IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


IR-SOSYAL FARKINDALIK Yaşadığımız çevrede ki canlıların başına gelen olayları algılayıp, topluma sesimizi duyurabileceğimiz alan

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By ZaLim


 
 
Seçenekler Stil
Alt 29 Temmuz 2021, 09:42   #1
Özel Üye
Lareina - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Türkiye’de Ses Getirmiş Olan Sosyal Farkındalık Projeleri

Sosyal farkındalık projeleri toplumdaki yanlış tutumlar, aksaklıklar ve bilgi eksikliği sonucunda ortaya çıkan olumsuz durumları gidermek, topluma farkındalık kazandırmak için oluşturulan projelerdir. Sosyal farkındalık projelerindeki en büyük amaçlardan birisi projenin sürekliliğidir. Bu sürekliliği sağlamak için sosyal medya aktif olarak kullanılmaktadır. Türkiye’de ve dünyada sosyal medya kullanımının artmasıyla birlikte farkındalık projeleri de artış göstermiştir. Özellikle sosyal medya üzerinden yürütülen projeler kolayca ses getirebiliyor. Bu yazımızda Türkiye’de ses getirmiş olan sosyal farkındalık projeleri listesini sizin için derledik. Her gün daha fazla sosyal farkındalıklarla aydınlanmanız umuduyla, keyifli okumalar!




1. Fazla Gıda


Araştırmalara göre her yıl 1,3 trilyonluk gıda yok yere çöpe gidiyor. Atılan gıdaların oluşturduğu karbon salınımı, iklim değişikliğine yol açan karbon salınımının yüzde 8’ini oluşturuyor. Türkiye’de ses getirmiş olan sosyal farkındalık projeleri arasında 2016 yılında resmî olarak kurulan Fazla Gıda Platformunun kısa vadeli amacı 2030 yılına kadar gıda zincirindeki atıkları yüzde 50’ye indirmek bulunuyor. Finans değeri olan gıdaların atılması yerine bu gıdaların ihtiyacı olan yerlere satılmasında arabuluculuk ediyor. Gıda atığı ile birlikte açlığın da önüne geçmeye çalışan bu projeden gıda üreticileri, toptancılar, distribütörler, oteller, restoranlar ve yemekhaneler faydalanabiliyor.

2. Son Selfie


Sosyal medya hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Dolayısıyla sesimizi duyurmak da geçmiş yıllara göre artık çok daha kolay ve hızlı. Son Selfie adı altında yapılan projenin amacı ise, hayatta kalma şansları düşük, zor durumda olan hayvanları gördüğümüzde sosyal medyaya son selfie adı altında hastag açıp paylaşarak yardıma muhtaç olan hayvanlara yardım eli uzatılmasını sağlamak. Bu yardımlaşa ve farkındalık projesi, hayatta yaşam mücadelesi veren zararsız dostlarımızla karşılaştığımızda bu, selfie çekildikleri son selfie olmamasını sağlıyor.

3. Elden Ele


Starbucks her sene yeni bir sosyal farkındalık projesi yaratarak insanların belli konularda daha duyarlı olmasını sağlıyor. 2017 yılında başlattığı Elden Ele projesinin amacı, işitme engelli misafirlerine engelsiz hizmet sunabilmekti. Bu düşünce doğrultusunda birçok çalışanına işaret dili eğitimi verdi. 50’den fazla mağazadaki çalışanlarına bu sertifikalı eğitimi veren Starbucks, hangi mağazalarda bu sosyal farkındalık projesini uyguladığını da kendi sayfasına ekledi. Elden Ele farkındalık projesi ile birçok mağazaya örnek olan Starbucks Türkiye, bu projesiyle iletişimde engelleri ortadan kaldırmayı istiyor.

4. 31 Mart Dünya Saati


Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından 2009’dan beri yapılan ve Türkiye’den de katılımının fazla olduğu bir sosyal sorumluluk projesidir. Biliyoruz ki 1. Sanayi Devrimi ile çevresel sorunlar ciddi anlamda artış gösterdi ve ekolojik denge bozulmaya başladı. WWF’nin raporuna göre 44 yılda canlı popülasyonumuz %50 azaldı. 2050 yılına geldiğimizde denizlerdeki plastiğin balıklardan daha fazla olacağı öngörülüyor. İklim değişikliğine dikkat çekmek ve kamuoyuna çağrıda bulunmak isteyen WWF her sene 31 Mart ayında 1 saatliğine ışıklarını kapatarak elektrikte ciddi anlamda tasarruf yapıyor.

5. Pembe Kurdele


Araştırmalara göre meme kanseri Türkiye’de en yaygın görülen bir hastalık olup, her 8 kadından 1’i bu kansere yakalanma riskine sahiptir. Erken teşhis konulduğu zaman hastalığın tedavi edilme oranı %98. Bu yaratılan projede amaç sadece meme kanseri değil, diğer kadın hastalıklarına da dikkat çekip, bu hastalıklar konusunda çevreye farkındalık kazandırmak. Projeye dahil olduktan sonra her ay düzenli olarak kadınlarımız öz muayene yaptırmaktadır. Farkındalığı arttırıp, yardıma muhtaç olan kadınlara da ulaşan bu proje Best Business Awards’ta 2015 en iyi kurumsal sosyal sorumluluk ödülüne layık görülmüştür. Ayrıca Pembe Kurdele projesi gelirinin belli miktarını AÇEV’e bağışlamaktadır.



6. Seninki Kaç Santim


Dünyada bilinçsiz avcılıkla birçok canlının nesli tükendi ve tükenmek üzere. Denizlere indiğimizde de durum aynı şekilde. Özellikle küçük balıkların avlanması balıkların neslinin tükenmesinde en önemli faktör. Bu sorunu ele alan Greenpeace Seninki Kaç Santim projesi ile bir rapor hazırladı ve nesli tükenmekte olan balıklar için belli santimetreye ulaşmamış olanlara avlama yasağı getirilmesini sağladı. Greenpeace Adana ofisine göre, Türkiye’de bu projeye destek verenlerin sayısı 400 bini kısa zamanda geçti. Balık boyu cetveline göre avlanılacak balıkların boyu en az hamsinin 9, tekirin 11, istavritin ve barbunun 13, mezgitin 14.5, lüferin 25, levreğin 30, palamutun 38, kalkanın ise 45 santimetre olarak belirlendi.

7. Indigo Turtles


Mavi’nin öncülüğünde 2014 yılında başlayan Indigo Turtles projesi sadece Türkiye değil dünya çapında ilgiye ulaşmayı başardı. Amaç, 110 milyon yıldır evi Akdeniz olan caretta carettaların neslinin tükenmesini önlemek. Bu kapsamda Mavi’nin başlatmış olduğu bu projeye dünyanın çeşitli yerlerinden üniversite öğrencileri, Mavi ve Orta Anadolu çalışanları, müşterileri ve takipçileri katılıyor. Belek’te düzenlenen bu projede kaplumbağa yumurtaları dış faktörlerden korunuyor, yavruların denize ulaşması sağlanıyor ve her yıl ortalama 15 bin tane yavru kurtarılıyor. Proje aynı zamanda Sportswear International, Rivet, Denims and Jeans, Denim Blog ve Jeans Story gibi sektörel yayınlar tarafından da takip ediliyor.

8. Stay at Home


2019 yılında Çin’de ortaya çıkıp 2020 yılında tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs tüm dünyanın dengesini değiştirdi. Yayılma hızı yüksek olan bu ölümcül virüsü kapmamak için insanların kendini evinde izole etmesi ve gerekmedikçe toplu ortama girmemesi gerekiyor. Bu amaç doğrultusunda sosyal medyada stay at home etiketi ile yapılan paylaşımlarla evde kalmanın önemine değinildi. Birçok influencerlar ve ünlüler tarafından da desteklenen bu etiket sosyal medya kullanıcılarının paylaşımlarıyla da uzun süredir gündemde ve koronavirüs gündümemizden kalkana kadar bu etiket ses getirmeye devam ediyor.

9. Kız Başına


ODTÜ öğrencileri tarafından “kız başına yapamazsın” söylemine karşı olarak “yaparsan kız başına yaparsın” diyerek kurulan bir farkındalık projesidir. Daha çok sosyal medya üzerinden insanları bilinçlendirmeyi ve eyleme geçirmeyi amaçlar. Projenin üç asli temeli, dönüşüm, koruma ve sürekliliktir. Dönüşüm faaliyeti toplumdaki erkekleri bilinçlendirmeyi, koruma faaliyeti siber ya da fiziki şiddete maruz kalmış kadınları korumayı, süreklilik ise platformun devamlılığını sağlamak amacıyla fon kaynakları oluşturma çabasıdır. Platform maddi gereksinimlerini karşılamak amacıyla Kız Başına Sanat Galerisini kurmuştur. Kız başına platformu şu anda 3000 gönüllü 9 proje ve 4 uluslararası ödüle sahiptir.

10. İyiliğe Dönüştür


Boyner tarafından 2016 yılında başlatılan İyiliğe Dönüştür projesinin amacı, atık tekstil ürünlerini geri dönüştürmek. Bu kapsamda Boyner 150 ton atıktan 57,5 tonu enerjiye, 27 tonu ipliğe, 1 tona yakın metal ve plastik materyalleri ham maddeye dönüştürdü ve 21 ton ürünü yeniden kullanılabilir hale getirerek ihtiyaç sahiplerine dağıttı. Toplanan ürünlerin ayrıştırılmasında dar gelirli ailelerden ev kadınlarına iş verildi. Bu sayede ev ekonomisine katkı sağlandı. Her iş bölümünün insanlara ve çevreye fayda sağladığı bu büyük projenin en büyük destekçisi Lokman Hekim Vakfı bu proje geliri ile her yıl birçok öğrenciye burs sağlıyor.

ALINTI
________________

“Size kafamda bir hüküm giydirmedim bayım. çünkü benim kafamda cezanız idamdı. ama sizden kafamda dahi öldüremeyecek kadar nefret ediyordum. Çünkü ölüler kokardı ve zihnimde ölünüzün kokusunu dahi istemiyorum...”
 
Alt 29 Temmuz 2021, 14:56   #2
Standart

ODTÜ öğrencileri tarafından “kız başına yapamazsın” söylemine karşı olarak “yaparsan kız başına yaparsın” diyerek kurulan bir farkındalık projesidir. Daha çok sosyal medya üzerinden insanları bilinçlendirmeyi ve eyleme geçirmeyi amaçlar. Projenin üç asli temeli, dönüşüm, koruma ve sürekliliktir. Dönüşüm faaliyeti toplumdaki erkekleri bilinçlendirmeyi, koruma faaliyeti siber ya da fiziki şiddete maruz kalmış kadınları korumayı, süreklilik ise platformun devamlılığını sağlamak amacıyla fon kaynakları oluşturma çabasıdır. Platform maddi gereksinimlerini karşılamak amacıyla Kız Başına Sanat Galerisini kurmuştur. Kız başına platformu şu anda 3000 gönüllü 9 proje ve 4 uluslararası ödüle sahiptir.
tabiki yapilir kadinlarda artik zirvede her konuda
emegine saglik cani

________________

No MoRe DramA
 
Alt 29 Temmuz 2021, 14:59   #3
Yanlış Bildiğin Yolda; Herkesle yürüyeceğine Doğru Bildiğin Yolda; Tek başına yürü..
Artist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

3. Elden Ele


Starbucks her sene yeni bir sosyal farkındalık projesi yaratarak insanların belli konularda daha duyarlı olmasını sağlıyor. 2017 yılında başlattığı Elden Ele projesinin amacı, işitme engelli misafirlerine engelsiz hizmet sunabilmekti. Bu düşünce doğrultusunda birçok çalışanına işaret dili eğitimi verdi. 50’den fazla mağazadaki çalışanlarına bu sertifikalı eğitimi veren Starbucks, hangi mağazalarda bu sosyal farkındalık projesini uyguladığını da kendi sayfasına ekledi. Elden Ele farkındalık projesi ile birçok mağazaya örnek olan Starbucks Türkiye, bu projesiyle iletişimde engelle

Onca farkındalık içerisinde en anlamlı iki farkındalık projesi var ilki yorumlarda belirtilmiş ve ikincisi de bence bu emeğine sağlık

________________

Türkiye’de Ses Getirmiş Olan Sosyal Farkındalık Projeleri
 
Alt 30 Temmuz 2021, 13:00   #4
hepSi bir yaLan . . .
ZaLim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

cok guzel projeler, paylasim icin tesekkurler..

________________

Fuego, sonrisas, realidad y dolor . . .
Bırak elinde ki kalemi diyorlar,
bırak şeytan doldurur.
Ve bugün imge dediğin her şey,
bir anda bizim gibi bir katil olur.
.


hepSi bir yaLan . . .
 
Alt 31 Temmuz 2021, 09:34   #5
Guest
Beatrice - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

cok güzel projeler her zaman görmek isteriz

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:59.