IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Hayvanlar Alemi Hayvanlar alemi ile ilgili tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 01 Nisan 2021, 22:14   #1
Standart Hayvanlarda asidoz nedir?

Hayvanlarda asidoz nedir?
Halk arasında yem çarpması, tohlama, hamurlama olarak bilinen Rumen asidozu kesif yemlerin yani fabrika yemlerinin arpa, buğday, mısır gibi tahılların daha doğrusu nişasta ve şeker olarak zengin yem maddelerini hayvanlara birden bire ve aşırı miktarda verilmesiyle ortaya çıkan bir durumdur.

Genelde kapalı hayvancılık yapanlar hayvanlarını saldıklarında yedikleri yeşil otlardan da kaynaklanır.

Yem çarpmasının en önemli belirtisi ishaldir. Birden bire hayvanda çok süratli su gibi bir ishal başlar. Bazen ilk başta kabız gibi olur daha sonra su gibi ishale dönebilir. Diğer ikinci belirtisi özellikle hayvanların sol açlık çukurluğu yani işkembenin bulunduğu tarafın şişmesidir. Hatta bazen ileri durumlarda iki tarafta şişme bir diğer belirtidir. Hafif belirtiler olarak; yemden kesilme veya eskisi gibi yememe, iştahın düşmesi. Özellikle besinin son dönemlerinde çok karşılaştığımız bir durumdur. Böyle belirtiler görülebilir.

Genelde müdahale edilmez ise hayvanlar telef olurlar. Bu duruma müdahale edilmediğinde telef olmaya yakın olan hayvanların kesildiği ve ya bilinçsizce, müdahalede bile bulunmadan hayvanların kesildiği görülmektedir.

Bu gibi durumlar için tecrübeli hayvancılar genelde maden suyu ile ilk müdahaleyi yaparlar. Bunun yanında boğazdan hortum salarak gazı boşaltma ve ya işkembeyi delerek gazın tahliyesi de bir ilk yardım türüdür.

Bu tür durumlarla karşılaşmamak için taze biçilmiş otların ve ya hazır yemlerin hayvanlara çok yükleme yapılmadan verilmesi gerekmektedir. Mümkünse yeşil otlar bir gün soldurulduktan sonra hayvanlara verilmelidir.(Yonca vb)

Bu durumda ilk müdahale erken teşhis kadar önemlidir. Geç kalınması durumunda hayvanlar boğularak telef olmaktadır.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:33.