IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 06 Mart 2020, 16:20   #1
Ponçik hanım
eLfida - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Muharrem ertaş

D. 1913, Yağmurlubüyükoba, Kırşehir - ö. 3 Aralık 1984. Türk saz ve söz ustası. Bozlak türünün en önemli isimlerinden.
Muharrem ertaş

Abdallık geleneği ve Bozlak türünün en önemli saz ve söz ustalarından neşet Ertaş’ın babası olan Kırşehir türkülerinin en önemli kaynaklarından biridir.
Muharrem Ertaş’ın ailesi Abdal kökenli insanların ikamet ettiği Aksaray’ın Alakilise köyünden 'den Kırşehir ‘in Yağmurlubüyükoba köyüne yerleşmiş bir ailedir. Kimi kaynaklara göre ailesi Horasan’dan Anadolu’ya göçen Deveci kabilesine mensuptur.

Muharrem Ertaş bu köyde doğmuş saz eğitimini de daha yedi sekiz yaşlarından itibaren dayıları Bulduk Usta ve Yusuf Usta'dan almaya başlamıştır. Dayıları ise yöresel türküleri çalıp söyleyen Toklumenli Aşık Said’in türkülerini çalıp söyleyen bir saz ustasıdır. Aile boyu müzisyen olan bir aileden gelen Muharrem Ertaş’n babasının adı Zurnacı Kara Ahmet'tir. Ailesi ve bu köydekilerin tamamı 1940 yılında Yağmurlubüyükoba köyünden göçerek Kırşehir’in Bağbaşı Mahallesine göç etmişlerdir.

Muharrem Ertaş’ın babası ve dayıları düğünlerde, bayramlarda, çeşitli eğlencelerde sünnetlerde saz çalıp türküler söyleyen bir ailedir. Ailenin geçimi de bunu üzerine kuruludur. Muharrem Ertaş’da babası ve dayıları ile birlikte bu eğlencelere katılmaya başlamış ve icracılık yönünü de bu sayede arttırmıştır. Verdiği bir röportajda o günlerini şu şekilde anlatır “ Bulduk adındaki dayımın çok güzel sesi vardı. Hatta seferberlikte asker kaçaklarını yakalamak için subaylar dayımı yanlarına alıp köy köy dolaşırlarmış. Dayıma türkü söylettirip kendileri de pusuya yatarlar ve dayımın sesine dağlardan köye inen kaçakları yakalarlarmış. Yusuf Usta beni yanına aldı. Düğünler de, bayramlarda, eğlencelerde yanından ayırmayarak ustalarından öğrendiğini bana da öğretirdi. Yedi yıl O’nun la çalıştıktan sonra artık tek başıma çalıp söylemeye başladım."

İlk karısı Hatice Hanım’ın vefatından sonra Neşet Ertaş’ın da annesi olan ikinci karısı Döne Hanımla evlendi Döne hanımdan Necati, Neşet, Ayşe ve Nadiye adında dört çocuğu daha oldu. Döne Hanım’da vefat edince Yozgat’ın Kırıksoku köyündeki Arzu Hanım’la evlendi.

Türküler, oyun ve halay havalarının usta yorumcusu Muharrem Ertaş, derlediği ve okuduğu anonim türkülerin yakışıra Karacaoğlan, Şeyh Galip, Pir Sultan Abdal, Dadaloğlu'nun deyişlerini de seslendirdi. “Ses genişliği, rengi ve tınısının yanı sıra, gırtlak nağmeleri, çarpma, titretme ve trilleri, kendine has ses kullanma teknikleri ve bütün bunların yanı sıra kullandığı yiğitçe eda ile Muharrem Ertaş, gelmiş geçmiş en büyük bozlak okuyucusu olarak kabul edilir.”

“Muharrem Ertaş'ın sesi Japonya'da incelemeye alınmış ve hatasız bir ses olduğu ve böyle bir sesin dünya'da olmadığı ortaya çıkarılmıştı “

Muharrem Ertaş, icracılığının yanı sıra Orta Anadolu ve Kırşehir yöresinden pek çok türküyü derleyerek seslendirdi. Bu sayede pek çok türküyü repertuvarına almış olduğu gibi adı sanı bilinmeyen onlarca türkünün unutulup gitmesine de mani oldu. Üstelik bu türkülerin gelmiş geçmiş en güzel ve en etkileyici yorumcusu olarak kabul edilmiştir. Allah vergisi özel ve çok güzel bir sese sahip olan Muharrem Ertaş türküler, bozlaklar, ağıtlar ve halay havalarının gelmiş geçmiş en güzel en orijinal yorumcusu olarak anılmayı başarmıştı. Onun bu zenginliği oğlu Neşet Ertaş’ın yetişmesine çok büyük vesile oldu.

1970’li yıllardan itibaren, büyük bir şöhrete sahip olan ‘Neşet Ertaş’ın babası Muharrem Ertaş’ olarak anılmaya başlasa da hiçbir zaman layık olduğu gerçek şöhrete erişemedi. Bunca yeteneğine rağmen yaptığı işten para kazanmayı da şöhrete kavuşmayı da akıl bile etmemişti. Buna rağmen Kırşehir’in sembol isimleri haline gelen baba ve oğulun öyküsü tüm ülkeye yayılmıştı.

Neşet Ertaş ve bozlakları ile tanınmış olsa da sadece birkaç kez TRT ye konuk olmuş, Kalktı Göç Eyledi Avşar illeri şiirini dünyada en güzel seslendiren kişi olarak tanınmış olsa da 71 yıllık ömrünü yoksul, kendi halinde ve sessizce tüketmişti. Tüm bu önemine rağmen hayatını yoksulluk ve gariplik içinde geçiren Muharrem Ertaş 1984 yılının 3 Aralık günü vefat etti

Muharrem Ertaş'ın mezar taşında şu sözler yazılıdır : “İşte geldim, işte gittim. Güz çiçeği gibi bittim. Yalan dünyada ne iş tuttum. Ömrüceğim geçti, gitti.”

Muharrem ertaş

Halk ozanı Neşet Ertaş'ın babası bozlak ustası Muharrem Ertaş, ölümünün 34. yılında mezarı başında anıldı.

Abdal kültüründen gelen sanatçılar başta olmak üzere vatandaşlar, Muharrem Ertaş'ın merkez Bağbaşı Mezarlığı'ndaki kabrini ziyaret etti. Dua okuyup, mezara çiçek bırakan ziyaretçiler, mezarı babasının ayak ucunda olan Neşet Ertaş için de dua etti.

Kırşehir Gazeteciler, Radyocular, Televizyoncular Cemiyeti Başkanı Sait Yanık ve gazeteciler de Muharrem Ertaş'ın mezarına ziyarette bulundu.

Yanık, ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, Muharrem Ertaş'ın Kırşehir'in yetiştirdiği büyük bozlak ustalarından biri olduğunu belirterek, basın mensuplarıyla 34. ölüm yıl dönümünde Ertaş'ı mezarı başında andıklarını söyledi.

Üç usta aynı sahnede

Muharrem Ertaş'ın, dilden dile dolaşan sayısız eser kazandırdığını aktaran Yanık, "İsterdik ki Kırşehir'in adını dünyaya duyuran Neşet Ertaş'ın hem ustası hem de babası Muharrem Ertaş'ı daha çok kişi gelerek, ansın. Gazeteciler ve basın mensupları olarak değerlerimiz olan ustalarımızı unutmayacağız, unutturmayacağız." dedi.

Türk Halk Müziği'ne Kazandırdığı Bazı Eserler
  • Kalktı Göç Eyledi Avşar Elleri
  • Kırat bozlağı
  • Aldı Dert Beni
  • Yağmur Yağdı Yine Bulandı Hava
  • Yeni Geldim Dinek Dağı
  • Şu Yalan Dünyadan Usandım
  • Ağ Ellerin Sala Sala Gelen Yar
  • Ela Gözlerini Sevdiğim Dilber
  • Gönül Ne Gezersin
  • Kısmet Kalktı Şu Ellerde Durulmaz
________________

 

« - | Aşık Daimi »

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:00.