IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Hayvanlar Alemi Hayvanlar alemi ile ilgili tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 12 Şubat 2020, 10:09   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Hali Bocegi Nedir?

Hali bocegi, evlerde yaygin olarak bulunan bir bocek turudur. Bu bocek turu her yerde bulunabilmektedir, ancak cogunlukla dolap, hava bosluklari ve supurgeliklerde daha yogun yasamaktadirlar. Yetiskinler 1,5 ila 3 mm uzunlugunda ve oval sekildedirler. Hali bocekleri benekli siyah, beyaz, kahverengi, sari ve turuncu renklerine sahiptirler. Larvalar, genc hali bocekleri 3 ila 6 mm uzunlugunda ve bronz veya kahverengimsi renklere sahiptirler. Vucutlari killarla kaplidir ve buyudukce derilerini dokmektedirler. Ayrica hali bocekleri kiyafet ve kilimler de yasadigi icin daha fazla tehdit olusturmaktadir.
Hali boceginin yasam dongusu boyunca, gorunum onemli olcude degismektedir. Hayata bir yumurta olarak baslamaktadirlar, daha sonra yetiskin bocekler olarak ortaya cikmadan once larva asamasina ve pupa asamasina gecmektedirler. Bocek turlerine bagli olarak, yilda bir ila dort kez cogalmaktadirlar. Genellikle bocekler uc grup halinde ve toplamda 60 ila 300 arasinda yumurta birakmaktadirlar. Bu bocekler yumurtlama evreresini daha sicak mevsimlerde yapmaktadirlar. Disi bocekler yumurtalarini, yumurtalarin gelismesi icin bol miktarda yiyecegin icine koyma egilimindedirler. Yumurtalar turlere bagli olarak beyaz veya krem rengindedir ve bes ila 20 gun arasinda yumurtadan cikmaktadir. Yumurtalar cok kucuktur, yaklasIk 6 ila 12 mm uzunlugundadir ve oval bir sekle sahiptirler. Yumurtalarin bir ucunda diken gibi gorunen cikintilar bulunmaktadir. Disi bocek yumurtalari, doseme, dolap, cekmece, yumurtalarin beslenmesi icin toz, tuy veya sac bulunan alanlara koymaktadirlar. Bu asamada bocekler kucuk, iyi gizlenmis ve sIklikla yerlestirildikleri bolgeye karistiklari icin tespit etmek olasi degildir.
Hali bocegi larvalari turden ture degisIklik gostermektedir. Tipik olarak larvalar kaba tuylere sahiptir, yaklasIk 5 mm uzunlugundadir ve ayrica oval veya uzun bir sekle sahip olmaktadirlar, genellikle belirgin beyaz ve ten rengi cizgili kahverengi bir renktirler. Siyah hali bocegi larvalari sari renkte daha buyuk ve daha koyu olma egilimindedir. Vucuttaki ve kuyruktaki her iki turdeki tuyleri fark edilmektedir.
Hali boceklerinin yogun olarak goruldugu zamanlar, yasam dongusu acisindan bakildiginda, bu boceklerin en zarar verici oldugu zamandir. Bu, larvalar deri dahil dosemeli esyalar gibi hemen hemen her seyi yemektedirler. Olu bocekler ve kemirgenler, kiyafetler, evcil hayvan yemi, kirintilar ve saclarla beslenmektedirler. Bu asamadaki larvalar, yiyecek kaynaklari arayan bir bolgeden digerine gecmektedirler. Bu, daha kolay tespit edilebilecekleri asamadir. Bocekler yetiskin olduktan sonra polen ve nektarla beslenmektedirler, hatta tahil bile yemektedirler. Yaygin olarak gorulen hali bocekleri yetiskin bocekler haline geldiginde, yaklasIk 3 ila 5 mm uzunlugundadirlar. Siyah baslari ve kahverengimsi siyah kanatlari bulunmaktadir.

Hali Boceklerini Ceken Nedir?
Hali bocekleri genellikle ic mekanlarda isiga ve sicakliga gelmektedirler. Genellikle, sadece evin icinde ucmaktadirlar, ancak evcil hayvanlara veya kiyafetlere de girmektedirler. Bazi turler tohum, tahil, evcil hayvan yemi ve diger bitki bazli maddeleri istila etmektedirler ve bunlarla birlikte gelmektedirler. Ayrica iceri girdikten sonra kiyafetler uzerindeki ter kokularina gelmektedirler. Hali boceklerinin eve girmesini onlemeye yardimci olmak icin uygulanabilecek bazi yontemler vardir. Bu yontemler asagidaki gibidir:
• Temiz kiyafetler uzun sure saklamadan once yikanmali ve kuru birakilmalidir. Bu islem, yumurtalari oldurmektedir.
• Giysiler hava gecirmez kaplarda saklanmalidir ve arada bir kontrol edilmelidir.
• Dolapta ve depolanan kiyafetlerde naftalin kullanilmalidir.
• Hali, kilim ve dosemeli mobilyalarin yani sira hava deliklerini ve supurgelikleri duzenli olarak temizlenmelidir.
• Disaridan alinan cicekler evin icine sokulmadan once kontrol edilmelidir
• Kapilar ve pencereler kapali tutulmalidir
• Evde olu bocekleri, orumcek aglari ve hayvan yuvalari temizlenmelidir

Hali Bocegi Isirir mi?
Hali bocekleri isirmamaktadir. Cop, yani cogunlukla olu hayvan artiklari veya diger dokuntulerle ve ayrica kuru maddelerle beslenmektedirler.

Hali Bocegi Dokuntuleri
Bazi kisiler hali boceklerine alerjik olmaktadirlar. Kisiyle temas ettiginde alerjik reaksiyona neden olmaktadirlar ve bunlar asagidaki gibidir:
• Cilt
• Goz
• Solunum yollari
• Sindirim yolu
Bununla birlikte hali boceklerinin alerjik reaksiyon belirtileri bulunmaktadir ve bunlar asagidaki gibidir:
• Gozlerde kizariklik, kasinti ve sulanma
• Burun akintisi
• Kasintili cilt
• Welt veya isirik gibi gorunen ve yanma hissine neden olabilecek dokuntu
• Kurdesen
• Gastrointestinal sorunlar
Hali bocekleri ve dokulen derileri evden cikarildiktan sonra alerjik reaksiyonun belirtileri ortadan kalkmaktadir. Kisilerin uzun sureli maruz kalma ile duyarsizlastiklarina dair bazi kanitlar da bulunmaktadir, ancak boceklerden kurtulmak genellikle en iyi secenektir.

Hali Bocegi Alerjilerinin Belirtileri
Cogunlukla, hali bocekleri larva asamasinda eve zarar vermektedir ve bazi kisiler icin alerjiye neden olabilmektedir. Semptomlar degisIklik gostermektedir, ancak genellikle hali boceklerine alerjisi olan kisi kizariklik ve kasinti yasamaktadir. Duyu bir sivrisinek isirigina benzemektedir, kasinti agrili ve hafifletilmesi zor olmaktadir. Kasinti eller ve bacaklar da dahil olmak uzere vucudun diger bolgelerine yayilmaktadir. Dokuntuler ortaya cikmaktadir ve kasinti oldukca agrili olabileceginden, gunluk rutinleri etkilemekte ve uyku bozukluklarina neden olmaktadir.

Diger Zararli Riskleri
Hali bocekleri potansiyel alerjik reaksiyonun otesinde kisiler icin herhangi bir risk olusturmasa da, larvalar genellikle kumasin icinden gecerek bazi kumaslara zarar vermektedir. Genel olarak sadece dogal, hayvan bazli kumaslari yemektedirler ve bunlar asagidaki gibidir:
• Yun
• Tuyler
• Kece
• Kurk
• Ipek
• Deri
Ayrica dogal lifli dogal sac fircalari, saclar ve evin etrafinda toplanan diger insan ve hayvan dokuntuleri gibi ogeleri de yemektedirler. Hali bocekleri genellikle pamuk, keten veya diger bitki bazli veya sentetik kumaslari yememektedirler, ancak kumas karisimlarini veya hayvansal urunlerle bezenmis kumaslari yemektedirler. Genellikle halilarin kenarlarinin yani sira kenarlarinda veya kumas kivrimlarinda yer almaktadirlar. Bununla birlikte sadece larvalar kumastan beslenmektedirler ve yetiskinleri nektar ve polen yemektedirler.

Hali Bocegi Enfestasyonu Tedavileri
Hali bocekleriyle ugrasmak icin en populer ve onerilen tedavi Borik asittir. Cevrimici olarak mevcuttur ve kisiler icin tamamen zararsiz bir maddedir. Bu toz evin etrafina serpilmelidir, bir sure beklettikten sonra sadece elektrikli supurgeyle temizlenmelidir. Asidi halilarda iki saatten fazla birakilmamalidir ve ayrica hangi yuzeylere ve kumaslara borik asit uygulandigi bilinmelidir. Cunku borik asitin agartici bir ozelligi bulunmaktadir ve buda koyu kumaslarin beyazlamasina etken olabilmektedir. Koyu kumaslar soz konusu oldugunda, Borik asidin agartma yoluyla hasara neden olabileceginden endise duyan kisi, bunun yerine bir bocek ilaci kullanabilmektedir. Bocek ilaci secerken, urunun etiketi kontrol edilmelidir ve hali boceklerini yok etmek icin etkili bir yol oldugundan emin olunmalidir. Ayrica klorpirifos, bendiokarb ve alletrin gibi bilesenler iceren urunlerin hepsi hali bocekleriyle mucadele icin iyi bir secenektir.
Hangi urunu kullanilirsa kullanilsin, talimatlar dikkatlice okunmalidir ve takip edilmelidir. Gerekirse eldiven ve gozluk takilmalidir, pencereler acilmalidir ve uygulamayi yapilirken evin icinde bulunan kedi, kopek, kus ve balik gibi evcil hayvanlari evden uzak tutulmalidir. Nadir durumlarda, bu adimlar ise yaramadiginda, ozellikle bu istiladan kurtulmak icin bir profesyonelden yardim alinmalidir.

Hali Bocegi Alerjilerinin Tedavisi
Hali bocegi alerjilerinin tedavisi, bireyin nasil etkilendigine bagli olarak degismektedir. Bu tur alerjilerle iliskili ana sorun, yogun ve agrili kasintilardir. Bu en yaygin yan etki ile basa cikmak icin bir sokma cubugu kullanabilir. Bu cubuklar kasinti icin rahatlama saglayacak ve ayni zamanda iyilesmeye yardimci olacaktir. Etkilenen bolge etrafinda agri icin, agriyi sakinlestirecek ve yatistiracak basit ve geleneksel bir yontem, eczanelerde ve magazalarda bulunan kalamin losyonudur. Kortizon veya Benadryl losyon veya krem gibi merhemler kullanilmaktadir. Bir kez daha, bu ilaclar iyilesmeyi tesvik ederken kasintiya yardimci olmaktadir. Soguk kompres uygulamak kasinti ve agriyi azaltmaktadir. Bu tamamen dogal bir yontemdir ve yogun kasintiyi yatistirirken bolgeyi uyusturmaktadir.
Daha ciddi vakalarda veya bu yontemler etkili olmadiginda, dermatologun gidilmelidir. Dermatolog daha guclu losyonlar recete edebilmektedirler veya bazi durumlarda steroid onermektedirler. Ayrica hali bocekleri sac ve kurk yemeyi sevdiklerinden dolayi ozellikle kopeklere gelmektedirler, ayni zamanda kedi killariyla da beslenmektedirler. Bu yuzden evcil hayvanlar da dikkate alinmalidir. Evcil hayvan sayet cok kasiniyorsa, hali bocegi alerjisi de olmus olabilir. Bir sampuan kullanarak evcil hayvanlara banyo yaptirilmali veya veterinere goturulmelidir.

Hali bocekleri veya Tahtakurusu
Hali bocekleri yataklarda yasiyorsa, bu boceklere veya yatak boceklerine sahip olup olmadigini anlamak zor olmaktadir. Her ikisi de yataklarda ve kanepelerde yasayabilir ve boylelikle uyurken nefes alindiginda karbondioksite cekilmis olur. Hem hali bocekleri hem de tahtakurulari serit benzeri dokuntulere neden olmaktadir. Bununla birlikte, tahtakurusundan kaynaklanan dokuntuler isiriklardan, hali boceklerinden gelen dokuntuler alerjik reaksiyonlardan kaynaklanmaktadir.
Yatakta sadece kisi isirik veya dokuntu yasiyorsa, hali boceklerinin olmasi daha olasi bir durumdur. Cunku cogu kisi tahtakurusuna alerjiktir, ancak hali boceklerinin alerjisi daha nadir olmaktadir. Tahtakurusu yaprak uzerinde kirmizi veya koyu lekeler gibi isaretler birakmaktadir. Hali boceklerinin en belirgin belirtileri dokulmus derileridir. Hali bocegi larvalari tahtakurusundan daha buyuk oldugu icin boceklerin kendilerini gorme olasiligi daha yuksek olabilmektedir.
 
Alt 18 Nisan 2021, 21:14   #2
Standart

Her evde yoktur inşAllah. Konuyu okuyunca bi huylandım

 
Alt 18 Nisan 2021, 21:21   #3
Standart

bocuk mu uff ((:

________________

No MoRe DramA
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:10.