IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By She


 
 
Seçenekler Stil
Alt 12 Nisan 2020, 16:44   #1
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kızılırmak Hikayesi

1927 yılında yaşlı bir çoban ve oğlu İbrahim'in; koyunları sürmek için Sivas'ın bir köyüne gelmesiyle başlamıştı her şey. Çoban sevilen sayılan biriydi. Her zaman ki gibi işini yapıyordu fakat bu sefer çok başkaydı..

Oğlu İbrahim kuşburnu toplamadan dönen ağa kızını görüp aşık olmuştu. Öylesine bir aşktı ki bu zamanla köyde duymayan kalmamıştı İbrahim'in aşkını. Aklından çıkmıyordu, babasına yalvarıp yakarıp ağa kızını istemesi için ikna etmiştir.

Çoban oğluna kıyamaz, köy ağasına gider ve durumu izah eder; oğlunun aşkını, ona söylediklerini birer birer anlatır. Fakat ağa gurur yapar vermez. İkinci kez çoban köy halkıyla dönünce halk ağaya 'Çoban olmak suç mu? İbrahim'den daha iyisini mi bulacaksın?' diye baskı yapar hep bir ağızdan ağa 'tamam' der. O günden sonrası köy için en çokta İbrahim için şenliktir; kazanlar kaynar yemekler yapılır yedirilir. Halkta çobanın gücü yetmez diye elinden geldiğince düğün masrafları için yardımcı olurlar. Tüm gece yağmur yağar coşkun kızılırmak daha da coşar.

Gün gelin alma günüdür. Hasret bitecek aşıklar kavuşacaktır. Gelin almaya gidilir, bazı köylüler ise köyde kalıp gelinin gelmesini beklerler. Gidip gelini alırlar gelin ve ailesi ata bindirilir sıra iki köyü birbirini bağlayan Kızılırmak'tan geçmeye gelmiştir, gelin ailesi, damadın ailesi ve insanlar geçerken köprü taşıyamaz ve yıkılır. Geride bekleyen köylülere haber gönderilir insanlar kurtarmak için gelir ama hepsi ölmüştür.. Gelin ise bulunamaz kızılırmağın azgın sularında kaybolur. Tüm köyler yasa boğulur ve bu acı öylesine yürekleri yakmıştır ki günümüze kadar ulaşmıştır. Türlü çeşitli Kızılırmak'a ağıt, lanet türküleri yazılmıştır..



Alıntı
________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:43.