IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


IR Sözlük Kelime anlamını aradığınız tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 24 Mayıs 2021, 20:25   #1
Standart Sürü psikolojisi

Psikoloji biliminde, bir koşul dizisi üzerine temellenmiş belirli inançların, bir grupta, bir toplulukta veya bir kitle arasında yayılması olarak tanımlanır. Burada esas olan, bireyler tarafından söz konusu inancın doğruluğunun veya gerçekleşme olasılığının kabul görüşünün, geniş kitlelerin ona inanmış olmasına bağlı olmasıdır. Övülene ve popüler olana yönelme, genel kabul gören düşünceleri benimseme, çoğunluğa göre hareket etme eğilimidir. Bu yönelimle çoğunluğa eşlik edenlerde, kolektif katılımın ve çoğunlukçu kabullerin inançlara daha ağır basması söz konusudur. Bu davranış, çoğunluğun savunduğu görüşün yanlış olduğu bilinse bile gerçekleştirilir. Sürü psikolojisinin ingilizce karşılığı "bandwagon effect" yani bandwagon etkisidir.

Koyunlar üzerinden örnek gösterildiği için "koyun psikolojisi" olarak da adlandırılan sürü psikolojisi, ekolojik ve biyolojik bakımdan sürüler hâlinde yaşayan canlıların hayatta kalma şanslarını arttıran bir durumdur. Bu yüzden, aralarında insanların da olduğu birçok canlı türü nesiller boyunca genellikle sürüler hâlinde yaşayarak var olmuştur. İnsanlarda meyilli oldukları bu güdünün en büyük sebebi olarak, her biri insan doğasının bir parçası olan dışlanma korkusu ve yanlızlık korkusu ile popüler olanı izleme ve başarılı olana güven duyma eğilimleri gösterilir. Canlılar arasında görülmesinin temel sebebi, canlıların bireysel anlayış ve bilişleri temelinde karar verme yeti ve becerilerinin yetersizliğinin bir sonucu olarak belirtilir. Böylesi bir durum, "sürüden ayrılanı kurt kapar" deyimiyle de özetlenebilir.

Toplum baskısı, çeşitli akımlar, reklamlar, propagandalar, vs içinde geçen yaşamımızda sürü psikolojisinden etkilenmeden kalmamız bir boyutuyla imkânsızdır. Sürü psikolojisinden asgari seviyede etkilenmek adına kendi kişiliğimizi inşa etmemiz, bireysel tercihlerimizde kendi ilkelerimizi belirlememiz ve kendi referans noktalarımızı oluşturmamız önemlidir.
________________


imza yok. parmak bassam?
 
Alt 24 Mayıs 2021, 20:30   #2
Standart

bizim toplumda bu cok oluyor sanki dimi
suru gibiyiz mslh

________________

No MoRe DramA
 

« Tatava | Endikasyon »

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:12.