yetersizliği, kalbin gereken şekilde kan pompalayamadığı bir durumdur. Kalp vücuda kan pompalayan bir kastır. Çeşitli nedenlerle kalp kası zarar gördüğünde yeteri kadar güçle içine kan doldurup, vücudun geri kalanına kan gönderemez. "Kalp yetmezliği" kalbin durduğunu ya da çalışmayı durdurmak üzere olduğu anlamına gelmez. Ancak, tıbbi bakım gerektiren ciddi bir durumdur.

Kalp yetersizliği, her iki tarafını da etkileyebileceği gibi, sağ ya da sol kalp yetersizliği şeklinde tek taraflı da görülebilir. Kalbin akciğerlere yeterince kan pompalayamadığı durum sağ kalp yetersizliği, kalbin vücuda yeterince temiz kan pompalayamadığı durum ise sol kalp yetersizliği olarak adlandırılır.

Nedenleri;
Kalp kasına zarar veren veya çalışmasını zorlaştıran koşullar kalp yetmezliğine neden olabilir. Kalp yetmezliğinin en sık görülen nedenleri koroner arter hastalığı (KAH), kalp krizi, yüksek tansiyon ve diyabettir.

Kalp yetmezliğine yol açabilecek diğer hastalıklar ve durumlar şunlardır:

Kalp Kapağı Hastalıkları
Doğumsal (Konjenital) Kalp Hastalıkları
Kalp Kası Hastalıkları
Bazı Enfeksiyonlar
Kronik Böbrek ve Akciğer Hastalıkları
Aritmiler
Obstrüktif Uyku Apnesi
Belirtiler;
Kalp yetersizliğinde en yaygın görülen belirtiler nefes darlığı ve yorgunluktur. Bazı hastalarda çarpıntı ve baş dönmesi de belirtiler arasındadır. Kalp yetersizliğinde ayrıca ayaklarda, bacaklarda ve bazen karında şişme gibi semptomlar görülür. Bu belirtiler vücutta sıvı birikiminden kaynaklanırlar. Bu sıvı birikimi ayrıca ani kilo değişimlerine, gece sık idrara çıkmaya, öksürüğe neden olur.
Kalp kası daha da zayıfladıkça belirtiler artar. Kalp yetersizliği ilerlediğinde istirahat halinde bile nefes darlığı görülebilir.

Teşhis;
Kalp yetersizliğinin teşhisi için doktor tarafından şu testler istenebilir;

Elektrokardiyografi (EKG)
Ekokardiyografi (EKO)
Kan Testleri
EFOR Testi
Göğüs Röntgeni
Anjiyografi
Myokard Sintigrafisi
Tedavi Yöntemleri
Kalp yetersizliğinde erken teşhis ve tedavi, kişilerin daha uzun ve daha aktif bir yaşama sahip olabilmesi açısından önemlidir. Kalp yetersizliğinde öncelikle, buna neden olan durum tespit edilerek, tedavisi yapılmalıdır. Örneğin, hastada koroner arter hastalığı, diyabet, hipertansiyon, ritim bozukluğu, gibi hastalıklar varsa öncelikle bunların tedavisi yapılarak kontrol altına alınmalıdır. Böylece kalp yetersizliğinin ilerlemesi üzerindeki etkileri önlenmiş olur.

Kalp yetersizliği hastalarında sıklıkla görülen, vücuttaki ödem oluşumunun neden olduğu semptomlar için ilaç tedavisi düzenlenir. İlaçlarla, aynı zamanda kalp kasının kasılma gücünün arttırılması hedeflenir.

Kalbin pompalama yeteneğinin önemli ölçüde azalmış olduğu hastalarda çoğunlukla kardiyak resenkronizasyon terapisi olarak adlandırılan kalp pili yerleştirilmesi uygulanır.

Alıntı
________________

İnsan bütün sıkıntılarını tek başına atlatınca,
kimseye ihtiyaç duymuyor.


Kalp Yetersizliği
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:00.