IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By BugsBunny


 
 
Seçenekler Stil
Alt 21 Aralık 2023, 15:20   #1
Only Allah can judge me
BugsBunny - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Anne karnında ameliyat edildi

Açık omurga denen Spina bifida, anne karnında tedavi edilebiliyor. Bu bebeklerden olan biri de 26 haftalık anne karnında ameliyatla sağlığına kavuşan Ali Emir bebek.

Anne karnında ameliyat edildi
(Burcu Yavuz, eşi ve bebeğiyle.)

Sibel BAHÇETEPE

Çocuklarda görülen doğumsal hastalıklarından biri olarak görülen “Spina bifida” yani omurilik açıklığı, anne karnında teşhis ve tedavi edilebiliyor. Bu bebeklerden biri de şimdilerde 7 aylık olan minik Ali Emir. Anne karnındayken ameliyat edilen Emir bebek sağlığına kavuştu.Kadın Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Ekiz "Biz Ali Emir’i 26. haftalıkken sezaryen ameliyatına alır gibi ameliyata aldık. Anne karnından çıkarıp ameliyat ettik, yoğun ve zorlu sürecin ardından bebeğimiz sağlığına kavuştu" dedi.

Anne karnında ameliyat edildi
(Prof. Dr. Ali Ekiz
Kadın Doğum ve Perinatoloji Uzmanı)

Spina bifida, anne karnında oluşan bir hastalık. Hamileliğin ilk ayında oluşan bu anomalide, bebeğin omurgası şekillenirken tam olarak kapanmaz ve bu nedenle halk arasında “ayrık omurga hastalığı” olarak da bilinir. Türkiye’de her bin bebekten 3’ünde görülen hastalık nedeniyle çocukta kısmi felç, yürüme problemleri, hidrosefali, bağırsak ve mesane problemleri, ileride skolyoz gibi sorunlar görülebilir.

GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYABİLİRDİ

Bursa’da yaşayan 32 yaşındaki Burcu Yavuz da üçüncü hamileliği sırasında bebeğine Spina bifida teşhisi konulan annelerden biri. 17. haftada gribal enfeksiyona yakalanan Yavuz, doktoruna gitti. Doktoru kendisine "Hastaneye gidersen, serum takılırsa daha çabuk toparlarsın" dedi. Hastaneye giden Yavuz’a oradaki hekim "Önce bebeğe bakalım" dedi ve ultrason ile muayene yaptı. Bu muayene sırasında bebeğin Spina bifida olduğu anlaşıldı. Yavuz, "Ağladım, inanamadım. Doktor ‘iki sağlıklı bebeğin var, gebeliği sonlandırın’ dedi. Ancak biz istemedik" dedi. Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanına, ardından da perinatoloji (riskli gebelik) uzmanına gittiklerini anlatan Yavuz "Bir takım testlerin ardından anne karnında bebeğimin ameliyat edilebileceği ve buna uygun olduğu belirtildi. Hamileliğimin 26’ncı haftasında ameliyat yapıldı. Zor bir süreçti. 26 haftanın sonrasında 9 hafta daha gebelik devam etti. 35. hafta bebeğimi doğurdum. Biraz geç kalsak geri dönüşü olmayan bir duruma girecekti" diye konuştu.

‘UYGUN HASTA ÖNEMLİ’

Kadın Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Ekiz ise uygun olan vakalara anne karnında ameliyat yapıldığını ve bebeklerin sağlığına kavuştuğunu anlattı. Ekiz "Bu ameliyat gerek aile gerek anne, gerek biz hekimler için önemli ve zor bir ameliyat. Fetal cerrahide en önemli şey hasta uygun mu ve tanı doğru mu? Bunu değerlendirmek gerek. Tüm Spina bifidalar ameliyat edilmez, uygun olan vakalar ameliyat ediliyor" dedi. Ekiz, şöyle devam etti: "Ameliyata beyin ve çocuk cerrahisi uzmanı ile birlikte girdik. Açık fetal cerrahide hamileliğin 26. haftasında rahimin üzerinde 10 cm’lik bir delik açıyoruz. O delikten bebeğin omurgasını yukarı çekip omurgasını ameliyat yapıp omurgasının, ameliyatını anne karnında yapıp sonra bunların kapatıp içeri koyuyoruz. Bebek büyümeye devam ediyor. Anne karnında bebek çok daha iyi iyileşiyor, omurganın probleminin beyine verdiği hasar düzelebiliyor. Eğer bu bebek ameliyat olmasaydı yürüyemezdi, beyinde hidrosefali yani su toplaması gelişebilirdi. Beyin dokusu basınç altında olduğu için doku gelişemediğinden zeka geriliği olabilir, idrar kaçırma, idrar yapamama gibi sorunlar yaşanabilirdi."

Kaynak [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alt 21 Aralık 2023, 15:29   #2
Editör
Brittle - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Ali Emir bebeğin yaşayacak ömrü varmış demek ki..

________________

Tecrübe çok acımasız bir öğretmendir;
Önce sınavı yapar, Dersi sonra öğretir..
 
Alt 21 Aralık 2023, 16:06   #3
Standart

Ne güzel.. Uzun, saglıklı, mutlu, huzur dolu ömrü olsun insallah.

________________

<b><font color=red>[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. <a href=Üye Olmak için TIKLAYIN...]" border="0" />
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:37.