IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Helper Röportaj Help dünyasından kişiler ile yapılan röportajlara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

95Beğeni(ler)


 
 
Seçenekler Stil
Alt 24 Ocak 2021, 17:17   #1
spring will never be again..
Lareina - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Arrow Help Öncüsü Fromhell İle Röportaj

Help Öncüsü Fromhell İle Röportaj


Merhaba ; IRCrehberi.net bünyesi sizin için @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ile bir röportaj yaptık.Ben çok keyif aldım umarım sizde alırsınız kendisine teşekkür ederiz.




Lareina- Merhaba saygıdeğer Fromhell.İlk öncelikle röportaj teklifimizi kabul ettiğin için İR bünyesine adına teşekkür ederim. Röportajın dopdolu ve keyifli olacağından şüphem yok.
Nasılsın ?



Fromhell-Merhaba sevgili Lareina, ben de @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve sen başta olmak üzere tüm IR ailesine teşekkür ederim. Umarım öyle olur, iyiyim. Sen nasılsın?


Lareina-Bende iyiyim, teşekkür ederim. Bize Fromhell kimdir tanıtır mısın ?


Fromhell-İsmim Doğukan, 29 yaşındayım. Son 1 yıldır Bursa’da yaşıyorum, özel bir şirkette Kaynak Mühendisi olarak çalışıyorum.

Lareina-IRC dünyasın da uzun zamandır varsın.Tecrübeli ve emeklerin aşikar.Nasıl başladınız bu serüvene ?

Fromhell- Herkes gibi biz de oyun oynamak için gittiğimiz internet cafelerde merakımıza yenik düştük.
mIRC nedir, neye yarar, şudur budur derken ortaokulda sınıf arkadaşlarımın zaten bir sunucuya takıldığını öğrendim. Giriş o giriş :)

Lareina-IRC serüveniniz boyunca hangi sunucular da ve hangi departmanlarında yer aldınız ? :)

Fromhell-Bildiğiniz bilmediğiniz tüm sunuculara muhakkak bir ucundan değmişimdir fakat ilk göz ağrım e-kolay.net, benim olduğu gibi çoğu kişinin de hayatında bir milat olan mircturk.com ve jübilemi yaptığım soyle.net sunucularının yeri ayrıdır. Hepsinde de çeşitli yetkilerle yardım departmanı ile ilgilendim, yetkiler önemli değil.


Lareina-IRC geçmişten günümüze kadar gerek teknik gerek sistemsel olarak değişim içine girdi Fromhell, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz ?

Fromhell-Açıkçası ben pek bir değişime uğradığını düşünmüyorum. Zamanında Unreal3.2 kullanıyorduk, şimdi Unreal5 oldu. Değişen ise sadece yöneticilerin işlerini kolaylaştıran yeni birkaç komut oldu. Günümüzde global statüsünde bulunan neredeyse tüm sunucuların hala Unreal3 serisi kullandığı gerçeği de bu düşüncemi desteklemektedir :) tek değişiklik mIRC’in yerini web sitelerinin almasıdır.


Lareina-Her şey kaldığın yerden devam diyorsun yani Fromhell :) Peki senin için mircturk.com yeri nedir ?

Fromhell-mIRCTurk şahsi olarak Fromhell için zirvedir ve özlenendir :) bu aynı zamanda tüm IRC dünyası için de böyledir. Görülmemişlerin görüldüğü, yapılmamışların yapıldığı, ömürlük dostlukların kurulduğu bir efsanedir.Yalowa’nın MIS’i olsun, DefauLt ve LeadeR tarafından hazırlanan ve bugün dahi ismi değiştirilse de sunucularda kullanılan NoMercy olsun, hiyerarşi sistemi olsun, bugün her alanda IRC denince akla gelen isimleri yetiştirmesi olsun, saymakla bitmez mIRCTurk’un bu aleme kattıkları.

Lareina-Bir efsanedir diyebiliriz, hatta diyelim yani .Ne güzel orada yer alan herkes için. Peki Fromhell tecrübeleriniz den yola çıkarak yeni bir IRC akımı yaratacak olsanız başlarken neler farklı olurdu ?

Fromhell-Açıkçası bu IRC dediğin veba gibi bir şey. Gerçek hayattan o kadar çalıyor ki, bence bunu hak etmiyor. Belki herkes için böyle değildir fakat benim için böyleydi. Çok küçük yaşta başladığımızdan mı diyelim, nedenini bilmiyorum ama kopana kadar akla karayı seçtim. Bu sebeple başlamazdım.Hatta bu sebeple beni geri döndürmek isteyen çoğu arkadaşımı da kırmışımdır belki, bu vesile ile onlara bir kez daha kusura bakmayın demek isterim. Şahsi algılamasınlar lütfen :)

Lareina-: Evet dediğin gibi IRC insanın hayatında farkında olmadan vakit alıyor.Help departmanı Fromhell için daha özel diye duydum ben,bunun nedeni nedir ?


Fromhell-Fromhell hiçbir sunucuya sohbet etmek için girmedi. Bunun sebebi ise yukarıda söylemiştim, ortaokul arkadaşlarım. Ben başladığımda, onlar e-kolay’da Helper olmaya çalışıyorlardı. Bu da benim mevzuya doğrudan Help ile giriş yapmama neden oldu.İnsanlara karşılıksız yardım etmek, bir şeyler öğretmek, onların bir yerlere geldiğini görmek hep daha albenisi olan bir şey oldu benim için. Nasıl başladıysa öyle de bitti.

Lareina-Böylesi daha kıymetli her zaman,çünkü nerede emek varsa o gerçekten daha kalıcı oluyor.
Bir help founder olarak aynı zamanda yönetim tarzın nasıldı ?


Fromhell-Benim yönetim tarzım; nedensiz, nasılsız, koşulsuz bir hiyerarşi sistemi ve yalnızca emeğin para ettiği bir sistem. Şu an her sunucuda muhtemelen Helper adayları için ilk eğitim konusu HelpServ konusudur. Biz de ise ilk konu üste mutlak saygı ve itaat içerikli Hiyerarşi konusuydu.

Lareina-Kendine ait özgün projelerin oldu mu ?

Fromhell-Genelde röportajlara baktığımda herkes başardıklarından bahsediyor, ben de tabii ki öyle yapacağım :) ama şu anda aklıma fiyasko bir projemiz geldi. Önce onunla başlamak istiyorum.
Kulakları çınlasın, yıllaaar yıllar önce sevgili abernathy zurna.com.tr sunucusunu açtığında tüm IRCd ve servisler komut sistemini deaktif edip, tüm işleyişin bir bot ile kontrollü şekilde yürütülmesi için sevgili thunderboLt ile birlikte Ztrl botuna fikir babalığı ettik. Sock bot idi, kodlarını da kendisi yazıyordu. İkisine de buradan selam olsun. Ama ne yazık ki uzun soluklu olmadı ve bitti.
Başarabildiğimiz ise sevgili Deep ile birlikte HalfOper sistemini icat etmemizdir. İnsanlar yönettiğim departmanda emek veriyordu, e bu emeğin karşılığını bir şekilde vermek gerek. Helper adayından başlayan helpsopluğa giden bir yolculuk bir zaman sonra bizlere yetmemeye başladı. Helpsop’a nasıl emeğinin karşılığını verecektik? Kimini ircop yaptırabiliyorduk fakat yapamadıklarımız da oluyordu.
İşte burada HalfOper aklımıza geldi, denedik ve başardık. Daha sonra diğer sunucular da bunu benimsedi, kendilerine göre bazı değişiklikler yaparak uygulamaya geçirdiler.
Bunun dışında IRC üzerinde sisteme doğrudan etki eden bir proje olmadı. Ama sistemin işleyişini kolaylaştıran projelerimiz oldu. soyle.net sunucusunda jübile yaparken hazırladığım Prodigy botu mesela. Görmüş ve kullanmış kişiler de benimle hemfikir olacaklardır muhakkak, bir Help departmanının göreceği en işlevsel bottu, web entegreliydi.
Arşivimin tozlu raflarında artık kendisi:) kimseye de vermiyorum, kıyamıyorum ahahah


Lareina-Başarılarını takdir ediyorum,sevgili Fromhell anlattığın başarısızlık hikayesini de nazara veriyorum (:
En sevdiğin komut nedir peki , komutlar hakkında bir kaç detay alabilir miyiz ?


Fromhell-/gline komutunu çok severim, bilenler bilir :) bu komut hakkında çok söyleyecek bir şey yok yani biri veya birilerini sunucudan uzaklaştırır.Bunun dışında /who komutunu sık kullanırım, doğru parametreler ile her yöneticinin işini kolaylaştırır. Ben insanları identd’inden fullname’inden tanırım, hafızam biraz kuvvetlidir. Şimdilerde nicki kayıtlı olmayanlar sunucularda whois bile çekemiyor, ben de who’yu whois’e alternatif olarak kullanırdım.


Lareina- Forum dünyasına gelicek olursak forumlarda aktif ve tecrübelisin,neden forumlardasın ?

Fromhell-Aktif derken günlük olarak ziyaret ederim diyelim, gerekmedikçe post atmam. IRC’e olduğu gibi foruma da sohbet etmek için girmiyorum. Daha çok teknik kısmına vakit ayırırım, vBulletin özellikle ilgilendiğim bir sistemdir. Ama maalesef Unreal’de olduğu gibi vBulletin’de de eski sürüm kullanıyor canım Türkiye’m. Alışkanlıktan olsa gerek.


Lareina-İrcrehberine nasıl geldin ve şuanda baktığın da İrcrehberi nasıl bir gelişme süreci gösterdi ?

Fromhell-IRCRehberi’ne daha açılmadan geldim diyebiliriz. Bu sektörü tekelinde tutan mevcut forumun bazı alanlarda eksikliği, alternatif forumların kurulmasına neden oldu.Bu alternatifler arasında yolunu en doğru çizen ve bu yoldan hiç çıkmadan devam eden bir forum olması sebebiyle de tuttu diyebiliriz. Severek giriyoruz, böyle devam etmesini diliyorum. İlgililere duyurulur :)

Lareina-IRCRehberi.Net adına ve kendi adıma teşekkür ederim bu keyifli ve özel röportaj için. Umarım hayatının tüm alanların da tüm başarılar seninle olur .Eklemek istediğin bir şey var mı ?

Fromhell-Bilmukabele, iyi dileklerin için teşekkür ederim. İlk online oluşumun üzerinden 19 yıl geçmiş, bu röportaj vesilesi ile hızlı bir flashback yaşadım. Cevaplar konusunda çok kararsız kaldım, hangi cümleyi kursam diğer cümlenin gönlü kalacak gibi bir şey oldu :)
________________

“sen haylaz rüzgarlar önünde şimdi, sevdanın yükünü attım omuzumdan. sen sandığım şey belki benim yüreğimdi, iyi ki dönmüşüm yolun başından.”

Konu Lareina tarafından (24 Ocak 2021 Saat 17:45 ) değiştirilmiştir..
 
Alt 24 Ocak 2021, 17:21   #2
Xr
Özel Üye
Xr - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] seviliyorsun Doğucum

________________

Maybe in another life.
 
Alt 24 Ocak 2021, 17:23   #3
Standart

emeginize saglik Cnm tsk ler
Nick Urkutucu Inaniyorumki iyi birisidir :)))
basarilarinin devamini dilerim @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

________________

No MoRe DramA
 
Alt 24 Ocak 2021, 17:23   #4
Pope Pius XIII
Swat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] irc alemine gelmiş en iyi helpfounderlerdendir, bilgisi duruşu kişiliği taktir edilmesi gerekiyor, ediliyor da. Yani yeni helper arkadaşlarımız da kendisini örnek alabilir kendilerene büyük yararı olacaktır. röp için teşekkkür ederim

________________

 
Alt 24 Ocak 2021, 17:23   #5
Helper
MdxL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

e hani yapmayacaktık :)


Başarılar dostum. seviliyorsun.

 
Alt 24 Ocak 2021, 17:27   #6
18-02-2020
Sterben - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğine sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kardeşim çok güzel bir röpoartaj olmuş. @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] büyük usta her zaman seviliyorsun başarılar kardeşim.

 
Alt 24 Ocak 2021, 17:29   #7
Can
Can - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Efendiliğini her zaman taktir ettiğim nadir kişilerden başarılar

 
Alt 24 Ocak 2021, 17:35   #8
Standart

Harika bir röportaj olmuş emeğine sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cım

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] , başarılarınızın devamını dilerim.

 
Alt 24 Ocak 2021, 17:37   #9
İyiki Hayallerimizi Görmüyorlar...!!!
PuSLu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Kişiliği ve düşünce yapısı takdiri hak eden biri. Güzel bir roportaj olmuş. Başarılar..

 
Alt 24 Ocak 2021, 17:41   #10
Özel Üye
Siyah - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Doğu'nun en güzel yanı, itin totosundan soru çıkarıp soru sormasıydi. Sorduğu sorunun cevabını bulacağız diye bir çok ekstra şey öğrenirdik.

E-Kolay.Net, mIRCTurk mazisi, hey gidi hey.

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 04:35.