IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 05 Şubat 2022, 11:38   #1
Standart Hamilelikte Kaçınılması Gerekenler


Hamilelik döneminde alkol, sigara ve benzeri kötü alışkanlıklardan uzak kalman gerektiğini hemen hemen herkes bilir. Peki, bazı balık türleri ve kediden uzak kalman gerektiğini biliyor muydun? İşte bilmediklerin…

Hamilelikte Kaçınılması Gerekenler

Diyet

Özellikle hamileliğin ilk üç ayında folik asit bakımından zengin bir diyet önemlidir. Folik asit düzeyinin düşüklüğü, bebeklerde nöral tüp defektler oluşum sıklığının daha yüksek olmasıyla ilişkilendirilmiştir. Günlük olarak 0.5 mg veya 500 mg folik asit içeren iyi kaliteli doğum öncesi vitamin desteklerinin alınması önerilir. Doğal yollarla vitamin almak isteyenlerin folik asit açısından zengin besinler olan yeşil yapraklı sebzeler, iyi tahıllar, karaciğer ve greyfurt yemeleri önerilir.

Listeria

Bazı yiyeceklerin hamilelik döneminde yenmesi oldukça risklidir. Ölü doğuma ve başka yan etkilere yol açabilecek Listeria enfeksiyonuna yakalanma riski yüksek olan besinlerin uzak durulması gerekir. Listeria enfeksiyonu yumuşak peynirde, soğuk mezelerde, şarküteri türü etlerde, lahana salatası ve suşi gibi yiyeceklerden geçebilir. Doğru saklanmayan ve yeterince soğuk olmayan dondurulmuş yiyecekler, yumuşak dondurma, pastörize edilmemiş süt veya bu sütten üretilmiş ürünler ile hazır deniz ürünleri de risk grubundadır.

Balık

Bazı balık türlerinde yüksek oranda cıva bulunduğu için bu balıkların hamilelik döneminde yenmesi gelişme dönemindeki bebeklerin sinir sistemlerinde problemlere yol açabilir.

İlaçlar

Doktor kontrolünde alınan ilaçlar kesilmemelidir. İlaçları aniden kesmek, annenin sağlığına daha çok zarar verebilir. Herhangi bir konuda endişe duyduğunda bunu doktoruna danışmalısın.

Hamilelikte İlaç Kullanımıyla İlgili Genel Kılavuz:

• Gerekmediği sürece üzerinde ‘’doğal’’ yazsa bile hiçbir ilacı güvenli olduğunu düşünüp almamalısın.
• Bir ilacın senin için güvenli ama bebeğin için zararlı olabileceğini unutmamalısın
• Emin değilsen, doktoruna mutlaka danışmalısın
• İlaç kullanmak zorundaysan, bu ilacı doğru miktarda, doğru zamanda ve önerilen şekilde aldığına emin olmalısın.

Tamamlayıcı İlaçlar

Hamilelik döneminin özellikle ilk üç ayında bazı bitkisel veya doğal ilaçların alınması risklidir. Güvenli olduğunu kanıtlayanlarda bile risk almamak için doktoruna danışmanda fayda var. Kullanmak istediğin bir ürünün üzerinde ‘’doğal’’ yazması, doğallığının kanıtı değildir. Birçok tamamlayıcı ilacın kapsamlı testlerden geçerek iddia ettiği özellikleri destekleyecek bilimsel kanıtları olmadığını unutmamalısın. Bu ilaçların kullanımı konusunda dikkatli olmak ve ilacın içeriği ve dozu ile ilgili kontrolleri yapmak önemlidir.

Çevresel Toksinler

Hamilelik döneminde kurşun, kimyasal maddeler, röntgen ışınları ve iyonlaştırıcı radyasyon, boya buharı, tarım ve haşere ilaçları ve temizlik maddeleri hem anne adayı hem de bebeği için risk oluşturabilir. Bu dönemde kullanılacak tüm ürünlerin üzerindeki açıklamaları okumayı alışkanlık hâline getirmek önemlidir. Bulunduğun ortamda potansiyel bir risk görüyorsan, ortamı iyi havalandırmaya önem göstermelisin. Çalışma ortamın risk taşıyorsa, hamile olduğunu mutlaka iş verenine bildirerek mümkünse alternatif bir çalışma ortamı düzenlemenin yollarını arayabilirsin.

Hastalıklar


Hamilelik, bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Bu da vücudun normalden daha savunmasız hâle gelmesini sağlar. Kendini hastalık riskinden tamamen soyutlayamazsın ama birkaç temizlik kuralı ile olabildiğince uzak durabilirsin.
Ellerini yıkama konusunda titiz ve özenli olmak en önemli kuraldır. Başkalarının öksürdüğü ve hapşırdığı yerde nefes almaktan kaçınmalısın. Kusmakta olan birinin çok yakınında durmamak ya da böyle bir durumda geçici olarak nefesinizi tutmak hastalıktan korunma konusunda işini kolaylaştırabilir. Virüslerin çoğunun havada asılı durduğunu unutma.
Tüm bunlara ek olarak hamilelik sırasında potansiyel olarak komplikasyona neden olabilen iki hastalık kızamıkçık ve suçiçeğidir.

Hamamlar, Mineral Spalar, Saunalar ve Spalar

Çok soğuğun zararlı olduğu gibi çok sıcağın da zararı olduğunu unutma. Hamileliğin ilk aylarında fetus, annenin iç çekirdek ısısına karşı çok duyarlıdır. Bu ısı yükselmesi ve yüksek düzeyde kalmasına neden olan ortam, fetusun gelişimiyle ilgili problemlere neden olabilir. Vücut ısımızın 36.1 ile 37.5 derecede olması normaldir. Hamileliğin erken dönemlerinde ateş yükseltecek ve vücut ısısını 39 derecenin üzerine çıkaracak ortamlardan kaçınmak önemlidir.

Kedi

Evimizde bize arkadaşlık eden kedilerimiz, artık ailemizin de bir parçası. Hamilelik sürecinde onlardan vazgeçmek istemememiz çok normal. Başkalarının ne dediğine aldırma. Sevgili kedilerinizi evden uzaklaştırmana gerek yok. Ama dışkısından uzak durmak çok önemli. Kedimizin kutu altlığı ya da kumu varsa hamilelik süresince bunun değişimini eşimizden yapmasını istemek bu durumu çözecektir. Toksoplazma adı verilen bir parazit hastalığı, enfekte kedinin dışkısından insanın eline ve ağzına kolaylıkla bulaşabilir.

Bu durum sadece evinde kedi besleyenler için geçerli değildir. Bahçede kazı yapmamız gerekiyorsa eldiven takarak, işimiz bittiğinde elimizi güzelce yıkamamız önemlidir. Sebze ve meyveleri de iyice yıkayarak yemeğin üzerinde süsleme amaçlı bulunan bilmediğimiz yiyeceklerden de uzak durmamız gerekir.

Alıntı.

 
Alt 05 Şubat 2022, 12:31   #2
Sim
civciv~🐥
Sim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

kedi mi

________________

Hope. . . ✨
 
Alt 05 Şubat 2022, 12:32   #3
narcissism
Lyra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Safsata çoğu ;d

________________

"yoksun diye bahçemde çiçekler açmıyor bak,
gel de görüp açılsınlar, devşirip göğsüne tak."
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:33.