IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


IR-SOSYAL FARKINDALIK Yaşadığımız çevrede ki canlıların başına gelen olayları algılayıp, topluma sesimizi duyurabileceğimiz alan

6Beğeni(ler)
  • 4 Post By ZaLim
  • 1 Post By She
  • 1 Post By YiLDiZ


 
 
Seçenekler Stil
Alt 16 Ekim 2022, 01:10   #1
hepSi bir yaLan . . .
ZaLim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Arrow Maden İşçileri Yürek İşçileridir - Türkiye'de ki Maden Kazaları

''Namus işçisiyim yani
Yürek işçisi.
Korkusuz, pazarlıksız, kül elenmemiş,
Ne salkım bir bakış
Resmin çekeyim,
Ne kınsız bir rüzgar
Mısra dökeyim.''

Yukarıda ki dizeler maden işçileri için yazılmamış olabilir ancak bütün maden işçileri aynı zamanda namus işçileri ve yürek işçileridir..

2 gün önce Bartın'da meydana gelen maden kazasıyla birlikte ihmaller ve gerekli tedbirler alınmadığı için canından olan gururlu maden işçilerini rahmetle anıyorum. Türkiye'de ki maden kazaları birer utanç kaynağı olması gerekirken 3 günde unutulan basit bir olaya dönüşüyor. Bu kazalara sebep olan, gerekli tedbirleri almayan şirketler tek bir ceza almadan işin içinden sıyrılıyor. Bunun en büyük acısını ve çilesini geride kalanların aileleri çekiyor.

Maden İşçileri Yürek İşçileridir - Türkiye'de ki Maden Kazaları

Maden İşçileri Yürek İşçileridir - Türkiye'de ki Maden Kazaları

Maden İşçileri Yürek İşçileridir - Türkiye'de ki Maden Kazaları


Türkiye'de benim erişebildiğim en eski maden kazası 1983 yılında Zonguldak'a bağlı Armutçuk ilçesinde yaşanan ve 103 kişinin yaşamını yitirdiği kazadır. Diğer kazaları da şöyle bir hatırlarsak;


Türkiye'de ki Maden Kazaları

Armutçuk Grizu Faciası (1983)

Tarih 7 Mart 1983’ü gösterdiğinde Zonguldak’ın Armutçuk beldesinde bulunan taş kömürü ocağında grizu patlaması yaşandı. Bu patlamada 103 işçi hayatını kaybetti.
Amasya Grizu Faciası (1990)

7 Şubat 1990 tarihinde Amasya’da yer alan Yeni Çeltik Kömür İşletmesi’ne ait maden ocağında grizu patlaması yaşandı. Kazada 3 işçi yanarak öldü, 65 işçi ise göçük altında kalarak hayatını kaybetti.

Kozlu Grizu Faciası (1992)

3 Mart 1992 tarihinde Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde yer alan taş kömürü ocağında zincirleme patlamalar meydana geldi. Kazada 263 maden işçisi hayatını kaybetti. Bu kaza, 2014 yılındaki Soma maden kazasına kadar Türkiye’nin en büyük maden kazası olarak kaldı.

Yozgat Grizu Faciası (1995)

26 Mart 1995 tarihinde Yozgat’ın Sorgun ilçesinde, Matsan Madencilik Şirketi’ne ait maden ocağında grizu patlaması yaşandı. Kazada 38 işçi göçük altında kalarak hayatını kaybetti.

Karaman Grizu Faciası (2003)

22 Kasım 2003 tarihinde Karaman’ı Ermenek ilçesinde, özel bir firmanın işlettiği maden ocağında grizu patlaması yaşandı. Kazada 10 işçi hayatını kaybetti. İşçilerin cesetleri günler sonra çıkarılabildi.

Kastamonu Yangın Faciası (2004)

8 Eylül 2004 tarihinde Kastamonu’nun Küre ilçesindeki yer altı bakır ocağında, cevherin nakledildiği 150 m uzunluğundaki bandın alev alması sonucu yangın oluştu.

Balıkesir - Dursunbey (2006)
2 Haziran 2006'da Balıkesir'in Dursunbey ilçesinde grizu patlamasında 17 işçi hayatını kaybetti.

Bursa - Mustafakemalpaşa (2009)
10 Aralık 2009'da Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde meydana gelen grizu patlamasında 19 işçi hayatını kaybetti.

Balıkesir, Odaköy (2010)

23 Şubat 2010 tarihinde Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'de, toplam 47 kişinin çalıştığı maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında 17 emekçi hayatını kaybederken, 30 emekçi de yaralanmıştır.

25 Şubat 2010'da Şen Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin (Şentaş Madencilik) ortaklarından Erhan Ortaköylü,Nihat Kosova ve Emre Temizer ile madenin mühendisi Halil Karakılıç hakkında, çıkarıldıkları mahkemece tutuklama kararı verildi.

9 gün sonra 6 Mart 2010'da şirket ortaklarından Erhan Ortaköylü ve Emre Temizer bilirkişi raporu olumlu çıkınca mahkemece serbest bırakıldı. Daha önce de sağlık nedenleriyle diğer şirket ortağı Nihat Kosova serbest bırakılmıştı. Davada tutuklu kalan tek kişi ise mühendis Halil Karakılıç oldu.


Zonguldak (2010)
17 Mayıs 2010 tarihinde Türkiye'nin Zonguldak ilinin merkezine bağlı Kilimli beldesindeki Türkiye Taşkömürü Kurumuna ait Karadon Müessese Müdürlüğü'nün kömür ocağında meydana gelen kazada, yerin 540 metre altında meydana gelen grizu patlamasında 30 işçi göçük altında kaldı.

Yapılan çalışmalar sonucu 20 Mayıs 2010 tarihinde 28 işçinin cansız bedenine ulaşıldı. 735 metre derinliğindeki kuyuya düştüklerinden şüphelenilen diğer iki işçinin cenazesi ise olaydan 8 ay sonra bulundu.

Kaza sonrası hazırlanan rapora göre, galeri açmak için yapılan dinamit patlatma işleminden sonra açığa çıkan metan gazının tahliye edilmemesi patlamaya sebep oldu. Gerekli yalıtımı yapılmayan makinelerden çıkan elektrik ise madendeki gazın alev almasına yol açtı.


Zonguldak - Kozlu (2013)
Zonguldak Kozlu'da 8 Ocak 2013'te meydana gelen grizu patlamasında 8 madenci hayatını kaybetti.

Manisa-Soma(2014)
Soma Faciası, 13 Mayıs 2014'te Türkiye'nin Manisa ilinin Soma ilçesindeki kömür madeninde çıkan yangın nedeniyle 301 emekçinin ölümüyle sonuçlanan madencilik kazası. Facia, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en çok can kaybı ile sonuçlanan iş ve madencilik kazası olarak kayıtlara geçti.

Yangın, vardiya değişimi sırasında meydana geldi ve 787 işçi patlama sırasında yer altında kaldı. 17 Mayıs 2014'te, toplamda 301 kişinin hayatını kaybettiği ve içeride kimse kalmaması sebebiyle kurtarma çalışmalarının sona erdiği açıklandı.

Türkiye'de madenciler, 2013 yılı sonunda ülkedeki tehlikeli çalışma koşullarını protesto etti ve Türkiye Büyük Millet Meclisi, ilgili madenin güvenliğinin araştırılması teklifini facianın gerçekleşmesinden yalnızca yirmi gün önce reddetti.


Karaman, Ermenek (2014)
Ermenek'teki özel linyit kömürü madeninde 28 Ekim 2014'te su baskınının ardından mahsur kalan 18 işçinin cansız bedenlerine faciadan 38 gün sonra ulaşılmıştı.

Şırnak (2014)
11 Haziran 2014'te Şırnak'ın Kemerli mahallesinde bir maden ocağında meydana gelen göçük sonucu 2'si kardeş 3 işçi öldü.

Şırnak, Dağkonak (2014)
18 Haziran 2014'te Şırnak'ın Dağkonak mahallesinde bir maden ocağında meydana gelen göçük sonucu 1 işçi öldü.

Siirt-Şirvan (2016)
Şirvan maden kazası: 17 Kasım 2016 tarihinde Siirt'in Şirvan ilçesindeki Madenköy yakınlarındaki bakır madeninde meydana gelen ve 16 işçinin ölümüyle sonuçlanan faciadır.

17 Kasım'daki kazanın ardından madende çalışan işçiler iki hafta önce maden sahasında dinamitle patlatma yapıldığı için toprak kayması yaşandığını ve Fatih Durak (22) adlı işçinin kafasına kaya parçası çarpması sonucu hayatını kaybettiğini söylediler.

Kazadan bir hafta önce de işçilerin maden sahasındaki basamaklarda gözle görülen çatlakların açılması üzerine, Açık Alan İşletme Müdürünü uyardıkları; ancak müdürün “Bir şey olmaz. Çalışmaya devam edin” dediği öğrenildi.


TARİHTE Kİ KARA LEKE, MADENCİNİN TEKME TOKAT DÖVÜLMESİ

Soma’da ki maden faciasından sonra meydana gelen olayda madenciyi tekmeleyen, dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın eski Özel Kalem Müdür Yardımcısı Yusuf Yerkel, 2022 Frankfurt Başkonsolosluğu'na Ticari Ataşe olarak atandı.

Maden İşçileri Yürek İşçileridir - Türkiye'de ki Maden Kazaları

Yerkel madenciye yaptığı zulümden tam 4 yıl sonra sosyal medya üzerinden özür dilemiştir.

Maden İşçileri Yürek İşçileridir - Türkiye'de ki Maden Kazaları

İşin en kötü yanı ise yerde tekmelenen Erdal Kocabıyık hakkında kamu malına zarardan dava açılmış ve olaydan sonra ki bir kaç yıl boyunca hiç bir yerde iş bulamamıştır.


Maden İşçileri Yürek İşçileridir - Türkiye'de ki Maden Kazaları
________________

Fuego, sonrisas, realidad y dolor . . .
Bırak elinde ki kalemi diyorlar,
bırak şeytan doldurur.
Ve bugün imge dediğin her şey,
bir anda bizim gibi bir katil olur.
.


hepSi bir yaLan . . .
 
Alt 16 Ekim 2022, 12:46   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Yıllardır var olan bir durum lakin yerin kaç metre altında ekmek parası için çalışan işçiler için hiç bir önlem alınmadı alınmıyor da. Yıllarca süre gelen bir olaya yenisi eklenerek onca insan yine canından oldu. Rabbim ailelerine sabır ihsan eylesin..

________________

~ E & B ~
 
Alt 16 Ekim 2022, 12:53   #3
YiLDiZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Bu olay bir tek turkiyede oluyor gercektende.. bunun nedeni de kesinlikle ihmal... Diğer ulkelerde hiç bu tür olaylara rast gelmiyoruz. İsteseler önlem alabilirler. Ve en üzücü yani da bunun bir kader olarak görülmesi..
Ailelerine sabır versin demekten başka bişey yapamıyoruz.

________________

Seviyorum içimdeki alıngan ama haylaz çocuğu..
Sever, kırılır, küser..
Ama göz ucuyla hep bir gülücük bekler...
 
Alt 20 Ekim 2022, 07:37   #4
Standart

Sanırım en son mesleklerden biri madencilik. Her kişinin harcı değildir sonunu bilmediği bi yolu kilometrelerce yürümek.
Hiç bir önlem yok, güvenlik yeterli değil ama ekmek parası işte.
Son olayda olduğu gibi her seferinde onlarca canı yitirdikten sonra sadece bi kaç gün kader miydi, ihmal miydi tartışması.. Sonra unutuluyor her giden gibi.
Rabbim ailelerine sabır versin.

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:15.