IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Hayvanlar Alemi Hayvanlar alemi ile ilgili tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

5Beğeni(ler)
  • 1 Post By Publisher
  • 2 Post By ihaveanidea
  • 1 Post By Nelly
  • 1 Post By Tılsım


 
 
Seçenekler Stil
Alt 18 Aralık 2020, 12:18   #1
Mind matter..
Nelly - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Köpekler de Obsesif Kompulsif Bozukluklar.

Hayvanlarda aşırı stres dönemleri OKB’yi tetikleyebilir. Bununla birlikte, birçok sahip yanlışlıkla köpeklerini OKB özellikleri geliştirmeye cesaretlendirir, tekrarlayan davranışlara övgüde bulunur ve ödüllendirir.
Köpeklerin ayrıca obsesif kompulsif bozukluğa karşı belirli bir genetik yatkınlığı da olabilir. Örneğin, yavru cocker spaniel’lar, belirli nesneler veya kendi kişisel alanları üzerinde sahiplenici davranma eğilimindedir.

1-Dönme Ve Kuyruk Takibi;
Son çalışmalar, özellikle Bull Terrier ırkında kuyruk kovalamanın bir çeşit otizm olabileceğini düşündürmektedir. 2011 yılında Moon-Fanelli kendi kuyruğunu kovalama dürtüsünün erkeklerde daha yaygın olduğunu bulmuştur. Ayrıca, transa benzer bir duruma ve saldırganlık epizodlarına bağlı olduğu sonucuna vardılar.
Bu bulgular, fobilere yönelik bir eğilim ile birlikte, uzmanları kuyruk takip etmenin bir tür köpek otizmi olabileceği sonucuna varmasına neden olmaktadır.


Köpekler de Otizmi Keşfetme;
Anksiyete ve ağrı bozuklukları gibi teşhis edilmesi zor olan ve otizmle ilişkili olanlara benzer semptomlara neden olabilecek köpek rahatsızlıklarından bahsetmek önemlidir.
Bir veterinerin otizmi olan bir köpeği geçici olarak teşhis etmesi için atipik tekrarlayan davranışlar, insanlar ve diğer köpeklerle sosyal etkileşimlerde belirli bir derecede bozulma göstermesi gerekir. Bununla birlikte, önce bu semptomlardan sorumlu olabilecek diğer koşulları elemek zorundadırlar.

2-Sahiplenici Davranışı;
Vahşi doğada, bu davranış hayvanın değerli bir “kaynağı” rakiplerine kaybetmemesini sağlar. Kendini birçok farklı şekilde gösterebilir ve sahipleri genellikle evcil hayvanlarının, davranış daha belirgin hale gelene kadar, bir nesneyi koruduğunun farkında değildir.
Savunma davranışı hızla saldırganlığa dönüşebilir. Aslında, savunma ve saldırganlık genellikle oldukça benzer görünebilir. Bir köpek korkarsa, kaçmaya çalışabilir, ancak kaçma girişimi başarısız olursa aktif saldırganlığa başvurur.

Pati Yalama ve Çiğneme;
Sıkıntı, stres, hareketsizlik ve alerjiler obsesif yalama olayını tetikleyebilir. Sürekli yalama beyindeki endorfinleri serbest bırakır ve sakin ve iyi hissetme duyguları yaratmaya yardımcı olur. Bazı durumlarda, bir köpek bu endorfin akışını elde etmek ve kaygıyı azaltmak için obsesif olarak bu davranışı tekrarlayacaktır.

Işık Ve Gölgeler Takıntısı;
Bu OKB’nin klasik bir belirtisidir. Çeşitli farklı uyaranlardan kaynaklanabilir, ancak en yaygın olanı aslında sahipler tarafından oluşturulur. Bu genellikle birisi bir ışığı yaktığında ve odanın içinde ışıkların veya gölgelerin hareket etmesine neden olduğunda yanlışlıkla başlar.
Köpek, ışıkların ve gölgelerin hareketini takip ederek tepki verir. Sahibi bunu eğlenceli bulur ve köpeği davranışı devamlı tekrarlamaya teşvik eder. Bu durumun obsesifleşmesi için gereken tek şey de budur.
Köpeklerde bu tür davranışları provoke edebilecek başka durumlar da vardır. Örneğin, genellikle uzun süre yalnız kalanlarda görülür. Panjurlar veya perdeler gün boyunca hafifçe dalgalanır ve odaya girdiğinde ışıkta değişikliklere neden olur. Yapacak başka bir şeyi olmadığı için, köpek hareket eden ışığı takip etmekten zevk alabilir.

Sonuç Olarak
OKB her zaman klasik ayrılma kaygısından kaynaklanmasa da, uzun yalnızlık dönemleri tarafından tetiklenebilir.
Uzmanlar bunun köpek demansı veya Alzheimer gelişimi ile ilgili olabileceğine inanıyorlar.
Bu tür davranışlar için uygulamalar olsa da, tedavi her zaman mümkün değildir. Veterinerler genellikle OKB’li köpekleri tedavi etmek için seratonin ve obsesif kompulsif davranış döngüsünü kırmaya yardımcı olmak için gürültü önleme tedavisi kullanırlar.
________________













Hayvan sevgisi, insanın iç dünyasında açan en güzel çiçektir. 🐾

 
Alt 18 Aralık 2020, 12:42   #2
Edebî
Publisher - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğine sağlık güzelim

 
Alt 18 Aralık 2020, 12:48   #3
Standart

Ah köpekler, ah Togo...

________________

.






















-barışa giden yolda birbirlerini vurdu aynı tanrı'nın çocukları..-
 
Alt 18 Aralık 2020, 13:42   #4
Mind matter..
Nelly - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
Publisher Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Emeğine sağlık güzelim
Tesekkur ederiiim, Canim Benim.

________________













Hayvan sevgisi, insanın iç dünyasında açan en güzel çiçektir. 🐾

 
Alt 18 Aralık 2020, 16:58   #5
Standart

Hassas güzellikler onların da duyguları vaaar eline sağlık canımcım

________________

` A L a y i n i z ß o s `
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:08.