IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


IRC Dünyasından Röportajlar IRC Dünyası üzerinde görev almış, tanınmış kişilerle yapılan röportaj ve söyleşileri bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

87Beğeni(ler)


 
 
Seçenekler Stil
Alt 21 Şubat 2022, 13:51   #1
Standart Coder SuLh İle Röportajımız

Coder SuLh İle Röportajımız


ZeyNa : Merhaba @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] , röportaj teklifimi kabul ettiğin için teşekkür ederim. Nasılsın öncelikle ?

SuLh : Merhaba ZeyNa, ben teşekkür ederim. İyiyim sen nasılsın?

ZeyNa : Bende iyiyim çok teşekkür ederim. Okurlarımız için biraz kendinden bahseder misin SuLh kimdir? Ne iş yapar?

SuLh : Elbette. Adı Enes, Gaziosmanpaşa doğumlu, Bayrampaşalı, aslen Erzurumlu, yıllarca Karadeniz'de yaşamış nereli olduğu belli olmayan, ufak bir ailenin son ferdidir SuLh. Asıl mesleğim finans sektörü ancak gerek ek iş, gerek hobi olarak yazılım hayatımı da sürdürüyorum.

ZeyNa : Memnun olduk SuLh, oldukça karışık geldi. Şu an Istanbul'dasın sanırım. Peki IRC/d ile tanışman nasıl oldu? Kaç senedir sanaldasın?

SuLh : Ben de memnun oldum. Evet İstanbul'dayım. IRC ile aslında tanışmam geç ve garip oldu. Liseye yeni başladığım sıralarda, yine bilgisayarı kurcalayıp bozuyor, format atıyordum. Okul değişikliği nedeniyle dersler biraz geç oluyordu ben de geç saatlere kadar pc başındaydım. O sıralar bir İnternetten TV izleme programı var, yazılımı inceleyip sürekli yapımcısına meraklı sorular soruyordum. O Tv programının içinde bir radyo bölümü vardı. Belki birçoğunuz bilirsiniz, @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yayın yapıyordu. Onların yayınına katıla katıla baya yakın olmuştuk. Sonra IRC içerisinde yayın yaptıklarını söylemişlerdi ben de girmeye başlamıştım. Sene 2010 civarlarıydı yanlış hatırlamıyorsam.

ZeyNa : Evet oldukça garip ama bir okadar da güzel bir başlangıç hikayesi olmuş. Bomerang ve Aborjin de forumda bu arada kendisine selamlar olsun burdan. O program sayesinde yazılıma merak sarmışsın, sonrasında da gerisi gelmiş anladığım kadarıyla. Peki seni yormuyor mu yazılım yapmak, kodlar vs?

SuLh : Aksine dinlendiriyor diyebilirim. Sürekli yeni programlama dilleri, yeni yapılar ile tanışmak ve ortaya bir şeyler koymak ve böylesine keyif aldığın bir şeyle ekmek kazanmak insanı mutlu ediyor.

ZeyNa : Keyif alarak yapıyorsun ne mutlu, severek yaptığı her iş insanı mutlu eder zaten. Peki daha önce hangi sunucularda ne gibi departmanlarda görev aldın?

SuLh : Benim öyle derin bir IRC geçmişim yok, 10-11 sene evvel Geveze.org'da php ile ilgilendiğim dönemlerde Web adminliği ve senin de bildiğin üzere 2012 den itibaren sadece Esohbet üzerinde Teknik Adminlik ve yazılım geliştirme üzerine görev almıştım. IRC'de pek sohbet eden biri değilim. Daha çok yazılım kısmıyla bağımsız olarak ilgileniyorum diyebilirim. Forumlar üzerinde mIRC Scripting bölümlerin de, bir tane büyük sunucunun mirchelpi ve büyük bir yabancı sunucunun mirc bölümünde destek veriyorum.

ZeyNa : Şu an gözümde canlandı koskoca mazi diyebilirim. Evet seninle ESohbet.Net'te tanışmıştık, uzun yıllar olmuş.Forum üzerinden yaptığın çalışmalara da şahit oluyorum gayet başarılısın bu konuda tebrik ediyorum. Peki SuLh, Coder'lık maceran nasıl başladı? Bi yetenek işi mi? Nasıl fark ettin bu konudaki yeteneğini?

SuLh : Bu yetenekten ziyade merak işi bence. Çocukken işletim sistemlerini sürekli kurcalardım, daha sonra dediğim gibi lise yıllarında tv izleme programları, dizi siteleri gibi sitelerin nasıl yapıldığına merak salmıştım. Hatta kendi dizi izleme sitemi falan açmıştım tabii kapatıldı, illegalmiş .) Lise sondan itibaren harçlık çıkarma amacıyla ufak tefek kodlar yazardım. Sonra üniversitede çok uzun vakitler uğraşmaya başlayınca yan meslek haline getirdim diyebilirim.

ZeyNa : Bu merak çocukluktan itibaren başlıyor yani, temelin sağlam olmuş. Normalde çocukken çok daha başka şeylere merak salar insanlar. Umarım ki çok daha iyi yerlere gelirsin SuLh, peki bizleri bekleyen sürpriz programlar , yeni kod projeleri var mı?

SuLh : Dileyen dilediği yaşta başlayabilir, ama meraklı olmalı ve gerçekten irdelemeli. Bunun kolay bi yolu yok, uğraşmalısınız. mIRC kısmına yakın zamanda Alpha botunun yenilikleriyle devam etmiştik sevgili @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ile birlikte, ekstra olarak IRC'den çok sesli sohbet ve okey siteleri için projelerim var. mIRC kısmında her zamanki gibi diğer dillerle entegre etmeli fikirler var kafamda. Boş vakit oldukça onlara devam etmeyi düşünüyorum, sesli sohbet veya okey siteleri olanlar takip edebilir bir, iki ay içinde. Tabii ki bitmeden herhangi bir projeyi söylemem doğru olmaz. Kendim için de bu aralar bir sosyal medya siteleri için api projeler oluşturuyorum.

ZeyNa : Tabi ki, içeriği belirtmeden bizi bekleyen yeniliklerin müjdesini vermiş olalım burdan. İlgili olanlar takipte kalsın. Yoğun bi dönemdesin anlaşılan ama eminim ki güzel işler çıkacak ortaya, kolaylıklar dilerim. SuLh sende biliyorsun ki, ortalıkta lamer olarak gezen bi dünya insan var. Bu lamerlerin sunucuların düzenini bozmak için gerçekleştirdiği saldırılara ne gibi önlemler alıyorsunuz?

SuLh : Güvenlik IRC'nin yıllar yılı kanayan yarasıydı ne yazık ki. Ancak artık kendi yazdığım güvenlik botları dahil neredeyse tüm piyasa lamerlerin kaynaklarıyla onları vurmuş durumda diyebilirim. Bunun için birçok method geliştirildi, Db üzerinden kontrol, cihaz korumaları, yeni çıkan unreal sürümlerindeki güvenlik önlemleri vs. Artık lamerlerin pek bir önemi kalmadı diyebiliriz.

ZeyNa : İşte buna sevindim. Umarım ki dediğin gibi alınan güvenlik önlemleri lamerleri yıldırır. IRC/d dünyası rahatlar biraz.Peki sen IRC'deki değişimlerden memnun musun? Başka ne tür değişimler yapılabilir?

SuLh : Aslında memnun olup olmamak bi şeyi değiştirmeyecek. Maalesef artık eski chat tarzının bir önemi kalmadı, tüketim hızla büyüyor ve insanlar artık sadece yazıyla yetinmiyor. Görsel, ses, video sosyalleşme de önemli yere sahip ve bu da IRC'nin doğasıyla uyuşmuyor. Anonimliğiyle güzel IRC ve ne yazık ki anonim olması insanların ilgisini çekmiyor, en basitinden forumlar çok daha fazla aktif kullanılıyor. Yapılabilecek en büyük değişiklik, biraz modernize edilmesi.

ZeyNa : Evet çok haklısın bu konuda. Sadece yazışmakla olmuyor artık, zamanla dediğin gibi bir modernleşme olabilir belki. Bekleyip göreceğiz.. Sevgili SuLh sana başarılı bulduğun, projelerini beğendiğin coderları sormak istiyorum. Var mı aklında bi kaç isim?

SuLh : İsim vermek işin zor kısmı cidden. Hepsi kendi alanlarında iyiler bence. Sadece @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ile ortak yaptığım projeler ve bilgi alışverişlerim çoktu bir zamanlar. Bakış açısı ve stil olarak @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 'ı beğeniyorum ayrıca.

ZeyNa : Evet hepsinin bi emeği var, bazılarına forumda şahit oluyorum. İlgi alanım olmasa da, pek anlamasam da büyük emekler var ortada. Hepsine teşekkür ederiz. Peki bu röportajı okuyacak üyelere ve IRC tutkunlarına söylemek istediğin şeyler var mı?

SuLh : Bu çok ciddi röportajı buraya kadar okumuşlarsa bence hayatta her şeyi yapabilirler sfkjsdf
Şaka bir yana, umarım hayatta her şey istediğiniz gibi gider, sevgiyle kalın.

ZeyNa : Çokta ciddi bir röportaj olduğunu düşünmüyorum ya, okuyacaklardır hem. Okurlar benim röportajlarımı hep, kendimi böyle teselli ediyorum her zaman için :)
Zaten röportajımızın sonuna geldik SuLh, son olarak senden IRCRehberi.Net hakkındaki düşüncelerini almak istiyorum.

SuLh : Başarılı yapıyorsun işini, ben işin şakasındayım. IR hakkındaki en net düşüncem kitlesinin kaliteli olması, diğer şeylerle pek ilgilenmiyorum zaten. Yeteri kadar özeni verdiğiniz de her yer şık görünmeye başlar, çok şıksınız. Başarılarınızın devamını diliyorum.

ZeyNa : Röportajlarımı başarılı bulmana sevindim, hem kendi adıma hemde IRCRehberi.Net hakkındaki düşüncelerin adına teşekkür ederim. Benim için oldukça keyifli bir röportaj oldu SuLh, ayırdığın zaman ve samimi cevapların içinde ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum. Seni her daim aramızda ve çok daha iyi yerlerde görmek dileğiyle. Hoşçakal..

SuLh : Teşekkür ederim, hoşçakalın.
 
Alt 21 Şubat 2022, 13:54   #2
Mix
★ GeneraL ★
Mix - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] & @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] güzel röportaj olmuş. Emeğinize sağlık.
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] size de başarılar dilerim.

 
Alt 21 Şubat 2022, 13:57   #3
Emektar
GuPSe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Okudum
Emeklerinize saglik güze bi sekilde bitmis röportaj .))

 
Alt 21 Şubat 2022, 14:09   #4
Hayat Çok Kısa
Sihirbaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğinize sağlık

 
Alt 21 Şubat 2022, 14:12   #5
Sim
civciv~🐥
Sim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim cok güzel bi röportaj olmus. emeginize saglik
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] basarilariniz daim olsun.

Yeteri kadar özeni verdiğiniz de her yer şık görünmeye başlar, çok şıksınız.

katiliyorum

________________

Hope. . . ✨
 
Alt 21 Şubat 2022, 14:13   #6
Emektar
Murat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Emeğine Yüreğine sağlık Guzel Bi Söyleşi Olmuş
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Sizide Tebrik ederim Bașarılarınızın Devamını Dilerim

 
Alt 21 Şubat 2022, 14:19   #7
SendikaLı
MarjinaL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Akıcı Ve Aydınlatıcı Bu Ropörtaj için teşekkür edıyoruz.Emeğine Sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] .. @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Sizede bundan sonraki çalışma hayatınızda başarılar dılerım.Düşündüğünüz projelerın gercekleşmesi dileği ile.

________________

𝗟𝗼𝘃𝗲 𝘁𝗵𝗲 𝗹𝗶𝗳𝗲 𝘆𝗼𝘂 𝗹𝗶𝘃𝗲. 𝗟𝗶𝘃𝗲 𝘁𝗵𝗲 𝗹𝗶𝗳𝗲 𝘆𝗼𝘂 𝗹𝗼𝘃𝗲.

Coder SuLh İle Röportajımız
 
Alt 21 Şubat 2022, 14:24   #8
소망
Chelt - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Eski yüzleri görmek güzel. Emeğine sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

________________

Some souls are familiar with each other from before
Because he was him, and I was me.
하칸
친구


 
Alt 21 Şubat 2022, 14:51   #9
Cumhuriyet Kadını
Reyhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğine sağlık ZeyNa'cim yine çok güzel bir röportaj olmuş
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] seni tanımak da güzel oldu. Biz her zaman çok şıkız

________________

bazen insanlar iyilesmek istemez.
cünkü ,
icindeki acı sevdiklerinin son hatirasidir..


per aspera ad astra ✨
 
Alt 21 Şubat 2022, 15:06   #10
Özel Üye
Lareina - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

emeğine sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] keyifli ve güzel bir röportaj olmuş.
. @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bey başarılar dilerim ^^

________________

“Size kafamda bir hüküm giydirmedim bayım. çünkü benim kafamda cezanız idamdı. ama sizden kafamda dahi öldüremeyecek kadar nefret ediyordum. Çünkü ölüler kokardı ve zihnimde ölünüzün kokusunu dahi istemiyorum...”
 


Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:48.