IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


5Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By LaviNia
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By WildCat
  • 1 Post By Reyhan


 
 
Seçenekler Stil
Alt 12 Şubat 2020, 09:32   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Detoks Caylari Kilo Vermeye Yardim Ediyor mu?

Uzmanlar, detoks caylarinin vaad edildigi kadar yararli olmadigini hatta bazi saglik riskleri olusturabilecegini soylemektedir. Kilo kaybi icin sihirli bir formul yoktur, bu detoks cayi gibi caylar icin de gecerlidir. Ilk basta fazla su ve sindirim atigi kaybettirdigi icin biraz daha hafif hissettirir ancak onemli, kalici kilo kaybi icin detoks caylarini destekleyen hicbir kanit yoktur. Detoks urunleri diyet takviyeleri olarak siniflandirilir, bu da iceriklerinin Amerika’daki Gida ve Ilac Idaresi (FDA) tarafindan duzenlenmedigi anlamina gelir. Bazi detoks caylari bir takim zararli yan etkileri olan guclu tezgah ustu ya da recetesiz laksatifleri icerir. Detoks caylarinin potansiyel saglik riskleri arasinda ishal, dehidrasyon, tehlikeli elektrolit dengesizlikleri ve ilac etkilesimleri bulunur. Uzmanlar ayrica bu kilo kaybi takviyeleri kullanimi ile yeme bozukluklari gibi ruh sagligi sorunlari arasinda bir baglanti olabilecegi konusunda uyarilarda bulunmaktadir.

Detoks Cayi Nelerden Yapilir?
Detoks cayinda bulunan bilesenler vucudu cesitli sekillerde etkiler. Asagida cesitli cay kombinasyonlarinda kullanilan bilesen ornekleri verilmistir.
* Senna (sinameki), yapraklari ve meyveleri tibbi olarak kullanilan bir bitkidir, ABD’de Kabizligin kisa sureli tedavisi icin recetesiz bir ilac olarak onaylanmistir.
*Yerba mate, yapraklari uyarici olarak kullanilan kafein ureten bir bitkidir.
*Garcinia cambogia, istahi kontrol etmek ve vucuttaki yag depolamasini azaltmak icin kullanilan tropikal bir meyvedir.
*Cassia chamaecrista ( bir sinameki turu) mushil etkisi icin kullanilan bir baklagildir.
* Gotu kola Apiaceae (maydanozgiller) ailesinin bir uyesidir ve yara iyilesmesi de dahil olmak uzere bircok tibbi kullanima sahiptir.

Kilo Kaybi Fiyaskosu
Kilo kaybi icin detoksifikasyon farkli sekillerde tanimlansa da, genellikle birkac gun oruc tutmanin yani sira cesitli yollarla toksinlerin vucuttan temizlenmesini icerir. Ozellikle kilo kaybi icin detoks caylarina odaklanan arastirmalar yapmak zordur. Bir cayin gercekten ciddi derecede kilo kaybina yol acacagi gercegini desteklemek icin kanitlar cok sinirlidir. Beslenme uzmanlari, kayda deger miktarda kilo kaybini baslangictaki vucut agirliginin en az% 5’inin atilmasi olarak tanimlar ve henuz bunu yapabilen bir cayla karsilasilmamistir.

Vucut Kendini Arindirabilir
Vucuttaki yabanci, toksIk maddelerden kurtulma fikri cazip gelebilir. Gercek su ki vucut bu isi kendi basina yapabilir. Bazi detoks caylari kilo vermeye, bazilari da toksinlerin vucuttan atilmasina odaklanmaktadir. Bazi caylar karaciger sagligini destekledigi iddia edilen maddeler icerir, yine de beslenme uzmanlarina gore detoks urunleri gereksizdir. Karaciger, akcigerler, sindirim sistemi ve bobrekler vucudun kendi basina detoks yapmasi icin mukemmel bir is cikarir, bu yuzden bir cay yardimina ihtiyac duyulmaz. Vucudun, detoks caylari ve diuretik etkileri ile ortaya cikabilecek hassas sivi ve elektrolit dengelerini bozmadan atik urunlerinden guvenli ve yavas yavas kurtulma yollari vardir. Diuretik kullanimi kanda cok dusuk sodyum ve potasyum seviyelerine yol acabilir. Elektrolit dengesizlikleri duzensiz bir kalp atisi gibi daha ciddi sorunlarin yani sira bas agrisi, bas donmesi ve kas kramplarina neden olabilir.

Detoks Caylari Riskli Olabilir
Detoks malzemeleri dogal olsa da, bu mutlaka zararsiz olduklari anlamina gelmez. Detoks caylari, hangi turunun secildigine ve ne kadar icildigine bagli olarak saglik icin kismen guvenli veya riskli olabilir. Bazilari oldukca zararsiz ve bazilari zararli olabilir. Zararsiz olan bazi caylar diuretik veya mushil etkisi olan otlar veya diger bilesenler icerir. Bu etkiler insanlari onemli olcude kilo verme yolunda olduklarina inandirir. Ornegin, bazi detoks caylari karahindiba koku icerir. Bu madde oldukca guvenlidir. Kisilerin idrar cikarma miktarini biraz daha artirabilir fakat bu, kisiye kilo verdirmez. Ote yandan Senna bitkisi daha gucludur. Senna’nin bir takim yan etkileri olabilir. Mushil bir etkiye sahiptir ve bazi insanlar karin agrisi ve ishal gibi seyler yasar. Fazla alinirsa, kas spazmlari ve anormal kalp ritimleri gibi seylere yol acabilecek elektrolit dengesizliklerine neden olabilir.
Detoks caylarinin iceriginde bulunan urunler kisilere kendisi daha hafif hissettirebilir cunku daha fazla su atilir veya sindirim sisteminden atiklar biraz daha hizli cikar ama bu etkiler gecicidir ve gercekten kilo verilmemektedir. Insanlar kilo vermek istediklerini soylediklerinde, cogunlukla vucut yagindan bahsetmektedir ve bu caylar yag kaybina yardimci olamaz. Detoks caylari receteli veya recetesiz satilan ilaclarin yani sira alinabilecek diger diyet takviyeleri ile etkilesime girebilir, bir ilacin amaclanan etkilerini potansiyel olarak koreltebilir veya guclendirebilirler. Herhangi bir detoks cayini denemeyi dusunenler once bir doktorla ve eczaciyla konusmalidir.

Yaniltici Pazarlama
Uzmanlara gore tuketiciler, detoks caylari gibi urunler de dahil olmak uzere kilo kaybi icin diyet takviyeleri yapan yaniltici pazarlamalara maruz kalmaktadir. Uzmanlar bu urunlerin yaniltici oldugunu ve aslinda laksatiflerin cok tehlikeli olabilecegini soylemektedir. Tuketiciler diyet takviyelerinin guvenli oldugunu varsayabilir cunku kolay bulunabilir. Cogu insan, bu urunlerin pazara sunulmadan once guvenlik veya etkinlik icin on elemeden gecirilmediginin farkinda degildir. Yeme bozukluklari konusunda uzman olan kisilere gore kulturumuz kilo takintili, saglik veya ruhsal saglik degerlendirmesinin otesinde, insanlari ozellikle de kizlari ve genc kadinlari kendi sagliklari ve esenlikleri ile risk almaya tesvik etmektedir. Cocuklar icin sinirsiz erisim baska bir endise kaynagidir. 12 yasindaki bir cocuk bile herhangi bir eczaneye veya markete gidebilir ve detoks caylari olarak satilan bu urunleri alabilir.

Zayiflama Takviyeleri ve Saglik Riskleri
Detoks ve kilo kaybi icin diyet takviyelerinin kullanimi ile baglantili zararlar uzerinde kapsamli arastirmalar yapilmistir. Bir calismada, arastirma ekipleri, FDA’ya bildirilen ve 25 yasina kadar olan genclerde tek diyet takviyeleri ile ilgili, yaklasIk 1.000 ciddi yan etki hakkindaki verileri degerlendirmistir. Ekim 2019’de Adolesan Sagligi (JAH) adli bir tip dergisinde yayinlanan arastirmaya gore 11 yil boyunca, olum, sakatlik, hayati tehdit eden sorunlar, hastaneye yatma veya acil servise alinmak dahil olmak uzere ciddi tibbi olaylar, vitamin takviyeleri ile ilgili ciddi olaylara kiyasla kilo kaybi ve benzer takviyeler icin neredeyse uc kat daha olasidir. Son arastirmalar, genc kadinlara recetesiz diyet haplari veya mushil (laksatif) kullandiktan sonra uc yil icinde yeme bozuklugu teshisi koyma riskinin arttigini gostermektedir. Calisma, Amerikan Halk Sagligi Dergisi’nin (AJPH) Ocak 2020 sayisinda yer almistir.

Cazibesine Kolay Kapilmamak Gerekir
Bircok tuketicinin detoks caylari gibi urunler icin odeme yapmaya istekli olmasi gercekten sasirtici degildir ancak uzun vadeli etkileri olumsuz olabilir ve tuketiciler bu caylarin vaad edilen etkilerini gormediginde kendilerini suclayabilir ve neyi yanlis yaptiklarini merak edebilir. Uzmanlar aldatici reklamlarin cazibesine kapilmanin kolay oldugunu soylemektedir. Ayrica reklamlarda kullanilan ince gorunumlu unlulerin kisisel egitmenlere ve ozel ascilara, bircok insanin sahip oldugunun cok otesinde avantajlara sahip olabilecegi unutulmamalidir. Bu demektir ki bir cay ya da benzeri urunleri tanitan, yarar gordugunu iddia eden bir unlu goruldugunde, o kisinin nasil gorundugunden urunun sorumlu oldugunu varsaymak dogaldir, genetik, diyet ve egzersizin bir kombinasyonu oldugunu tamamen unutulmaktadir. Kisiler etkileyici oldugu savunulan detoks caylarini kullanmaya yonlendirildiginde ince yapiya hangi faktorlerin katkida bulunabilecegi dusunulmeli ve satin alinmadan once elestirel dusunulmelidir.
 
Alt 12 Nisan 2021, 12:59   #2
~Ölüm Çiçeği~
LaviNia - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Hiçbir işe yaramıyor .d

________________

Bazen de yıldızlar bakar.
İnsanlar kayar hayatımızdan..

 
Alt 12 Nisan 2021, 14:35   #3
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
LaviNia Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Hiçbir işe yaramıyor .d
Sade kahve iyidir : ))

 
Alt 12 Nisan 2021, 14:44   #4
Standart

bildigim kadariyla yardimci oluyordu

________________

No MoRe DramA
 
Alt 12 Nisan 2021, 15:05   #5
Cumhuriyet Kadını
Reyhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Bana yardımcı oluyor gibi ama belki de kendimi kandırıyorum

________________



per aspera ad astra ✨
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:03.