IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Hayvanlar Alemi Hayvanlar alemi ile ilgili tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 22 Mayıs 2020, 11:55   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Dunyanin En Kucuk Bocekleri

Bocekler cok uzun zamanlardan beri cogu kisiyi korkutmayi basarmis canlilarin basinda gelmektedir. Bir hukumdar bocegi veya hamam bocegi en cok bilinenler arasindadir. Fakat gorunmeyecek kadar kucuk olup ucan, yuzen ve surunen boceklerde vardir, bu bocekler hatta o kadar kucukturler ki insan gozuyle gorunmezler.
Bu kucuk bocekler cuce mavi kelebek ve tinkerbella yaban arisi gibi goruntusune uygu sevimli isimlerle isimlendirilmislerdir. Ne yazik ki, bu turlerin bazilari hakkinda cok az sey bilinmektedir, cunku boyutlari sadece fark edilmelerini zorlastirmakla kalmaz, bilim adamlarina adeta meydan okurlar. Bu yazida bir ignenin deliginden ya da bir toplu ignenin basindan daha kucuk bir orumcekten bir santimetre uzunlugunda bir mantis’e kadar, dunyanin en kucuk bocekleri hakkinda bilgiler bulunmaktadir.

Bati Pigme Mavi Kelebek (Brephidium exilis)
Suslu ve narin gorunseler de, tarih oncesi fosiller kelebeklerin 200 milyon yildan fazla bir suredir var oldugunu gostermektedir. Modern zaman kelebeklerinin tarih oncesi atalari, beslenmek icin polen zengini ciceklerin olmadigi bir zamanda dinozorlar arasinda yasiyorlardir. Ayrica buz devri gibi kitlesel yok olma olaylarindan sag cikmayi basardilar. Bugun, Lepidopterous boceklerin sirasi, su anda 180.000’den fazla tur icermektedir ve sadece kelebekleri degil, ayni zamanda guve ailesinin uyelerini de icermektedir.
Kelebek ailesinin en kucuk uyesinin cuce mavi kelebek (Brephidium exilis) oldugu dusunulmektedir. Bati cuce Kuzey Amerika’da, Hawaii ve orta dogu kadar batida bulunabilir. Her iki kanadin tabanindaki bakir kahverengi ve donuk mavi desenle taninabilir. Kucuk kelebegin kanat acikligi 12 milimetre kadar az olabilir. Muadili, dogu mavi cuce Atlantik kiyilari boyunca ormanlarda bulunabilir.



Patu Digua Orumcek
Amerikan evlerinde bulunan orumceklerin cogu zararlilardan daha faydalidir. Buna en kucuk orumcek olan patu digua orumcegi de dahildir. Patu digua, kuzey Kolombiya’nin Valle del Cauca bolgesi El Queremal yakinlarindaki Rio Digua nehri cevresinde yasamaktadir. Erkekler bir milimetrenin sadece ucte biri kadar buyurken, bir pimin basindan bile daha kucuk olduklarini fark etmek zordur. Bazilari bir yerlerde surunen daha kucuk araknidlerin olduguna inanmaktadir. Ornegin, Bati Afrika’nin kadin Anapistula caecula’si yaklasIk bir inc’in yuzde ucte biri ve erkekler muhtemelen daha kucuk olacaktir. Genellikle erkek orumcekler disilerden daha kucuktur.

Scarlet Cuce Yusufcuk
Bocekler arasinda yusufcuklar en buyuk ucan bocekler arasindadir. Aslinda, yusufcugun tarih oncesi atasi Meganeura, 70 santimetreyi asan bir kanat acikligi ile bilinen en buyuk boceklerden biridir. Fosil kayitlari, Triyas doneminde 300 milyon yil kadar once yasadigini ve diger boceklerle beslenen yirtici bir tur oldugunu gostermektedir. Bugunun yusufcuk turu (Odanata), neredeyse buyuk olmasa da, yaklasIk 20 santimetre kanat genisligi ve yaklasIk 12 santimetre vucut uzunlugu ile ovunebilir.
Son derece kucuk ucta, en ince yusufcuk kirmizi cuce scarlettir. (Nannophya pygmaea). Ayni zamanda kuzey pigmegi veya kucuk yusufcuk olarak da bilinir. Libellulidae yusufcuk ailesinin bir parcasi olan kirmizi cucenin dogal cografyasi Guneydogu Asya’dan Cin ve Japonya’ya uzanmaktadir. Bazen Avustralya’da bulunur. Yusufcuk kanat acikligi yaklasIk 20 milimetre veya bir inc’in dortte ucu olcusundedir.

Cuce Guveler
Kelebekler genellikle gunduz sicakligi ile iliskiliyken, guveler aksamlari ucus egilimindedir. Ancak, aralarinda ayrim yapmak her zaman kolay degildir. Melanitis leda veya ortak aksam kahverengi, ornegin, bir gece yasayan kelebek olarak kabul edilir ve gunduz cikan bazi guveler vardir. Onlari ayirmanin en iyi yolu antene bakmaktir, cunku kelebek antenleri olmayan guvelere kiyasla kucuk bir top ucuna sahiptir.
En kucuk guveler Nepticulidae ailesinden gelir ve domuz guveleri veya cuce guveleri olarak adlandirilir. Pigme kuzukulagi guvesi (Enteucha acetosae) gibi bazi turler, 3 milimetre kadar kucuk kanat genisligine sahipken, ortalama guve kanat genisligi 25 milimetredir. Cesitli konakci bitkilerin yapraklarini mayinlayan kucuk larvalar olarak baslarlar. Tirtilin munching deseni, beslendikleri yapraklara benzersiz ve oldukca buyuk bir baski birakmaktadir.

Bolbe Pygmaea Mantis
Mantiler, insanlarla ozel bir iliskisi olan nadir boceklerdir. Eski Yunanlilar mantislerin dogaustu gucleri oldugunu dusunulmektedir ve eski Misir metinlerinde tanrilastirilmistir. Ozellikle Cinliler, eski siirlerin cesaret ve korkusuzluk sembolu olarak tanimlanan bir bocek icin belirli bir sevgiye ve saygiya sahiptirler. Aslinda, peygamber devesi kolu vincle mucadele teknigi ve stratejisi, “Kuzey Dua Mantis” ve “Guney Dua Mantis” olarak bilinen en az iki populer dovus sanatina ilham vermistir. Mantiler de evcil hayvan olarak tutulan ve yetistirilen birkac bocekten biridir. Mantodea sirasi 2.400’den fazla turden olusur ve dik duran 3,5 inc kadar buyuk olabilir. Bununla birlikte, en kucuk mantis turu olan Bolbe pygmaea sadece 1 santimetre uzunlugundadir ve Avustralya’da bulunabilir.

Mikrotityus Minimus Akrep
Akrepler genellikle en tehlikeli ve olumcul boceklerden biri olarak dusunulur. Dev orumcekler gibi daha buyuk yirticilarla savastiklari ve yendikleri belirlenmistir. Bu yirtici bocekler, 430 milyon yildan fazla bir sure boyunca, zehirli bir igneye, guclu kiskaclara ve vucut zirhi olarak islev goren kalin bir dis iskelet gibi sofistike ozelliklerle sahiptir. Ancak akrep zehri zehirli olsa da, sadece 25 turu insani oldurebilen bir toksin uretir.
Bu, en kucuk akrep turlerini bile zor kucuk canavar haline donusturur. Dunyanin en kucuk akrepleri Mikrotityus minimus, 2014 yilinda Dominik Cumhuriyeti’ndeki Buyuk Antiller Adasi Hispaniola adasini arastiran arastirmacilar tarafindan kesfedilmistir. Tamamen buyumus bir akrep sadece 11 milimetreyi olcer, bu da kiskaclarini ve sokmasini daha az korkutucu ve aslinda sevimli hale getirmektedir.



Euryplatea Nanaknihali Sinegi
Yarim milimetreden daha kucuk ebatiyla, Euryplatea nanaknihali dunyadaki en kucuk sinek turudur. Bu kucuk sinekler yumurtalarini karincalarin baslarinin icine birakirlar ve yumurtalar yumurtadan ciktiktan sonra larvalar buyudukce, konakladigi karincayi iceriden disariya yutmaya baslarlar, sonunda karincayi basini keserler. Oldukca korkunc seyler olsa da, bu tur bir ureme stratejisini uygulayan tek sinek turu degildir. Phoridae sinek ailesindeki turler ayrica karincalarin govdelerine yumurta birakir.

Urano Taenia Lowii Sivrisinegi
Kana susamis sivrisinekler ile ilgili en ilginc olan, isiriklarda bizi gizledikleri gizli yoldur. Sivrisinekler, agirliklarini ikiye katlayacak kadar kan emmelerine ragmen, tespit edilmeden iceri girmelerini ve sessizce hava almalarini saglayan ozel bir kanat dovus teknigi uygulayabilirler. Bu kurnazca kacirma bicimi, ozellikle sivrisineklerin olumcul virusleri ve hastaliklari yaydigi bilinen bolgelerde sorunludur. Neyse ki, dunyanin en kucuk sivrisinek insan kaninin tadini sevmez. Bazen soluk ayakli Uranotaeni olarak bilinen 2,5 milimetre uzunlugundaki Uranotaenia lowii kurbagalari ve diger amfibileri isirmayi tercih ederler. Diger seslere karsi dogal akustik hassasiyetlerini kullanarak hedeflerini bulurlar. Uranotaenia lowii’nin yasam alani guney boyunca Teksas’tan Florida’ya uzanir ve Kuzey Carolina kadar kuzeyde bulunabilir.

Peribocegi Yaban Arisi
Dunyanin en kucuk bocegi peribocegi veya yaban arisi ailesine aittir. Ortalama olarak, sadece 5 ila 1 milimetre uzunlugunda buyurler. Irlandali bocekbilimci Alexander Henry Haliday ilk olarak 1833’te masalin kesfini “Hymenoptera takiminin atomlari” olarak nitelendirmistir. Hymenoptera, testere sinekleri, esekarisi, arilar ve karincalari iceren buyuk bocek sirasidir. Peri bocekleri tum dunyada bulunabilir ve islak yagmur ormanlarindan kuru collere kadar cok cesitli ortamlarda ve ekosistemlerde gelisebilir.
Ailedeki en kucuk bocek turu olan Dicopomorpha echmepterygis sadece 0,139 milimetre uzunlugundadir ve ciplak gozle tespit edilmesi neredeyse imkansizdir. Kanatlari veya gozleri yoktur, agizlar icin sadece delikleri vardir ve iki kucuk antenleri vardir. En kucuk ucan bocek ayni zamanda Hawaii, Kosta Rika ve Trinidad bolgelerinde yasayan kikiki huna (.15 mm) adi verilen peri bir turdur. Kikiki ise adi bir sekilde kucuk boyutuna (.17 mm) mukemmel bir sekilde uyan diger bir peri bocegi cinsidir ve tinkerbella nana yaban arisina yakindir.

Alinti
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:23.