IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 18 Şubat 2020, 13:15   #1
Standart Vulvovajinit Vajinal Akinti

Vulvovajinit eriskin kadinlarin onemli vajinal enfeksiyonlarindan biridir. Eriskin kadinda vajinal enfeksiyonlar en sIk Vulvovajinal kandidiyaz (%20-25), bakteriyal vajinoz (%30-45) ve trikomoniyaz (%15-20) formlarinda karsimiza cikar.

Bunun disinda daha az sIklikla toksIk sok sendromlu kadinlarda Staphylococcus aureus'a bagli ulseratif vajenit, klindamisin kullanimina bagli deskuamatif inflamatuar vajenit, grup A streptokokal vajenit ve Insan Immun Yetmezlik Sendromu (Human Immundeficiency virus - HIV) enfeksiyonu ile iliskili olan idiyopatik vulvovajnal ulserasyonlari icerir.

Cogu vulvovajinal enfeksiyonlu kadinlarda gercek bir enfeksiyon veya inflamasyon bulgulari ile uyumlu olmayan bir vajinal akinti oldugu ogrenilir.
Yine de, bir vajinal akinti varliginda bakteriyel vajinoz veya trikomoniyaz akla gelmelidir.
Akinti miktarinda fazlalik, kotu koku ve sarimsi renk bu durumlarin bir veya her ikisi ile birlikte olabilir.
N.gonorrhoeae veya C.trachomatis servikal enfeksiyonu, artmis vaginal akinti ve kotu koku meydana getirir.
Ancak servisitte, trikomoniyazda oldugu gibi bol notrofil icerigi nedeniyle vajinal sivi rengi sari renklidir.
Bu nedenle yalnizca vajinal icerik ve sivinin rengi etken patojen hakkinda dogru bir karar verebilmek icin yeterli degildir.
Genital herpes veya vulvovajinal kandidiyaz gibi vulvar patolojiler vulvada kasinti, yanma ve irritasyonu ya da eksternal dizuri veya vulvar disparoniye neden olur.
Vulvovajinit Nedir
Vulvovajinitte tani acisindan yol gosterici olan cesitli semptom ve bulgular arasinda vajinal akinti, vajinal kasinti ve agrili cinsel iliski yer almaktadir. Mikroskopik muayenede hareketli trikomonaslar ve "Clue hucreler" gorulebilir.

Bu mikroskopik gorunum etkenin Gardnella vaginalis oldugu vulvovajinit tablolari icin onemli bir gostergedir. Bunun disinda potasyum hidroksit (KOH) preparasyonlarinda maya ya da psodohif yapisinda Candidalar gorulebilir. Trikomoniyaz ve bakteriyal vajinozda pozitif whiff testi ve vajinal sivi pH'sinin 4.5'in uzerinde olmasi tani acisindan yolgostercidir.

Vulvovajinal kandidiyazli hastalar cogu kez yogun perivajinal kasinti veya yanma hissinden yakinirlar.
Vajinal akinti, klasIk olarak kokusuz olan ve vajinal duvara yapismis kalin, beyaz bir suzme peynir yapisina sahiptir.
Genital herpes de kandidiyaza bagli fissurlerle karisabilen lezyonlarla birlikte benzer semptomlara yol acabilir.
Vulvovajinal kandidiyaz bulgulari vulvar eritem, odem, fissurler ve duyarliliktir.
Eksternal vajinal akintinin bulundugu durumda, dizuri onemli bir yakinma sebebi olabilir.
Olgularda labial eritem ve odem, linear perianal fissur, ekskoriasyon ve pustulopapuler perianal dermatit cogu kez karsilasilan diger sorunlardir.
Normal bir vajinal Ph 4-4.5'tur.
Kandida vulvovajinitinde KOH ile muamele edilen vajinal akinti yaymasinda tomurcuklanan maya veya psodohifler taniyi saglayabilir.
Lor Peyniri Gorunumunde Vajinal Akinti
Kandidiyazda az miktardaki beyaz renkli vajinal akinti bazen pamukcuk veya vajinal mukozaya gevsek bir sekilde tutunmus lor peyniri kumecikleri gorunumunde olabilir.

Renk beyaz veya kirli beyaz-sari renktedir. Semptomatik vulvovajinal kandidiyaz olgularinin hemen hemen tamaminda etken muhtemelen vajinal veya intestinal sistemde kolonize olmus endojen C.albicans'dir. Vulvovajinal kandidiyaz tanisi %10 KOH veya serum fizyolojikle muamele edilmis vajinal akintinin mikroskopik incelenmesinde psodohif veya hiflerin gosterilmesi veya Gram boyama ile konur.

Mikroskopik inceleme kulturden daha az sensitif olmasina karsin, semptomlarla iliskilindirildiginde oldukca yol gostericidir. Orneklerin KOH ile test edilmesi bazen taniyi koymada yeterli olmayabilir. Potasyum hidroksit testi negatif bir olguda kandidiyazin klinik suphesi fazla oldugu durumda tani icin kultur yontemlerine basvurulmali ve kandidalar uygun sartlarda uretilmeye calisilmalidir.

Bakteriyel vajinoz tanisi icin asagidaki dort kriterden en az ucunun bulunmasi gerekmektedir. Bunlar Amsel kriterleri olarak tanimlanir ;

Miktari artmis beyaz vajinal akinti,
Vajinal pH'in 4.5'un uzerinde olmasi,
Vajinal sekresyonlarin %10 KOH ile karistirilmasindan hemen sonra olusan balik kokusu (trimethylamine gibi ucucu aminlere bagli)
Vajinal sekresyonlarin 1:1 serum fizyolojikle sulandirilarak hazirlanmis taze preparatlarinin mikroskopik incelenmesinde "Clue hucreleri" nin (kokobasillerle kaplanan vajinal epitelyum hucrelerin sinirlari belirsiz granuler gorunum almasi) bulunmasi,
Bakteriyel vajinozda pH'in 4.5'un uzerinde olmasi ve trimethylamine taramasini kolaylastiran yeni bir kart test ve bu sendromla iliskili enzim proline aminopeptidazi gosteren yeni bir test de gelistirilmis ve kullanima girmistir.

Vajinal Akintinin Sebepleri
Alteratif olarak vajinal akintinin Gram boyama ile incelenmesinde Nugent skorlamasi gelistirilmistir. Genis gram pozitif basillerin (laktobasil) bulunmamasi veya sayisinda azalma, kucuk gram negatif veya gram degisken basillerin (Gardnella ve anaerob basiller) ve kivrik gram negatif basillerin (Mobiluncus) varligi esasina duyarli skorlamada 7-10'luk skor bakteriyel vajinoz tanisinda oldukca yuksek duyarlilik ve ozgulluge sahiptir.

Vajinal akintisi olmayan cogu kadin normal vajinal florasinda bulunduklarindan, G.vaginalis, genital mikoplazmalar veya anaerob bakterilerin izolasyonuna yonelik cabalarin bakteriyel vajinoz tanisi acisindan katkisi yoktur.
Trikomoniyazli hastalar genel olarak bol miktarda ince, kopuklu, gri-yesil veya gri pis kokulu vajinal akinti ile basvururlar.
Enfekte kadinlarda vajinal agri ve agrili cinsel iliski en sIk basvuru nedenleri arasinda yeralir.
Bununla birlikte asmeptomatik olgular da oldukca fazladir.
Vajinal Akinti Nedir
Trikomoniyazli hastalardan vajinal muayene bulgular tanisal onem tasimaktadir. Muyanede vajinal akinti ve ekzoservikal epitelyumda artmis vaskularite ve petesi olusumu ile birlikte odemli ve eritemli bir gorunumle karsilasilir.

Bu gorunum cok kez trikomoniyazin "cilek gorunumlu serviksi" olarak ifade edilmektedir. Bakteriyel Vajinozlu hastalar genellikle gri-beyaz renkli, ince ve homojen hafif artmis pis kokulu vajinal akintidan yakinirlar. Kasinti ve vulvar inflamasyon dikkate deger bicimde olgularin cogunda bulunmamaktadir.Vajinal pH, genellikle 5.0'in uzerindedir. Vajinal akinti iceriginde bol miktarda lokosit bulunabilir.

Karekteristik balik kokusu vajinal sivi %10 KOH ile karistirildigi zaman meydana gelmektedir.
Bu pozitif whiff testi olarak adlandirilmakta ve alkalen bir pH'da aromatik aminlerin buharlasmasi sonucu ortaya cikmaktadir.
Vajinal sivinin taze hazirlanmis lamlarda veya gram boyamasinda kokobasiller ile ortulmus vajinal epiteliyal hucreler gorulur.
Bu karakteristik epitelyal hucreler clue hucreleri olarak adlandirilmaktadir.
Trikomoniyazin dogrulanmasi amaciyla taze yaymalarda motil armut seklinde trikomonaslarin gorulmesi gerekmektedir.
Ancak bu yontem olgularin yalnizca %50-70'i icin gecerlidir.
Yuksek vajinal pH'li hastalarda artmis lokosit sayisi ve taze hazirlanmis preparatlarda motil trikomonaslarin veya clue hucrelerin bulunmamasi durumunda Trikomonas vaginalis tanisi icin kultur yontemlerine basvurulmalidir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 03 Ekim 2022, 03:01   #2
Standart

birden cok sebebi var yani hmm

________________

No MoRe DramA
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:17.